19 декември 2009 г.

Пастърма от сърна (Мариновано филе)




700-800гр филе - почистено от ципи и лой
50гр олио
2 стръка зелен лук - ситно нарязан
2 дафинови листа ситно начупени
стрък праз - около 150гр - ситно нарязан
100мл водка
100мл ликьор /вишновка сложих/
100мл бяло вино

7-8 с л едра сол
1 с л захар
1 с л черен пипер


* Всички подправки се смесват в полиетилов плик, завързва се края на торбата и с ръка се разтърсва добре.
* Почистеното и приготвено месо се поставя вътре, преобръща се няколко пъти, за да излезе излишния въздух от плика и завързва.
* Прибира се в съд в хладилника за 48 часа, като се преобръща на всеки 4-5.
* Изважда се месото от плика, почиства добре от полепналите подправки и подсушава.
* На парче тензух или марля /на няколко пласта/ се поръсва едра сол и захар - смесени, в съотношение 7/1 с.л.
* Парчето месо се завива плътно в тензуха и поставя под тежест - всичко за 15 до 20 часа.
* Почиства се от солта с помощта на нож и поставя на решетка в хладилник за не повече от 3-4 дни.
* Нарязва се на тънки филии.
* Хапва се ........ с винце smile1 Може и със студена бира drinks


* Дивечово месо вече има и в Метро. Цената и качеството му обаче ....... са за друга тема.



Източник: Carioca - kuking.net

4 коментара:

  1. Ах тия хубави, дебели мезета....много добре ше се вържат на едно тънко домашно винце ..... :)))
    Поздрави за майсторлъка ти , Пепи !!!

    ОтговорИзтриване
  2. хе-хе, Ваня, както се сещаш у нас и винцето едомашно :)
    Благодаря ти!
    Хубава снежна неделя на теб :)

    ОтговорИзтриване
  3. Имах щастието наистина да опитам този изумителен деликатес!!!!

    Да сте ми живи и здрави двамата с Мишо,той да носи материала,а ти да го приготвяш. А ние пък да го хапваме с наслада.

    ОтговорИзтриване
  4. От твоите уста в Божите уши, мила ми Йоли :)
    Снежна прегръдка от мен и Мишо-то!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...