19 февруари 2010 г.

Гювечета

Ако някой знае как е правилно да се напишат, моля да ми подскаже. Гювече или гюведже :)  В речниците срещам и двата варианта, а в нета - още два . Както и да е - важно да е вкусно.
а това е моят начин да ги правя на моите хора - както почти всяко ядене в къщи, за четирима човека разновидностите са поне три.


Но в общи линии ей така е.
Ние възрастните го ядем с всичко.
Ники - без домат и лук.
А Жул го яде и без яйце. Т.е. само сирене с колбас  и масло.

Гювечета със сирене


Продуктите, които слагам основно са:


масло, бяло саламурено  сирене, кашкавал, друго сирене (екстри за мама) 

колбас -обикновено кренвирш, варено пушено филе, шунка или наденица за печене
домат
чушка, лук
яйца

Приготвяне:

На дъното на всяко гювече поставям по парче масло - колкото орех.
Върху него - голямо парче краве или овче сирене - бяло, саламурено.
Отгоре ситно накълцан лук и сурова чушка
Около стените нареждам наденицата, колбаса или шунката, като в средата остава място за яйцето.
Отгоре още няколко парченца колбас, шунка и следват другите сирена - кашкавал, миризливо, топено - на дребни парчета. 
Поръсвам отново със ситно нарязан лук и завивам с филии домати. Ако няма пресен домат, ползвам парчета домат от консерва, добре отцедени от сока.
Поставям в леко загрята фурна и увеличавам температурата на макс. и пека около 10 мин. Изваждам гйвечатата, чуквам яйцата в средата, отгоре още 1-2 резена домат и връщам за 5 до 8 мин.. във фурната да се запче и то - до желаната твърдост на яйцето. Ние обичаме рохки и пека  5-6 мин.
Така и доматът и лука остават леко хрупкави и ароматни.
Лютата чушка е по желание smile1

6 коментара:

  1. оооо!
    Благодаря ти, Пепчо, огън си!
    Grazieeeee
    Лека вечер

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно, Пепчо:)
    Мисля, че е "гювече"/умалително от гювеч/, но това са подробности от пейзажа - важното е какво има вътре!
    Хубав уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  3. Винаги съм обожавала гювечета! А като има и доматче българско, направо разкошотия :)
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Явно колкото домакинства-толкова и варианти за гювечета:)Аз съм в отбора на Ники, но може и с домат :)Харесва ми рецептата ти, Пепчо, ще я изпробваме! Хубав уикенд и от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Права си, Дани, важно е съдържанието :)
    Райна, ще се радвам, ако ти хареса
    Ина, колко е българско доматчето не се знае, тази партида бяха хубави, но предната - пълни с вода. Режеш го - тече вода...
    Ивейн, колкото домакинства-толкова варианти май-май се отнася за почти всяко ястие тук. Важно е - народа да е доволен.

    Благодаря, момичета!
    Хубав празничен ден на вас!

    ОтговорИзтриване
  6. Правилно е гювече от гювеч.Но както и да се казва тази вкусотия,изглежда страхотно :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...