7 февруари 2010 г.

Пиле с ориз



Бял ориз. Подчертавам. Без зеленчуци, тревички и добавки. Само месо smile1  - пилешко;  по възможност - бяло да е.
Тъй като неколкократно вече диктувам как се прави бял ориз по телефона, ще взема да го напиша тук. Това зеленото не гледай, тук ориза е поръсен  обилно с магданоз заради Мише, знаеш.

Ники, специално за теб newsm53



Продукти за 4 порции:

1 пиле, или 4 пилешки бутчета 
ориз - 1 голяма чаена чаша от 240мл. (принципно мярката е на човек по отворена шепа, накрая + още една)
1 равна чаена лъжица сол
100 мл олио/зехтин или малко по-малко от половин чаша, в която е мерен ориза
3,5 чаши вода - от същата, в която е премерен ориза.(или мярката с ориза - по 3,5 пъти)
2 кубчета бульон, начупени във водата*** 
1ч.л. оцет

Приготвяне:
* Сварява се месото, респ. пилето на порции в 1 литър  вода (когато завира се обира онази пяна, която се образува отгоре. Научно звучи така - коагулирал белтък).
* Ориза се поставя в цедка и измива добре на течаща вода (докато отдолу започне да изтича чиста вода)
* Поставя се в тавата за печене, заедно с олиото/мазнината, лъжичката оцет и поставя в предварително загрятата фурна. (тази операция може да се извърши и в тиган и после прехвърли в тава, но така се спестява миенето на още един съд)
* Когато започне да "се запържва" се разбърква - така за 2-3 мин. два пъти.
* Изважда се тавата, залива се с горещата вода!!! Непременно гореща! разбърква се.
* Прибавя се и пилешкото месо  и тавата се  връща обратно във фурната, на средна скара. 
* Пече се докато ориза набъбне и изключва фурната. Не се изважда веднага от нея, оставя се за 10 мин. вътре.

***Ако ориза ще се прави с пиле или пилешко месо, то се сварява до готовност предварително във вода, нарязано на порции, в която по някое време се прибавя сол.
Водата (вече е бульон) се прецежда и използва вместо вода за ориза. В този случай бульончетата не се поставят.
Ако е пропуснат момента с отпенването на месото, бульона се прецежда, а месото се измива, да няма полепнали парцалчета пяна по него.

Тук долу - още един вид ориз. Заедно с ориза са запържени и 2-3 пилешки дробчета, нарязани на ситно. Когато е така, с дробчетата, ориза е изключително вкусен.


!!! Но основно правило при готвенето на ориз е: 
Първо: Хубаво измиване на ориза, докато спре да побелява водата
;
Второ: Водата или бульона, с който се залива ориза да е гореща. Така зрънцата остават отделени, не слепени.
Трето: ориза обича мазнината; тук олиото не се пести. 
Четвърто и последно :) може за малко, но ориза се запържва в мазнината. 



Така се готви и всяко месо с ориз, без значение вида на месото. Предварително сварено, бульона прецеден. В някои случаи - със зеленчуци (чушка и морков, ситно нарязани; грах) запържени заедно с ориза; в други случаи - само ориз и месото. 



5 коментара:

  1. Любимият ми ориз :) Много апетитно изглежда порцията!

    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Леко... да не хвръкне пилето от балкона :)))
    Наличието на оцет в ориза е нещо ново за мен. Слага се, за да е по-бял оризът или поради някаква друга причина?
    Поздрави: Ина

    ОтговорИзтриване
  3. Преди няколко години прочетох хитринка - за да не се слепва ориза, при "запържването му" - силно казано, защото е за минута-две, да се сложи лъжичка оцет. Не знам дали това или доброто измиване на ориза го прави, но никога не ми е слепен.

    Хубава седмица и на вас, Ина, Ирина!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за споделената рецепта!Откакто я намерих вкъщи всички заобичаха ориза,иначе все нещо не ставаше както трябва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Радвам се, че съм била полезна!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...