15 ноември 2009 г.

Шкембе чорба

в някои случаи - Бульон Трезве smile1 





Продукти за 6 порции:
около 1кг шкембе
60 гр масло и 60 мл олио
0,5 л. прясно мляко
2-3 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
сол на вкус

Приготвяне:
* Шкембето се залива с вряла вода и оцет и оставя да престои 5-10 мин.
* Почиства се добре, измива под течаща вода.
* Поставя се в студена вода и включва да заври; посолява се.
* Оставя се да къкри до омекването му; изважда, охлажда и нарязва на ситни парченца. Връщат се в тенджерата.
* В друга тенджера или широк тиган се загряват маслото и олиото.
* Прибавя се брашното и запържва до смяна на цвета.
* Прибавя се червения пипер, ръзбърква за секунда, и започва да се налива на тънка струя затопленото прясно мляко при енергично бъркане.
* Щом поеме млякото и клокне, застройката се налива обратно в бульона. Връща се в тенджерата.




***Сервира се със счукан чесън и оцет.  И лют червен пипер Wink
***Много вкусно и по-наситен бульон се получава, ако при варенето на шкембето се постави и джолан /макар и без месото/.
***Вариант на застройката е вместо прясно мляко да се използва кисело мляко и 1 белтък, приготвени като топла застройка. Който вариант го прилагам в половината случаи на готвене на шкембето, тъй като не винаги имам прясно мляко в хладилника, за разлика от киселото.

7 коментара:

  1. Пепи, открих те и тук - нали знаеш, че съм почитател на твоята кухня !
    Поздрави и вкусна седмица !
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Охо, привет!
    Радвам се, че ме откри де, мили ми почитателю :)
    е, най-вече се радвам, когато някоя рецепта допадне и се оцени от хората, а ти /като мен/ си почитател на сериозната храна ;)
    Вкусна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Напоследък пуснаха едни телешки шкембета от Австралия
    Бели като сняг И с много химикали обработени Варенето им бе мъчение

    ОтговорИзтриване
  4. ужас! Аз на такова шкембе не съм попадала, но гледах такива уши-бели като сняг, в магазин, в който месата се внасят замразени. И с много неприятна миризма. Явно са същите. Добре, че не съм купила.

    ОтговорИзтриване
  5. След като изчетох сума ти рецепти за оригинална шкембе чорба се спрях на твоята и отново не съжалявам. ММ е много доволен. Само... брашното ми дойде повече и с млякото стана гъста каша, та добавих още мляко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Другият път не слагайте всичкото брашно. Гъстотата е малко относителна - зависи колко от бульона е изврял :) знаете, че ако ври силно ще се изпари по-голяма част от водата. Аз поне така правя - гледам да си забъркам малко повече бульон с брашното и наливам по малко. До където ми хареса за гъстота :) като се има предвид, че и като изстине се сгъстява още.

      Изтриване
    2. Всъщност чорбата стана превъзходна, за което Благодаря! Много гъста стана застройката. Нямаше как да се налее. Но се справих в края на краищата.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...