2 януари 2010 г.

Задушен глиган със зеленчуци




Продукти:
около 2кг месо
6-7 глави лук
8-9 малки глави чесън
3-4 моркова
3-4 чушки
1 тиквичка
100гр сушени гъби (манатарки)
100 мл олио
50мл ябълков оцет
300 гр домати от консерва (или 3-4 домата)
1 с л червен пипер
сол на вкус (месото поема след мариноването, затова съвсем малко е достатъчно)
около 1л.вода
2-3 даф.листа

1 с л брашно за сгъстяване на соса

За маринатата:
3 дафинови листа
щипка листа розмарин
20-на зърна черен пипер
1 връзка кервиз/целина или 2 с л сух
2 с л сол
1 с л захар /или 7-8 к. подсладител/
300мл вино
200мл оцет
400мл вода

Приготвяне:
* Продуктите за мариноването се поставят в тенджера да заврат.
* Месото се почиства от ципите и нарязва на едри хапки
* Когато заври маринатата, отмества се от котлона и месото се поставя в нея.
* Държи се 1.5-2часа, след което месото се изважда и маринатата отново възвира.
* Пак се поставя месото вътре и оставя да изстине.
* Премества се в тясна и висока тенджера, така че месото да е покрито, или премества в друг подходящ съд, в който маринатата покрива месото.
* Прибира се в хладилник и оставя там за 36-48 часа, като през това време 2-3 пъти се разбърква.

* Месото се изважда от маринатата и измива добре.
* Заедно със ситно нарязания лук се запържва за 2-3 мин, прибавя червения пипер, оцета, солта и залива с водата.
* След като заври се намалява степента на котлона и оставя да поври до омекване на месото.
* Прибавят се почистения от външните ципи глави чесън, тиквичките - нарязани на дребно, морковите и сушените гъби
* След като поврат 15 мин. се прибавя дафиновия лист, доматите и ситно нарязаната чушка.
* След още 10 мин ястието се изключва, като му се прибавя размитото с малко вода брашно и разбърква.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...