11 януари 2010 г.

Заек капама


и тук ще напиша тази чудесна рецепта, която не съм яла по-вкусно приготвена, отколкото баба я приготвяше.

Продукти:
1 заек
5-6 глави почистени, но цели чесън
5-6 глави лук
6-8 сухи сини сливи
200-300мл. вино
300гр домат от консерва или 2 пресни средни -пасирани, или много ситно нарязани
2-4 зърна бахар
10-на зърна черен пипер
дафинов лист
малко лют пипер
1ч л. червен пипер
1 с л.мед /или захар/
сол на вкус и олио
около 500-600мл. вода
2 с.л. брашно

Приготвяне:
Всички продукти поставям в глинения гювеч, запечатвам с брашно и пека във фурната - първо на мах 3- мин., след това около 2-3 часа. на слаба фурна.
Когато е готов отварям и прибавям 1-2 с.л. брашно, размити в малко вода, за да се сгъсти соса, че държим на него.
Ако заека е див, изкисва се 24 ч. в равни количества вода и бял оцет. 

 * Ако го приготвям в тенджера: Първо задуша лука с малко вино и захар/мед, докато омекне. Прибавям месото,  посолявам малко,  задушавам, докато смени цвета; прибавям червения пипер, доматите и всичко останало и задушавам, докато омекне месото. Дафиновия лист - 10 мин. преди да отместя от котлона.

4 коментара:

  1. Пепи,
    Не се и съмнявам -
    глиненият гювеч и ти
    правите чудеса.
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дианка :)
    Хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. пробвах рецептата чудесна е благодаря.

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубава рецепта.Постоянно я правя :) Благодаря !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...