28 януари 2010 г.

Мезенца от свински ушенца

Много обичаме свински ушета. Всякак приготвени, но най-си обичаме тези две рецепти,

Свински ушета на скара



Необходими са ни:
5-6 броя  свински уши
2-3 глави лук
магданоз, лимон и бира

Как да си ги приготвим:
В месарските магазини продават свински уши, които не се знае от колко старо грухче са Roll EyesRoll Eyes. Затова е добре предварително да сварим за малко ушите.  Обикновено  30-40 минути са достатъчни, не трябва да са  добре сварени, а да останат леко жилави.

Изваждат се и оставят да се отцедят за малко, нарязват се  на ивици  - от тънката част към дебелата - но не до края, а в дебелата част остават цели
Поставят се  на  скара и пекат от двете страни до запичането им. При печенето се поръсват един-два пъти с бира. След като са готови се нарязват на хапки /или пък на едри ивици/ и  поставят в чиния.
Гарнират се с парчета лимон, нарязан лук и  sick sick магданоз.

***Ако нямаме възможност за скара, може да се направят  и в тавата – сварени, нарязвам на ивици и поставяме заедно с 4-5 лъж. от бульона в който са се варили и 4-5 лъж. бира.  Пекат се на макс.степен под горен реотан /или на функция грил.
След изваждането им от тавата - по същия начин се овкусяват с лука, магданоза и лимона.
В редки случаи, когато много бързаме да си ги хапваме - направо в тигана, да се "завъртят" 3-4 пъти, със соев сос, колкото да се омешат :)


***Задължително е хапването им с бира, особено през летния период.
За зимния, да си призная честно - бирата пак повече им върви, отколкото виното. Но  въпрос на вкус. drinks


Другия вид мезенце от ушенце са тези

Свински ушета в чили сос



Необходими продукти за 3 порции са: 
отново свински ушета - 4 бр. неголеми
1 ч.ч. кетчуп /ако е домашен/, или 1 ч.ч. гъст доматен сок с 1 к.л. захар, 1 с.л. оцет и и зърна карамфил.
1 глава чесън
1 каф.л. лют червен пипер

Приготвяне:
* Ушите се сваряват до готовност в подсолена вода. Отцежзат се /запазва се ок. 1/2ч бульон/
* Нарязват се на дребно / на ивици ги предпочитаме /  и поставят в загрят и.тиган да се запържат за 5-6 мин.
* Прибавя се отделения бульон, кетчупа или доматения сок с останалите подправки, чесъна - счукан и така задушава за 10-15 мин., докато соса се сгъсти.

Много пикантни и с интересен вкус nyam nyam nyam Също толкова вкусно е и със сварени, обезкостени свински крачета. А боб с уши или крачета е вече..... друга работа. 

13 коментара:

  1. Ах,ах,ах,ах,ах,ха ..... думите ми свършиха!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Вземи тогава 5 ушета и захващай :)

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм готвила досега с такива продукти :)...много хубава снимка на скарата!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте момичета;-)))
    Въпроса ми е следният(те са няколко)
    Когато печете ушетата на скара,накъдрят ли ви се?Акое така,как ги изпичате равномерно???
    Понеже съм голям фен на ушета,правя трети безуспешен опит да ги направя,както баба и дядо сами ги правили!Сега много съжелявам че не ъм гледал как точно ги правят.Един единствен път съм ги ял във заведение,където бяха в масло(и нищо друго) но ви уверявам че бяха истински елексир за душата.Ако има някои тънкости,моля сподлете!!!Ще ви бъда безкрайно благодрен и ще ви почерпя ушета със вино и бира.0(о_о)0
    Обещавам!!!

    ОтговорИзтриване
  5. dragon77, домашните не са като купените - писала съм горе, трябва мъничко да се сварят и тогава да се пекат. Или пък - както ти си ги хапвал - в тигана, задушени с масло. И (по желание - лук)
    Рядко съм попадала на малки и "крехки", които направо стават за печене. Онези, от домашен грух - колкото и да е голям - направо на скарата успяват да се изпекат.
    Накъдрят се при пече, немя начин - долната част е по-широка, по-"месеста", а горе са тънички. Затова режа от по-дебелата 1-2 кръга, които поставям така на скарата, а тъничката част - нацепвам на ленти, които се държат само в единия край съвсем малко, колкото да не падат между пръчките на скарата.
    Пробвай, а обещанието е документирано :) Ще си го търся :)

    ОтговорИзтриване
  6. Браво ,браво!А какво ще кажете ако се приготвят на плоча?Опитайте -резултат е жесток! Едновременно се пече лук на шайбички, гъбки,тиквички,морковче и чушчици.За гастрономите препоръчвам и сосче-хумус/сусамов тахан,лимонов сок и пасиран на крем чесън с малко кориандър/.С това стават неустоими!Наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, благодаря. И не че трябва да обясня защо, защото тук все пак представям любими на нас рецепти, но ще го направя.
      Плоча имаме, но я "пенсионирах" набързо. Не може да става сравнение между печенето на нея и печенето на жар, или на скара с ония тръбните реотани, дето мяташ мръвката на тях. При липса на възможност за жар - се използва електрическата. Тези реотани са достатъчно силни и пекат месото, не го сушат, както плочата. Лука на шайбички е задължителен, чушки - може би, пастет от чесън почти винаги има у нас с вечерята. Но ако ме видят да им смеся ушите у нас с тиквички, гъби , или хумус - моите ще отрежат и ще метнат на скарата. Вкусовете на всички имат граници, които небива да се преминават. Въпреки, че вкуса се култивира. Но много ястия ще ги ядем по познатия ни начин.

      Наздраве :) и благодаря за споделеното. На на с явно не, но може би на други хора ще се хареса това предложение :)

      Изтриване
  7. Моята рецепта е :сваряват се 3-4бр за 30мин. в тенджерата под налягане(със сол),после ги нарязвам на филийки с еднаква дебелина(както тънката,така и дебелата част),най-добре е на жар,после в купичка слагам зехтин,соев сос,2-3(по-вкус)скилидки счукан чесън,малко лимонов сок и заливам всичко.Изпробвано мезе за всякакъв алкохол.Наздраве!
    пп - отивам за уши!

    ОтговорИзтриване
  8. Отговори
    1. Стават - колкото да ги сварите. Не до пълното им омекване, а колкото да не са твърди.

      Изтриване
  9. Един рамалиец в Канада1 октомври 2023 г. в 2:19

    Здравей, Пепа! Рецептата на скара изглежда фантастично! Днеска купих от касапи известен брой уши, и ще опитам рецептата по-горе. Имам обаче и друго питане. До преди казармата, на село всяка зима се колеше свинето. Непосредствено след пърленето, най-вкусни за нас, децата бяха ушите, зурлата, опашката и кожата. Особено ушите. Въпросът ми е: възможно ли е при съвременните условия да се достигне ефектът на пърленето? Аз си имам газова горелка, и като купя сланина, я пърля преди осоляването. Хем се получава великолепен вкус, хем кожичката може да се яде (без пърлене е като подметка, не случайно по-рано са правили цървули от свинска кожа). Ще бъда много благодарен да знам мнението ти.
    Поздрави!
    Митко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не само като деца :-) и сега, като възрастни, това са ни най-вкусните мезета на прасето. Щом имаш газова горелка - давай. Ще замирише на пърленко. Не знам колко ще са "възрастни" обаче и затова съветвам да ги свариш за малко предварително. И тук по магазините понякога има едни избелени уши и сланина с кожа (купих веднъж и не мисля да повторя) , които са като подметка, не знам с какво ги обработват, но най-вероятно не са пърлени, а с химия, според мъж ми .
      Поздрави и ще чакам ад споделиш резултата!
      ПП: Тези на скарата са по-вкусни, да знаеш :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...