10 февруари 2010 г.

Картофи соте

Много ми е добре, когато имаме сварени картофи в къщи. Много неща могат да се направят с тях и спасят от гладна смърт, когато се прибираме по тъмно от работа и сготвеното от събота и неделя е вече свършило. Най-често това се получава около сряда. Понякога и по-раноGrin Или набързо картофи с филе, гъби и кашкавал, или омлет с картофи и сирена, гювече или нещо друго. Или пък за гарнитура, невероятни са.

Понякога обаче в бързината сутрин съм ги оставила недоварени. А понякога е от сорта картофи - варя, варя, все имам чувството, че не са сварени.
А точно това им трябва на



Картофи соте

да не бъдат добре сварени. За човека-оптимист ще перефразирам - сварени почти до готовност Grin


За 4 порции, ориентировъчно, ако са основно:
килограм картофи, сварени в подсолена вода.  
лъжица копър - пресен винаги, когато има. Ако няма - тогава сух.
черен пипер
100 мл мазнина за пържене, която е в половината си част масло, а останалата половина - олио или зехтин.
по желание - 3-4 скилидки чесън и 1 ч.л. вегета, или универсалната ми подправка

Приготвяне на невероятно сложната LaughingLaughing рецепта:
* Сварените картофите се белят от корите и режат на едри кубчета. Овкусяват се с още малко сол и оставят да поемат 10-на мин.(ако се прибавя вегета - не се солят повече)
* Маслото и олиото се загряват добре, поставят се картофите вътре и пържат, без много-много да се разбъркват.
***Когато започнат да се зачервяват се прибавя вегетата, а чесъна се нарязва на тънки ленти и прибавя към края, достатъчни са му 1-2 мин., не повече (ако ще се прибавя чесън, но с него е много вкусно )
* Когато са готови се изваждат с решетъчна лъжица  и поставят в широка или дълбока чиния, удобна за лесното им разбъркване с поръсения копър и черен пипер.
* Обикновено това количество не се събира в един тиган   smile1



Много ги харесваме, направени от малки картофчета, особено ако са пресни. Тогава ги варя почистени, или избелени, отцеждам от водата и тогава запържвам.
А най-много ни харесват, когато ги направя с бульон - какъвто и да е, месен:
Сварени - без сол  exclaim , изваждам в тиган с мазнината. Прибавям около 200 мл бульон, 1 ч.л. вегета, или моята универсална подправка и включвам котлона на мах, за да може да изври бульона (а през това време картофките се овкусят). Когато останат само на мазнина, запържвам за минута-две; прибавя 2-3 скилидки чесън, ситно нарязани, копъра и черния пипер. Разбъркам 2-3 пъти и отстранявам от котлона. Цялата "процедура"  трае за около 5 мин.


21 коментара:

  1. Пепи,
    обичам сотирани картофи и
    всички разновидности с тях.
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Чудни си ги направила :) Преглъщам слюнки с малко кръв, но това е друга тема :(

    ОтговорИзтриване
  3. Аз имам малк забележка по картофите соте, защото - поне така ме научиха французи, се слагат в мазнина+вода, акртофите - едро нарязани, както ти писа. След това се захлупват в тенджерката и когато заврат, да се намали котлона и да не се разбъркват, а г хващам с ръкохватките и раздрусвам захлупената тенджера.
    После те наистина стават задушени, неразкашкани.
    Е, забележка е малко силно казано, надявам се да се приеме добре :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Irshad, ще пробвам и така, щом казваш. Разбира се, че приемам всякакви препоръките и мненията добре, всички се учим.
    Благодаря, Диди, хубава вечер и на теб!
    Ина, бързо стават, ти ми скри днес шапката с това/тези "личи", сега заради едните картофи ще си разваляш вечерта ;)

    Поздрави и лека нощ, дами!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглеждат невероятно - веднага си свалям рецептата.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Вчера ги направих по написаната рецепта и станаха екстра!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех , Стоева, Стоева де и моята майка да готвеше така. Уви, неволята ме научи да готвя за което несъжалявам, а и в нета срещаш голям обмен на рецепти и приятни хора покрай тях ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. следователно ти ще готвиш така на своите деца :) Пак е нещо.
      Поздрави :)

      Изтриване
  8. Тази вечер ги приготвих. Много са вкусни! Благодаря за рецептата! Обичам картофи и ще ги приготвям често :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз благодаря, че ги пробва така и ти харесаха :)
      Да ви е сладко!

      Изтриване
  9. Благодаря за хубавата рецепта,от мен добавих малко червен пипер и чубрица.

    ОтговорИзтриване
  10. Поредната лесна и чудесна рецепта на Пеп-чо! Обожавам картофките-е-е-е-е!!! Благодаря ти!!!:)
    cveteto3101

    ОтговорИзтриване
  11. Zdravejte, pozdravlenija za bloga. Moje li da mi kajete kade da namerq receptata kum tazi snimka?

    https://plus.google.com/photos/103608025786688396768/albums/5362359503941442193?banner=pwa&gpsrc=pwrd1#photos/103608025786688396768/albums/5362359503941442193/5458597242520238210?pid=5458597242520238210&oid=103608025786688396768

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази рецепта ли ? http://pep-4o.blogspot.com/2010/04/blog-post_10.html

      Изтриване
    2. Самия линк не отваря никаква снимка, но преди и след него са морковите от картофи с шунка. Ако не е, дайте пак линк към снимката

      Изтриване
  12. Обожаваме ги в нас.Не съм ги правила отдавна.Бкагодаря,че ме подсетихте ;)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...