25 юли 2009 г.

Хрупкав пилешки джоб с грах, моцарела и филе с хрупкави картофки



В къщи обожават пилешкото. Филето още повече. Ако може - всеки ден, пък ако още повече може - по два пъти на ден. Сменяйки плънката, всеки път е с различен, но винаги интересен вкус.

Продуктите за 4бр. джобове

пилешки гърди
- 2бр. филета пеперуда
200гр. грах,
200гр. моцарела или кашкавал,
200гр.варено пушено филе /най-често него ползвам, но може и шунка/

***плънката винаги е въпрос на вкус - каквото имате, каквото обичате - за предпочитане е да са 2-3 продукта. Още по-интересно /и ароматно казват/ става единия пласт да е ситно нарязан магданоз, но повечето знаете моето отношение към него и поставям само в порцията на г-н Стоев smile1 Другите варинти са каперси или маслини

за мариноване:
50 мл водка/ракия без аромати
50мл светъл соев сос
50мл зехтин
1 с.л. майорана (или мащерка и къри)
1 с.л. чесън на прах
щипка сол


8 сварени средно големи картофа
200гр галета
олио/мазнина за пържене


Приготвяне:

* Филетата се разделят на 2 части.
* Всяка част се сцепва с остър нож странично почти до другия край, така, че да се получи възможно най-голям отвор.
* Продуктите за мариноването се смесват и поставят филетата в тях.
* Завиват се със свежо фолио и прибират в хладилник за поне 2-3 часа.
* Изваждат се и отцеждат.
* В отвора на всеки се поставя пласт грах /в този случай/, парче моцарела/кашкавал и парче филе.
* С помощта на 2-3 бр. клечки за зъби или шишчета се затварят встрани отворите.
* Овалват се добре в галетата и поставят в загрята мазнина да се пържат, като съда се затваря с капак. Така се пържат, но и задушават и няма вероятност да останат сурови отвътре, колкото и да са дебели гърдите. Отвън се получава фина хрупкава коричка, а вътре - нежно и крехко месце.
* Обръщат се да се изпържат от другата страна и пак затварят с капак.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
* През това време картофите се нарязват на едри кубчета, посоляват и поръсват с галета, като се обтриват с ръце да полепне по тях.
* След филетата се поставят в тигана за пържене, като отново се затварят, за да се и задушат.
* Разбъркват се най-много 2 пъти внимателно, да не се мачкат и изваждат с решетъчна лъжица и поръсват с подправка на вкус.



Долната снимка е на джобове с плънка кашкавал, филе и маслини.






6 коментара:

  1. Ееее, Пепи, крайно време беше!
    Много се радвам!
    Сега ще ни заринеш с рецепти:)

    ОтговорИзтриване
  2. мдааааааааа, ама все стари. Но пък - изпитани.

    ОтговорИзтриване
  3. Както винаги разбирам последна:)
    Много ще се радвам да следя блога ти!
    Да ти върви по вода писането:)

    ОтговорИзтриване
  4. Таня, как последна? Та той е от вчера и ти си от първите 10 ;)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,радвам се, че имаш блог,за което те поздравявам! Успех!!!
    Очаквам нови приятни изненади!!!
    Нора

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Нора, радвам се, че ме откри :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...