2 януари 2010 г.

Свинско филе с праскови




Продукти за 4 порции:
1 парче филе около 1.2кг (или 2 по-малки)

2 глави чесън
250 мл сок от компот праскови + 4 парчета плод/половинки
50 мл водка
50мл светъл соев сос
2-3 с л зехтин/олио
1 с л подправка за месо - смес равни части кимион, риган, майорана, черен пипер, къри, червен лют пипер
1 ч л сол /на вкус/

1 с л царевично нишесте

Приготвяне:
* Филето се почиства от ципите
* Скилидките на едната глава чесън се почистват и шпиковат равномерно в месото.
* В дълбока купа се смесват сока от компота, водката, соевия сос, зехтина, подправките, сол на вкус и 100мл вода
* Поставят се вътре филетата, завива се купата и прибира в хладилник за 3-4 часа /Или всичко се поставя в полиетиленов плик и затваря добре/
* В тиган без мазнина се "запържват" филетата от четирите страни за по 20-30 сек, колкото да се запечат.
* Изваждат се, изсипва се маринатата /не повече от 1.5-2см/, поставят се вътре необелените, само почистени скилидки на втората глава чесън и затваря тавата с фолио.
* Пече се на 250* за 20 мин, след което на 180* за около час.
* Развива се фолиото, прибавят прасковите от компота и връща във фурната да се запече.
* Соса от печеното се изсипва, прецеден в купа, олажда леко и разбърква с нишестето.
* Връща се при печеното филе и отново в горещата фурна за 1-2 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...