3 февруари 2010 г.

Вълчи семки

Кюфтета със сос, но по-различен от доматения. Преди много години видях името в пенсионерския вестник на мамини. Хареса ми името и идеята за малките кюфтенца и маслини с доматен сос. Може би са като семки за вълка, че така е наречено? Знам ли, но е вкусно smile1


Продукти:

800 гр кайма
100 гр кашкавал
100 гр сирене
1 малка глава лук
1 филия хляб
чаша топла вода

1кг консерва домати
2 малки глави лук
10-на скилидки чесън
сол, розмарин и черен пипер
1 с л мед или захар
4-5 с л олио/зехтин
150-200 гр черни маслини
1 к л лют червен пипер (за любителите на люто)

2 с л нишесте или брашно

Приготвяне:
* Сиренето и кашкавалът се настъргват на ситно ренде, лукът нарязва на ситно.
* Каймата се омесва заедно с тях и останалата продукти, като хляба се накисва във вода, изстисква и натрошава ситно.
* Поставя се тенджера с вода - около 700 мл да заври, като се сложи сол на вкус.
* Оформяте се малки кюфтета - колкото орех.
* Пускат се в заврялата вода, колкото да се "бланшират" и изваждат с решетка или гевгир
* Бульона се прецежда и връща в тенджерата.
* Доматите се пасират заедно с лука и чесъна и прибавят.
* Прибавят се и маслините, олиото и захарта.
* Когато отново соса заври се връщат кюфтетата, прибавя стръка розмарин и оставя да поври половин час.
* Прибавят се лютия и черния пипери.
* Сгъстява се соса с размитото във вода нишесте или брашно.


***Сервира се поне със 8-10 кюфтета Grin

и на Катето букета smile1 за едните соленки

15 коментара:

  1. http://kokosharnik.blogspot.com/2010/02/blog-post_7412.html Има един букет при мен за теб! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Това ми изглежда срахотно! Май ще го пробвам още днес за вечеря :-))

    ОтговорИзтриване
  3. Пепчо, да ти благодаря, че ползвах някои от твоите познания по бахуро-правенето...аз в поста си съм сложила линк към твоето блогче, но чак сега видях, че тук го няма бахура- значи съм го прочела в сайта Гответе с мен, няма значение, важното е че стана и моят бахур и то също като оня от моите спомени- ама колко разговори проведох с родата по телефона, ако знаеш....
    Топла и уютна вечер
    Мария

    ОтговорИзтриване
  4. Пепчо, радвам се че открих чрез теб и блога ти, един много интересен сайт Магията на суровоадството.Ще го разгледам тия дни по-обстойно...благодарско!
    мария

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,
    този вариант ми допада и на мен.
    /Явно днес сме на вълна - кюфтенца/.
    Хубава и приятна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Пепчо, ние ти благодарим!
    Тъкмо ставам след вечеря, за да ти благодаря специално за прекрасното ястие - това вечеряхме - както писах преди. Направих го и стана превъзходно!
    Ние сме мюсюлмани и ядем телешка кайма - с нея сготвих ястието, а след това направих и малко задушен ориз, който става бързо. В крайна сметка начина на поднасяне заприлича на кебапа - с ориз и яденето наоколо.
    Има една група във фейсбук, за готвене, в която членувам - имаш ли против да споделя рецептата ти? Ще се надявам на оложителен отговор, защото е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  7. Irshad, може, щом питаш. Там са публикувани много рецепти, на които не са поискали разрешението на автора. За рецепта мен не ме е много яд; ядосвам се, когато се представя чужда снимка за собствена. А само хора, които го правят, знаят колко "дупене" се иска да хванеш една манджа в разбираем вид :)
    Много се радвам, че ви е харесала манджата. А каймата с каква ще е - въпрос на вкус. Мен ако питаш истинската кайма е с процентна съставка агнешко, но това е въпрос на предпочитания-. Идеята за гарниране с ориз е чудесна, поздравления!

    Марийче, отивам да си поправя грешката - пускам бахура. Не може такова пренебрежение към този деликатес :)
    Но ще добавя нещо за замразяването там, че тук стана дълго. Твоя изглежда много апетитно!

    Диди, благодаря, хубава вечер и на теб :*
    Отивам да видя твоите кюфтета, но ориентирайки се по името от тук съм убедена, че ще си падна по тях, щом имат спанак.

    ОтговорИзтриване
  8. Миличка, пуснах направо връзка към твоята страница с рецептата :-)

    ОтговорИзтриване
  9. в теб не съм се и съмнявала :)
    Благодаря ти и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Страшна манджа, снощи я направих, облизахме си пръстите, като едни вълци. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  11. Една година по-късно виждам линк към тези прекрасни хапчци и утре това ще бъде вечерята ни :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Миленка, опитай другите, ще ти харесат!
    Но рецептата ще допиша след малко :) там

    ОтговорИзтриване
  13. Имаш предвид с патладжана? Аз толкова обичам патладжан, но имам страхотни проблеми с езика си и не мога да го вкусна :((( Както и ред други храни. Та затова пак се насочих към вълчите семки.
    Но пак да си кажа - колко обичам патлаждан...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...