28 януари 2010 г.

Ред хот порк омлет

казано разбираемо люти свински  хапки със зеленчуци в омлетsmile1



Продукти за 4 порции:

около 1,20 кг свинско нетлъсто месо без кост (или филе)
за маринатата:
250 мл бира
50 мл твърд алкохол
50 мл соев сос
1 ч л кимион
1 ч л зърна карамфил
за омлетите:
7-8 яйца
3-4 с л прясно или кисело мляко
3-4  с л брашно
мазнина за пърженето им

зеленчуците:
4-5 средни картофа
3-4 моркова
250 гр грах
1 ч л лют червен пипер
3-4 с л мазнина
100 мл топла вода
100 мл кетчуп (или доматен сок + 1 с л захар и 2 с л  оцет)

Приготвяне:
* Месото се нарязва на дребни хапки, поставя в продуктите за марината и затваря с фолио съда. /Или по-бързо и по-чисто всичко се поставя в торбичка, завързва се и тя се прибира в хладилника така приготвена/
* Прибира се в хладилник най-малко за два часа.
* През това време се приготвяте омлетите
* Разбиват се всички съставки за тях, подбира се тиган с по-широко дъно и налива по 2-3 л. от сместа, като се разстила хубаво по дъното - трябва да са съвсем тънки, за да са лесни за завиване и оформяне.
* Готови са за по около 1 мин.
* След като се извади готовия омлет се поставя в чиния и завива с кърпа, за да омекне.

* Изважда се месото от маринатата, измива обилно на течаща вода и изсипва в тенджерата
* Половината от маринатата се прецежда и добавя към месото.
* Задушава се на тих огън за около час - до омекване на месото.
* Отваря се  и добавя водата, олиото, лютия пипер, дребно нарязаните картофи, моркови, грах
* Оставя се така отворено до омекване на картофите и извиране на соса
* Накрая се прибавя кетчупа и обърква
* Сервира се  - по няколко лъжици в омлет, може един на порция, може два - зависи от големината им;   омлета завит като  фуния; на чашки, на листенца - въпрос на въображение.
* Червеното вино е просто задължително за сезона - на стайна температура, но както една приятелка каза, това обяснение е дошло от преди столетия, когато стаите са били огромните зимници на замъците  smile1. Сега - сложете си го в хладилник thumbup



*** Плънката търпи промени по вкус - както месото може да се замени с пилешко или телешко, така може да се прибавят гъби, бекон ........ или каквото още се сетите.Това е само една идея за разнообразяване на поднасянето му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...