22 януари 2010 г.

Заек в сос от вино

Едно предложение за заек с ароматен сос. Месото е крехко, заради продължителното мариноване.


Продукти за 6 порции:

1 цял заек, 1.8-2кг.

за мариноването:
750мл. бяло вино  innocent
2 стръка дивесил
2 стръка мента
2 глави лук
3-4 зърна бахар
100 мл ябълков оцет
за готвенето:
1 глава лук
500мл бяло вино  innocent
500мл вода
сол на вкус
1 малка тиквичка
за соса:
500 мл домати от консерва или доматен сок /или 3 добре узрели домата/
200мл бяло вино  innocent
80 мл ябълков оцет
2 зелени чушки за цвят
1 гл. чесън -избелени скилидки
150мл олио/зехтин за готвене
1 с л захар
1 с л червен пипер
1 к л червен лют пипер /по желание/
сол на вкус
3-4 дафинови листа

2 с.л. препечено брашно или царевично нишесте

Приготвяне:

* Заека се нарязва на 6 порционни парчета - бутче с ребро, а гърба на 2части.
* Измива се добре и накисва в дълбок съд в сместа за мариноване - лука и дивесила нарязани на едро,  бахара едро счукан. Съда трябва да е дълбок, за да може месото да се покрие. Затваря се с капак /завива със свежо фолио/ и прибира в хладилник за едно денонощие. Като всяко дивечово месо трябва да се изкисне добре, поне 24 ч.
* Изважда се месото и залива с 2л. вряща вода, като се оставя така за 2-3 мин.
* Измива се със студена вода добре и поставя в тенджера за готвене, заедно с едро нарязания лук, тиквичката, виното, водата и солта.
* След като заври котлона се намалява на min. t  и оставя да ври до омекване на месото.
* През това време се приготвя соса:
   Когато тиквичката омекне, се изважда и пасира заедно с всички продукти  - без чушките -  в купа  до получаване на хомогенна смес.
   Поставят се в тенджера и  завират.
* Когато соса заври, към него се прибавя цялото количество бульон от заека.
* Оставя се да се редуцира наполовина и към него се прибавя месото и нарязаните на ивици чушки.
* Изважда се 1 ч.ч. от соса и охлажда.
* След 10-15 мин.  в охладения сос се размива брашното или нишестето и прибавя към ястието, разбърквайки непрекъснато до леко сгъстяване на цялото количество сос.

***Ястието е вкусно  както топло, така и студено  drinks
***Месото на дивеча е тъмно, ако се готви с червено ще  потъмнее още. Заради това  марината и готвенето ги правя с бяло вино.


4 коментара:

  1. Невероятни вкуснотии!Искам да ти предам няколко награди.Заповядай при мен.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Гери!
    Поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за прекрасните рецепти със заешко месо. Доста се порових из разни сайтове, но тук открих не само артистично, но и лесно за изпълнение представяне на рецептите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря много и аз за милите думи! Много се радвам, че предложенията ми Ви допадат. Вижте и другите предложения за заек, има в гърне, той е много, много вкусен.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...