18 октомври 2009 г.

Дроб с чесън и лимон



Най-крехко приготвения дроб, който сме хапвали до сега

Продукти за 4 порции:

~800 гр дроб ( телешки или свински)
кимион и черен пипер по 1 ч л
сол на вкус
200мл прясно мляко

200 гр. брашно
олио за пържене

сока на 2 лимона (около 120мл)
6-7 скилидки чесън

Приготвяне:

* Дробът се нарязва на дребни хапки и поставя за час-два в прясно мляко да се изкисне***.
* Изцежда се хубаво  (дори на кухненска хартия, за да попие излишната вода) и се поръсва с подправките и солта. Обърква се.
* Посипва се с брашното (в гевгир аз за по-лесно) и обърква така, че всяко късче дроб да бъде оваляно в брашното
* Обират се парчетата дроб или изтръсква гевгира, за да изпада брашното.
* Пържи се на 3-4 пъти (зависи от големината на тигана) в горещо олио като не се разбъркват през цялото време, а се оставят да се зачервят по 1-2 мин. от всяка страна (до изпържване на късчетата)
* Изваждат  се в затоплена чиния или тенджера и захлупва веднага с капак, да остане топъл.
* През това време се счуква чесъна/пресова и смесва с изцедения лимонов сок.
* Когато е изпържен дроба се залива с тази смес и пак затваря съда.
* Оставя се да "поеме" затворено за около 10-15 мин., като през това време се разбърква 2-3 пъти ( самия съд се разтръсква; не се бърка с лъжица) .

***Много често се случва да нямам прясно мляко под ръка. Тогава не изкисвам дроба, а го нарязвам и "бланширам" :) така да се каже, а по-подробно - заливам го с вряла вода + 2-3 с.л. оцет, след като съм нарязала на хапки и оставям така да постои 4-5 до 10-на мин, захлупен. После измивам, подсушавам..... Така излиза голяма част от белтъка, който иначе при пържене коагулира  неприятно загаря по тигана.
Добре известно е, че дроба се соли след приготвянето му - печене или пържене, за да остане сочен. Тук обаче е нарязан на малки хапки и може би това, както и задушаването с  лимон/чесновия сос накрая го прави крехък.
Признавам си, че  понякога и аз соля  накрая, когато е вече изпържен и преди да задуша- случва ми се,  когато съм отцедила парчетата дроб и овалям в брашното - тогава се сетя. Никаква разлика няма.




23 коментара:

  1. О, да ...
    Най-крехко приготвяният дроб,
    който и ние сме хапвали.
    Това е рецептата!
    Многократно изпробвана,
    Благодаря ти Пепи, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. А аз се радвам, че ви харесва приготвения така дроб.
    Хубава седмица много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепчо, и аз ще го пробвам, но имам един въпрос. По принцип знам, че дроба не се соли преди пържене, за да не стане жилав. При теб е обратното и е станал супер крехък. Аз ли нещо не съм разбрала или лимона и чесъна после са пломенили нещата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, солта стяга дроба и той става жилав. Но ако се пече/пържи на по-големи парчета. Може би тук това, че е на хапки, не го стяга, както и задушаването с чесновия сос накрая го окрехкотява :) (ама и дума).
      Поръсването със сол и подправки - признавам си, понякога го правя накрая, когато е изпържен, преди да задуша (като снощи). Така се случва, че отцедя парчетата дроб и овалям в брашното - тогава се сетя. Никаква разлика няма.
      Но ако те притеснява предварителното осоляване - остави го за накрая.

      Изтриване
  4. Много обичам дроб.Ако желаете изпържен и крехък дроб(не гетенакс),препоръчвам следното:1-дроба се измива ,махат се белите ???? и се нарязва на парчета (кибритена кут.).Сега е изненадата-черен пипер и сода за хлябсе соли върху дроба.Все едно е сол.Обърква се и нека престои поне 1ч30мин.Брашно и пържете-другото е фантазия.Ипитана многократно методика .Дори на другият ден е крехко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за тайната :) Надявам се на някого да е от полза.
      Този тук доказано е крехък, както в момента, така и на следващи яден, затова и съм го препоръчала и много хора са го изпробвали и доволни.

      Изтриване
  5. Получи се страхотно! Крехък дроб и ароматен! Благодаря за рецептата:)

    ОтговорИзтриване
  6. Изпробвах рецептата. Мариноването с прясно мляко го бях изпробвала веднъж, с един дроб на скара, дето скарата беше тотално омазана, но останалите парченца дроб бяха мекички няколко дни /знае се на какво заприличва дроба, като изстине!/. Мариновах близо дененощие, така се случи. Изпържих го, като посолих накрая /страх лозе пази, са казали хората!/. Все пак отделих няколко парченца без лимон и чесън. Мисля, че е излишно да казвам, че резултатът и при парчетата с лимон и чесън и тези натуралните, беше превъзходен. Полях това царско ястие с чаша младо, току-що превряло вино. Ами нека ми е зле...Поздрави на Пепи за идеите, които ние уж си знаем, но нямаме нищо против да ни ги напомня...АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. САмо дето с чесъна е доста по-ароматен :) аромат, на който много държа вечер. Абе обичам го.
      Знаеш ли колко пъти се сещам да сготвя нещо, когато видя ,че някой го е "отчел" :) Ама не може всичко да помним. Радвам се, че съм ти дала повод да пиеш чаша вино, Ани :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  7. Ще пробвам и с чесън и лимон ,моя мъж много обича дроб !

    ОтговорИзтриване
  8. Едно огромно благодаря за рецептата! Синът ми, а и аз, заради нисък хемоглобин трябва да консумираме по-честичко точно чер дроб и червени меса. Досега не успявах да убедя малкия да хапва от дроба. Последния път го приготвих по твоята рецепта, Пеп-4о. Познай! Омете 2 чинии. Невероятен е вкуса - крехък, сочен и апетитен. Още веднъж - благодаря! :) Чудя се ако това се приложи върху свинско месо как ли ще е? Елица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На свинското ще му трябва повечко пържене. Но виж това телешко тук http://pep-4o.blogspot.com/2012/03/blog-post_15.html - как е нарязано, ако така се нареже свинското, ще му трябва кратко време за пържене. За така нарязано, гарантирам, че ще стане. А щом трябва да ядете и червени меса - пробвай и това телешко. Много е вкусно :) (умря циганката...)
      И много се радвам, когато се харесва на децата някое от предложенията, че като знам колко злояди могат да бъдат някои деца :) ми настръхва косата. ПАк :)
      Поздрави и на теб, Ели!

      Изтриване
    2. Еееее, непременно ще се пробват и двата варианта - свинско и телешко! Много благодаря за съвета и новата рецепта! Дробчето по твоята рецепта вече е любимо ястие за дребния, подозирам че и с другите ще стане така. Поздрави! Елица

      Изтриване
    3. Ще чакам да споделиш, Ели!

      Изтриване
  9. Това е най-вкусният дроб , който някога съм яла! Поздравления за рецептата. На следващия ден също е чудесен. Аз лично промених маринатата, тъй като у нас не ядем цитруси. Направих го със сок от чушки, който имах от един пакет размразени пиперки, добавих оцет, зехтин, сол и счукан чесън. харесвам блога Ви и благодаря за поредната хубава рецепта! Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко! За накисването му може да ползвате и сока от киселите краставички.
      Хубав съботен ден и на Вас!

      Изтриване
  10. Не знам къде съм бляла 9 години, че да не видя тази рецепта по-рано! :D
    За втори път я правя,..дробът става крехък, а вкусът от лимон и чесън го прави неустоим, всички си облизваме пръстите. Запаметих си блога Ви, видяло се е че ще се пробват и други рецепти. Поздрави и усмихнато лято. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо, важно е, че открихте дроба. Нескромно, но това наистина е най-крехкия дроб.

      Изтриване
  11. Здравейте, един може би глупав въпрос, но не съм приготвяла черен дроб до сега - докато се изкисва в прясното мляко в хладилника ли стои или на стайна темперарура?

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, много ми допадна рецептата, но за съжаление в къщи сме отказали пърженото (по здравословни причини). Дали ще се получи, ако дробът не е пържен, а печен на фурна? Много ще съм благодарна, ако дадете някакви насоки за подобно приготвяне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и се извинявам за забавения отговор :) Може да стане, да, Пригответе си тава с малко мазнина, загрейте фурната на мах и слагайте оваляните парченца дроб в тавата. Тогава сложете във фурната за 7-8 мин и като извадите - залейте с лимоново-чесновата смес.
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...