3 януари 2010 г.

Шоколадов сладкиш с банани



Настоящият сладкиш се получи заради една калпава сметана. Не се разби, не стегна, поради което не ставаше за Покривчето на Нат. Добавих още продукти, извадих желатин и формата и направих на сладкиш. Който се оказа изключително вкусен, с аромат на банани.


Продукти за форма с d=24см. :
2 пак. об. бисквити от по 120гр.
100 гр. орехи
3 с.л. мед
3 с.л. черно какао
50 гр. черен шоколад
60гр. краве масло
60 мл прясно мляко

1 кут. течна сметана /200мл/
2 големи банана
1 кутия заквасена сметана /250гр/
5 с.л. пудра захар
1 пак. желатин /10гр/

Приготвяне:
* Бисквитите се мелят фино, орехите едро.
* Поставят се в купа, заедно с какаото, размекнатите шоколад, мед и масло.
* Обърква се с лъжица, прибавяйки млякото малко по малко, докато го поеме. Ако сместа остане суха, прибавете още малко мляко.
* Готовата смес се разстила тънко във форма, с разкопчаващи се страници /или друга с подобен размер тава; ринг/ С пръсти се издърва сместа да се повдигне малко по ринга. Трябва да се получи блат, дебел ок. 1см.
* Течната сметана се разбива /в случая определено не беше до сгъстяване/, заквасената сметана се разбърква с пудрата захар.
* Бананите се пасират, като им се прибавя по малко от сметаната и така всичко се смесва.
* Желатина се сипва в купа със студена вода, оставя се да набъбде 10-на мин, затопля леко в микровълнова или на котлон. Разбърква се и прибавя към сметано-бананените смеси.
* Всичко се изсипва върху блата, като формата се разклаща леко, за да слегне навсякъде добре.
* Прибира се в хладилник за 2 часа.
* Украсява отгоре по желание, аз за по-мързеливо залях с шоколадов топинг /който се стича по страниците на разрязаното парче./

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...