15 ноември 2009 г.

Шкембе чорба

в някои случаи - Бульон Трезве smile1 





Продукти за 6 порции:
около 1кг шкембе
60 гр масло и 60 мл олио
0,5 л. прясно мляко
2-3 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
сол на вкус

Приготвяне:
* Шкембето се залива с вряла вода и оцет и оставя да престои 5-10 мин.
* Почиства се добре, измива под течаща вода.
* Поставя се в студена вода и включва да заври; посолява се.
* Оставя се да къкри до омекването му; изважда, охлажда и нарязва на ситни парченца. Връщат се в тенджерата.
* В друга тенджера или широк тиган се загряват маслото и олиото.
* Прибавя се брашното и запържва до смяна на цвета.
* Прибавя се червения пипер, ръзбърква за секунда, и започва да се налива на тънка струя затопленото прясно мляко при енергично бъркане.
* Щом поеме млякото и клокне, застройката се налива обратно в бульона. Връща се в тенджерата.




***Сервира се със счукан чесън и оцет.  И лют червен пипер Wink
***Много вкусно и по-наситен бульон се получава, ако при варенето на шкембето се постави и джолан /макар и без месото/.
***Вариант на застройката е вместо прясно мляко да се използва кисело мляко и 1 белтък, приготвени като топла застройка. Който вариант го прилагам в половината случаи на готвене на шкембето, тъй като не винаги имам прясно мляко в хладилника, за разлика от киселото.

16 коментара:

  1. Пепи, открих те и тук - нали знаеш, че съм почитател на твоята кухня !
    Поздрави и вкусна седмица !
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Охо, привет!
    Радвам се, че ме откри де, мили ми почитателю :)
    е, най-вече се радвам, когато някоя рецепта допадне и се оцени от хората, а ти /като мен/ си почитател на сериозната храна ;)
    Вкусна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Напоследък пуснаха едни телешки шкембета от Австралия
    Бели като сняг И с много химикали обработени Варенето им бе мъчение

    ОтговорИзтриване
  4. ужас! Аз на такова шкембе не съм попадала, но гледах такива уши-бели като сняг, в магазин, в който месата се внасят замразени. И с много неприятна миризма. Явно са същите. Добре, че не съм купила.

    ОтговорИзтриване
  5. След като изчетох сума ти рецепти за оригинална шкембе чорба се спрях на твоята и отново не съжалявам. ММ е много доволен. Само... брашното ми дойде повече и с млякото стана гъста каша, та добавих още мляко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Другият път не слагайте всичкото брашно. Гъстотата е малко относителна - зависи колко от бульона е изврял :) знаете, че ако ври силно ще се изпари по-голяма част от водата. Аз поне така правя - гледам да си забъркам малко повече бульон с брашното и наливам по малко. До където ми хареса за гъстота :) като се има предвид, че и като изстине се сгъстява още.

      Изтриване
    2. Всъщност чорбата стана превъзходна, за което Благодаря! Много гъста стана застройката. Нямаше как да се налее. Но се справих в края на краищата.

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    4. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    5. Давай, ще ми бъде интересно да я пробвам. Иначе златни рецепти, ама и чешити с разен вкус - още повече. У нас най-много се харесва застройката с равни количества Прясно и кисело мляко и само така я приготвям вече

      Изтриване
    6. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  6. Пратих на този меил дето излиза тука ама незнам ко стана пратили се не се ли )))

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...