31 декември 2009 г.


Скъпи приятелю,
Драги посетителю на блога ми,
В навечерието на Новата година ти пожелавам вкусна и весела празнична вечер, с която да изпратиш Старата година.

Най-сърдечни пожелания за здраве, много щастие, късмет и благополучие през Новата година! Много любов и топлина в домовете ви!

Наздраве!

...........................

и ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!

Да е мирна, Да е тиха,
Да е здрава, Да е свята.
С пожелания за една по-добра година, благополучие и безброй поводи за усмивка всеки ден!



29 декември 2009 г.

Какво готвих днес?

Нямам идея ние ли много ядем, другите ли ядат малко.
Празници, без празници, пак готвене. Дори и аламинут да е, труда си е труд.
smile1 черен и неблагодарен труд. В повечето случаи.
Първа "манджа"
Панирани сиренца и кашкавалени пръчици. Много си падаме по тях. Само авджи се прав, че пържено не яде, но преди мен ги захваща smile1


Втора "манджа" рециклиране на запечатан буркан от печени картофи с пиле на студента, който видял надпис "годно до 25,12" и си го върна у дома. Слагам стикери с надпис кое до кога е годно приблизително. За човек, който дори яйца не беше пържил, ориентира служи безотказно. Пък и знаейки, че е син на баща си, непременно ще изяде първо това, което може да търпи най-много. Тези печени картофи с пиле, малко яйца със сирене, още пиле, поръсен кашкавал и подправки и се получи невероятно вкусната Запеканка с пиле

Пиле а*ла Галерия


или може би "Пиле Ловеч" трябваше да се казва. Както и да е. Това вкусно пиле хапвахме миналата есен на срещата с другари форумци в Ловеч. Няма смисъл да обяснявам колко ми хареса, достатъчно е, че го правя ......... често, а деца и съпруг - обожават smile1  



Продукти за 5 порции:
1кг пилешко филе, пържола от бут (смесено го направих)

700-800гр пържени картофи
300гр гъби
200гр филе (или истинска шунка)
250-300гр кашкавал
3 с л царевично нишесте
80-100 гр топено сирене /4-5 триъгълничета/.

за маринатата:
50 мл водка
50 мл лимонов сок
1 ч л захар
3 белтъка
50 мл соев сос
по 1 к.л. сол, чесън на прах и черен пипер
щипка индийско орехче

60-80мл олио/зехтин

Приготвяне:
* Белтъците се разбиват на сняг (но не чак твърд) и смесват с всички останали продукти за мариноването
* Пилешкото месо се нарязва на хапки и поставя в купа, залива се с маринатата, покрива с фолио и прибира за 8-10 часа в хладилник. По възможност 2-3 пъти се разбърква.
* Отцеждат се хапките добре и към тях се прибавя нишестето, Добре се разбъркват.
* Мазнината се загрява в широк тиган с дебело дъно. /Тази доза хапки се пържи на две части /
* Поставят се в загрятата мазнина и изпържват добре.
* Изваждат се в голям широк съд с капак ( тук ползвам глинения гювеч, че е голям и задържа топлината)
* В същия тиган се пържат и нарязаните гъби, заедно с 20-30 мл от маринатата
* През това време се пържат и картофите - НЕ до златисто.
* Филето се нарязва на ивици, кубчета, кой както си харесва smile1 и поставя при готовите гъби в тигана, заедно с топеното сирене.
* Разбърква се колкото да се разтопи и всичко се изсипва при месото.
* Всичко се обърква внимателно и разпределя в чинии или гювечета.
* Поръсва се с настърган кашкавал отгоре и запича във фурната колкото да се разтопи кашкавала.

***Понякога е въпрос на наличности в хладилника - става и без топеното сирене, и без гъби. Въпрос на вкус и на време. 

Супа топчета


Рецепти за супа топчета много.
Във всяка къща си има предпочитана.
Това е нашия любим вариант на супата.



Продукти за 6-7 порции:
За топчетата:
600 гр. кайма /Телешка, смес, пилешка, заешка или каквато има/
2 с.л. ориз
по 1 каф.л. чубрица и черен пипер
1/2 ч.л. сол /ако каймата не е солена/

брашно /или царевично нишесте/ за овалване на топчетата - около 4-5 лъж.

За супата:
1-2 моркова
парче пащърнак /или замразен 1 с.л., аз си купвам есента, нарязвам ситно иприбирам в индивидуални малки торбички във фризера/
2 с.л. от универсалната ми подправка, която не е нищо друго, освен сбор от подправки и зеленчуци
50-60 мл олио или зехтин
сол на вкус
1 каф. чаша ориз или 2 шепи фиде
4-5 с.л. кисело мляко
1-2 яйца
1 равна с.л. брашно 
2-3 щипки чубрица, а магданоз по желание smile1
сол - ако трябва; зеленчуковата подправка ако е домашна - в повечето случаи е с много сол.

Приготвяне:
 * В тенджера се поставя около 1,5-2л. вода (зависи колко гъста трябва да бъде супата), универсалната подправка, ситно нарязаните моркови, пащърнака  и солта да завира*.
* Каймата се омесва добре с подправките и измития ориз.
* Къса се по малко от каймата и парченцата  се  пускат в широка тава, на дъното на която е посипано  брашно (3-4 лъжици).
* Когато  тя се напълни  се разклаща, за да могат да се овалят късчетата кайма в брашното.
* Поставят се на дланта на ръката по 2-3 и със съвсем леко притискане завъртат дланите два три пъти. Готовите топчета се нареждат в друга тава, по възможност на не повече от 2 реда.
* С черпак се  заливат с врящия вече бульон така, че да ги покрие.
* Разклаща се тавата, за да могат от горещината на бульона да стегнат, оставят за 3-4 мин.  и  изсипват заедно с бульона  в тенджерата - внимателно, тъй като тук оправдават името си  - много подскачат и  и пръскат Grin
***Понякога за по-бързо късам топчетата, овалвам и направо ги пускам в подгряващата се вода, но тъй като тя завира бързо и едни топчета вече се варят, а другите чакат на кайма, предпочитам този вариант с двете тави.
* Оставят се да къкрят около 30-40 мин. на тих огън и добавя фидето, или измития ориз - мъжете у нас предпочитат с ориз, жените - с фиде smile1
Ако е с ориз -оставяме да поври, докато набъбне ориза; ако е с фиде, оставяме 5-6 мин, не повече.
* Приготвя се  застройката, като  се разбъркват яйцата с киселото мляко и  брашното.
* С черпак  се взема  по малко от бульона и сипва в застройката при непрекъснато бъркане, която е поставена на топлия котлон да загрява, докато съда със застройка се напълни, а температурите се уеднаквят (за да не се пресича застройката при претопляне).
* Изсипва се застройката обратно в тенджерата  и поръсва със стритата  чубрица.  По желание - поръсва с магданоз :) 


* Една хитринка, за приятен жълтеникав цвят на супата:
Моркова (морковите) се настъргват на ситно ренде и запържват в олиото  и 3-4 лъжици вода за 2-3 мин.  Едва тогава се сипват водата и останалите продукти. Това го правя при почти всички супи. 

**За топчетата -  правя ги дребни, колкото 5ст. Много обичаме във всяка лъжица да има и топче. А колко топчета трябва да има в една купа? ами Roll EyesRoll EyesRoll Eyes колкото повече, толкова повече, както казва любим детски герой smile1 

27 декември 2009 г.

Друсан кебап

За Чирпан, Чирпанската наденица и Кюфтета по чирпански blush2

щом спомена Чирпан и се сещам за шеговитата песен на Канарите

"В Чирпан водата се не пие
съдържа негасена вар.
Затуй по улицата главна
са наредени бар до бар"

А във всеки бар трябва и мезе..........



До преди 23 години не бях ходила в Чирпан, освен в музея на Яворов като ученичка. Съдбата ме срещна с натурален чирпанлия и за има-няма двадесетина дни се взехме.
Бях свикнала с кухнята на баба, в която месо се ядеше два-три пъти седмично, за вечеря. И ми беше вкусно. Оказа се, че в Чирпан и околностите месо се яде три пъти на ден w00t от закуска до вечеря.
С това свикнах.

През онези социалистически години Коледата не беше големия зимен празник, а Нова година. Имахме Дядо Мраз, нямахме Дядо Коледа. Затова се изненадах, когато чух от свеки, че "Мишо ще ходи на Коледа", мислейки са за коледуване, коледари.....
Е, там пак се наричат коледари. Все още. Но това са хората, които се справят с оправянето и прибирането на цяла година отглеждано прасе с единствената цел да се събере родата, а остатъка от животинчето постави в буркани. Цялата идилия с цапането ще пропусна, думата ми е за скарата - не можеше кой да е да я прави. Славеха се с прочутия Друсан кебап, специалитет на майстора на скара. И наложеното вето жените да си стоят в къщи, да не се бъркат в мъжката работа и да опитват само това мезе, което стигне до тях в къщи.

Е с това не свикнах.

В моето село от малки се радвахме най-много на скарата с печени уши и пържола; да си дръпнеш кожичка скришом и още по-скришом да навдигнем каничката с вино.
Поради същата причина се взех в ръце и на следващата зима и "Малка Коледа" бях навън, въоръжена с маша за скара и под недоверчивия поглед на има-няма 25-30 мъжа, направих първата си скара. С помощта на Мише и първия Друсан кебап. Спечелих доверието. От там насетне никой не се учудваше, като ме види отвън до огнището.

Толкова с предисторията. Да взема да го покажа този

Друсан кебап

Приготвяме си
около килограм почистен и нарязан на полумесци лук
1/2 л. вино
2 лимона ситно накълцани, без семки
сол,
черен пипер - около 15-20 гр. и двойно повече кимион


Най-напред си приготвяме стара тенджера, която може да бъде опушена и печена на скарата, без риск от изнасяне на реч на маминка smile1
По ред на готовност в кебапа поставяме първо готовите уши, парчета от бузите.
Ушите се почистват, цепят на ивици за по-лесно печене.
От бузите се избира тънка част - без много мазнини.
Ръсим обилно подправки, малко сол, малко вино, шепа лук и половина лимон.
Не бъркаме! Идеята е лука и лимона да не се мачкат, да останат цели и леееко хрупкави. Хващаме здраво тенджерата за двете дръжки и разтърсваме добре.
Поставяме на единия край на скарата, докато се пекат другите месца на нея.
През това време е готова "усмянката" или "осмянка" - дори не знам как правилно се пише - срещам го и в двата варианта. Това е корема на грухчо. Обиковено се почиства от кожата, реже на късове и прибавя към къкрещата на печката в къщи /при женската част от гостите wink1/ огромна тенджера със зеле.
Та отделяме си от тази част шарени парчета месо, ако трябва леко се начуква с гърба на ножа и поставяме на скарата.
Докато и тя се пече режем си /или молим услужлив майстор от "коледарите" да ни отреже/ парче врат - най-крехкото и сочно месце, приготвяме и мятаме да се пече.
Не забравяме през 5-6 мин. да подрусваме тенджерата с кебапа.
Готовите изпечени меса режем на хапки, овкусяваме със сол и подправки, пак лимон, вино и лук, добро поредно разтърсване на тенджерата и на топло на скарата, да се задушава.
Вадят се и бъбреците, малко далак, малко сърце - колкото по-шарена е картинката в тенджерата, толкова по-вкусен става кебапа.

Е, не чакаме да съберем всички готови месца в тенджерата и тогава да почерпим майсторите, периодично ги пообикаляме с каничка вино smile1 от която не забравяме и ние да отпиваме, ей така - за здраве russian

26 декември 2009 г.

Какво готвих днес?

Празниците са си празници santa , храна си трябва всеки ден smile1

Днес имахме


Хрупкави пилешки филета с куркума


Млечно чеснов пастет, Млечна салата

Бобена салата

и едно невероятно вкусно Шкембе в масло и чесън nyam nyam

подстрекано от многоуважаемата Елиана Драгомирова flower

Зелник

Това е зелник от моето село - Орлов дол.
Или баница с праз. Както и да се каже - вкусно е
smile1







За тестото:
400 мл вода
1 ч л сол
1 с л оцет
брашно - около 900 г, но тестото трябва да е еластично и годно за точене.

Зеле (плънката):

5-6 стръка праз
100-150 г ориз
200 мл олио

Приготвяне:

* Започва се от приготване на плънката - нарязва се праза на ситно и се задушава в олиото и 100мл вода до омекване.
* Прибавя се ориза и се задушава пак до омекването му.
* Тестото се омесва и разделя на 8-9 топки - според големината на кората (респ.тавата)
* Отделят се 2 от топките.
* Останалите се точат не съвсем тънко и се изпичат или на сач - с големина на тавата, или направо в тавата и във фурната - кората трябва да е леко запечена.
* В загрята фурна става много бързо и като се извади всяка кора се сгъва на 4 и прибира в кърпа да "почине".
* Тавата се намазва с малко олио и се поставя разточена едната кора от отделените 2 топчета.
* Тя трябва да е по-голяма от тавата и да излиза навън по краищата и.
* Върху нея се поставя пълна лъжица от плънката, като се разпределя по цялата кора.
* След това се нареждат другите кори - изпечените, като между всяка се поставя по няколко лъжици от плънката.
* Отгоре се поставя другата кора -неизпечена и разточена от отделените 2 топчета.
* Краищата на долната кора се свиват нагоре и прищипват по горната, така че да се запечатат.
* Пече в загрята фурна.
* Като се извади от фурната се напръсква с малко вода и завива за 10-на минути.

***Прави се с точени в момента кори и изпечени на сач. Сега се продават готови такива, така че задачата да си направим вкусен зелник става по-лесна.
Зелника става вкусен и с фините кори от магазина, но тогава се нареждат 2 кори -плънка, пак кори и така. На дъното трябва да има поне 4 фини кори. Или ако ще се завиват - което е по-трудния вариант - на дъното се поставят 2 кори, след което се вземат корите по 2, поставя се плънка, завиват се на руло и се нареждат върху корите. Най-отгоре пак се поставят 2 кори. В този случай материала за плънката се намалява наполовина.


Ето и с готови, фини кори 


22 декември 2009 г.

Весели Коледни празници!

Меденките от миналата седмица отдавна са история.
Снощи приключих със сладките. За някои е Предколедна подготовка, за мен е не само smile1
Вече започнах да подарявам сладки, да черпим в училище...... така е при нас - но пък затова са сладките
smile1 да ги хапваме сладко.

Тази година направих само три вида /два от които много близки/


Двойно шоколадовите напукани сладки "Отвъд океана" на Таня

Шоколадовите Трюфел бисквити на "Готвещата с нас" Юлка


Бисквитки с боровиннки и кокос на "Вкусното" Йоли

Благодаря за вкусните рецепти, момичета

и едни много ароматни Лимонови мъфини
smile1



Хубави и весели Коледни празници на всички!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...