2 януари 2010 г.

Филе от сърна с гъбен сос и ликьор




Необходими продукти:
ок. 1,2кг филе от сърна /сръндак/
за марината:
100мл водка
2 глави лук
50мл бял оцет
1 с л мед
1 с л суха мащерка
2 дафинови листа - ситно начупени

за приготвяне на филето:
сока на 1 лимон
100 мл ликьор /вишновка ползвах/ + 100 мл вода
7-8 л мазнина
50 гр сланина
по щипка мащерка и черен пипер
сол на вкус
5-6 с л царевично брашно

за гъбения сос:
200гр. печурки
50гр сушени манатарки
200мл бяло вино + 100мл вода
50 мл ликьор
малка главичка лук
2 с л брашно

Приготвяне:
* Избира се филе, или месо парче от бута, което се почиства добре от ципите.
* Продуктите за маринатата се завират, оставят 10 мин така, след което се отместват от котлона и оставя да се охлади.
* Поставя се парчето месо/филе вътре и оставя на хладно за поне 12 ч.

* Изважда се месото, измива със студена вода и подсушава с кърпа.
* Нарязва се напречно на влакната с дебелина около 1,5 см
* Сланината се нарязва съвсем ситно.
* Взема се парче от месото, върху него се "поръсват" парченца от сланината, поръсва с черен пипер и мащерка, завива в найлоново фолио и начуква така, че да се вмъкне сланината в месото, а пържолите изтънят наполовина. Не се посоляват.

* Когато са готови се завиват със свежо фолио и оставят на хладно за 2 часа.
* Манатарките се накисват за 2 часа в 100 мл вода.
* В тава за печене се изсипват ликьора и водата, сока на лимона и водата от накиснатите гъби
* Загрява се мазнината в тиган. Пържолите се потапят от двете страни в царевичното брашно и пържат от свете страни за по 20-30 сек.
* Изваждат се в тавата. Завиват се с фолио и пекат 1ч. в загрята фурна на 200* /първо 15 мин на мах/

* Целите гъби се измиват и нарязват на тънки филии.
* Мазнината от запържените филета се прецежда и връща отново в тигана.
* Поставят се гъбите, отцедените манатарки и ситно нарязания лук
* Запържват се около 6-8 мин, посоляват се на вкус и прибавя брашното.
* Запържва се 2-3 мин.
* Бялото вино, водата и ликьора се наливат на тънка струя и се разбърква, докато започне да къкри соса
* Прибавя се и соса от печенето и разбърква добре. Оставя се да поври 5-6 мин или докато се сгъсти соса.
* Сервират се в затоплена чиния филета и 2-3 лъж. от соса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...