15 ноември 2009 г.

Шкембе чорба

в някои случаи - Бульон Трезве smile1 

Продукти за 6 порции: 
около 1кг шкембе
80 г масло и 60 мл олио
0,5 л. прясно мляко  /***или 300г кисело мляко + 1 белтък/
2-3 с.л. препечено  брашно
1 с.л. червен пипер /или 1 ч л - зависи от предпочитанията/
сол на вкус


0,5л. истински бульон от кости :) по желание.

Приготвяне:
* Шкембето се залива с вряла вода и оцет и оставя да престои 5-10 мин.
* Почиства се добре, измива под течаща вода.
* Поставя се в 2л. студена вода и включва да заври; посолява се.
* Оставя се да къкри до омекването му - пробвайте с вилица парче от него - ако се къса лесно - готово е; изважда, охлажда и нарязва на ситни парченца. Връщат се в тенджерата.  


-----По време на варенето водата се изпарява. След като заври, намалете степента на котлона и оставете да се готви тихо - на  ниската степен,  количеството извряла вода е по-малко. В крайна сметка, когато е готово, сварено шкембето, в тенджерата трябва да имате около 2л. чорба - бульон с парченцата месо. Ако е извряла повече вода - добавете вряла вода и оставете за кратко да кипне с нея, преди да прибавите млякото. 

* В друга тенджера или широк тиган се загряват маслото и олиото.
* Прибавя се брашното и запържва до смяна на цвета.
* Прибавя се червения пипер, ръзбърква за секунда, и започва да се налива на тънка струя затопленото прясно мляко при енергично бъркане.
* Щом поеме млякото и клокне, застройката се налива обратно в бульона. Връща се в тенджерата. 


Другия вариант на довършване на чорбата, след като е сварено и нарязано шкембето, който често правя :
* От бульона се изважда 1/2 ч.ч. и оставя да се охлади, а в тенджерата се прибавя  прясното мляко.
* Готви се още 4-5 мин. 
* Брашното /задължително предварително препечено - имам си в буркан/  се размива с отделения бульон, докато се разтоври добре - да не остават бучици. 
* Налива се на тънка струя в тенджерата и бърка. 
* В тиган, или касерола се загряват маслото и олиото. Прибавя се червения пипер, запържва се за 5-6 сек. и налива към чорбата в тенджерата. При тази запръжка аромата на масло е по-наситен :)  
***Вместо прясно мляко да се използва кисело мляко и 1 белтък, приготвени като топла застройка: 
300г кисело мляко се разбиват с белтъка. Малко по малко се прибавя от врелия бульон и разбърква енергично. Когато количеството стане 3 пъти повече - се връща в тенджерата при чорбата, при непрекъснато разбъркване. 

Този вариант го прилагам в половината случаи на готвене на шкембето, тъй като не винаги имам прясно мляко в хладилника, за разлика от киселото. Не е рецепта "класик", но  честно казано  повече ни харесва. 

Сервира се със счукан чесън и оцет.  И лют червен пипер Wink
 

Много вкусно и по-наситен бульон се получава, ако при варенето на шкембето се постави и джолан /може само кост,  без месото/. Аз като един прибран човек си имам домашен бульон, който използвам.

 

11 коментара:

  1. Пепи, открих те и тук - нали знаеш, че съм почитател на твоята кухня !
    Поздрави и вкусна седмица !
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Охо, привет!
    Радвам се, че ме откри де, мили ми почитателю :)
    е, най-вече се радвам, когато някоя рецепта допадне и се оцени от хората, а ти /като мен/ си почитател на сериозната храна ;)
    Вкусна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Напоследък пуснаха едни телешки шкембета от Австралия
    Бели като сняг И с много химикали обработени Варенето им бе мъчение

    ОтговорИзтриване
  4. ужас! Аз на такова шкембе не съм попадала, но гледах такива уши-бели като сняг, в магазин, в който месата се внасят замразени. И с много неприятна миризма. Явно са същите. Добре, че не съм купила.

    ОтговорИзтриване
  5. След като изчетох сума ти рецепти за оригинална шкембе чорба се спрях на твоята и отново не съжалявам. ММ е много доволен. Само... брашното ми дойде повече и с млякото стана гъста каша, та добавих още мляко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Другият път не слагайте всичкото брашно. Гъстотата е малко относителна - зависи колко от бульона е изврял :) знаете, че ако ври силно ще се изпари по-голяма част от водата. Аз поне така правя - гледам да си забъркам малко повече бульон с брашното и наливам по малко. До където ми хареса за гъстота :) като се има предвид, че и като изстине се сгъстява още.

      Изтриване
    2. Всъщност чорбата стана превъзходна, за което Благодаря! Много гъста стана застройката. Нямаше как да се налее. Но се справих в края на краищата.

      Изтриване
    3. Давай, ще ми бъде интересно да я пробвам. Иначе златни рецепти, ама и чешити с разен вкус - още повече. У нас най-много се харесва застройката с равни количества Прясно и кисело мляко и само така я приготвям вече

      Изтриване
  6. Пратих на този меил дето излиза тука ама незнам ко стана пратили се не се ли )))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...