2 януари 2010 г.

Кюфтета от грах




Продукти за 16 бр.
350-400 г сварен грах (пресен е, затова има такъв бледозелен цвят)
150 г  извара + 50г сирене
1 яйце ХХХХХХL smile1( или 2 малки)
4-5 с. л. брашно
1 малка глава лук
1 ч л кис. мляко с 1ч л сода за хляб
4-5 ск. чесън
по 3-4 стръка пресен копър и джоджен
черен пипер, сол на вкус
олио за пържене

Приготвяне:
* Сварения грах се отцежда и заедно с лука, чесъна, подправките и яйцето се поставя в купа и пасира (не на съвсем гладка смес)
* Прибавя се натрошеното сирене, изварата, брашното
* Всичко се разбърква добре. Ако трябва - добавя се още брашно, гъстотата зависи от гъстотата на изварата, големината на яйцето и отцеждането на граха. Трябва да бъде гъсто като прясно приготвено картофено пюре.
* Мазнината за пържене се загрява - трябва да е поне 1 см.
* Вземат се с лъжицата и поставят в тигана - оформят с помощта на лъжицата отново.
* Пържат се бързо - за по минута.

***Много леки летни кюфтета - по-леки на вкус и тегло дори от картофените smile1
Първо овалвах в брашно и оформях, но се оказа излишно - и без него се оформят добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...