21 март 2010 г.

Телешки хапки с меден лук и кашкавал

Ето рецептата, на която най-голям фен е другарката Елиана Драгомирова smile1 Така ми се представи тя, когато се запознахме по телефона - "Елиана Драгомирова, фен на телешки хапки с меден лук и кашкавал" rofl rofl
От известно време упорито ме настройва да я правя пак, а аз не съм правила скоро - телешкото месо трябва да е истинско телешко и крехко, а не както в повечето месарски магазини - далечна родственица на телето. Когато имах домашно правех често, но сега е трудно да случа на добро такова -



Продукти за 4-5 порции:
1кг телешко филе или месо без кост
300гр гъби (аз винаги ползвам дребни и цели, че такива обичат)
6 големи глави лук
100мл червено вино
3 с л водка/ракия
70-80мл олио
50мл соев сос
100мл вода или бульон
3 с л мед
сол на вкус
200 гр кашкавал
подправки по желание - аз сложих само черен и червен лют пипер.

Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки, посолява и задушава в мазнината - под капак, на слаб огън. Малко по малко се прибавят виното,  твърдия алкохол, бульона/водата - всеки път се изчаква да се изпари предното количество и тогава. Аз смесвам трите вида течност и наливам по малко.
* Когато е почти омекнало месото се прибавят гъбите и се задушават още 10-на минути.
* През това време в тиган се задушава едро нарязания лук, заедно с меда и 50-60мл вода + 2-3 с л вино
* Когато и той е готов се изсипва в тава заедно с хапките, объркват се хубаво, подправят се с черния и червения пипер, сипва се и соевия сос.
* Разстила се в тавата и отгоре се поръсва кашкавала.
* Запича се за 5-6 мин (да се зачерви леко кашкавала)

***На тази снимка месото е 2/3 телешко, 1/3 пилешко, което е добавено по средата на задушаването на телешкото.
Рецептата е много успешна и само с пилешко месо - пържола от бут или бяло месо, но трябва да се намали алкохола, тъй като пилешкото е по-нежно месо и не му трябва толкова алкохол и обработка.

6 коментара:

  1. И аз бих ти се обадила за тази рецепта, Пепи
    Вече се знае, че съм любител на телешкото, а и тази прелест с медения лук и кашкавал...
    Прекрасна идея ми даваш !
    Слънчева седмица!!

    ОтговорИзтриване
  2. Направо ми потекоха лигите. Много ми е трудно да надничам в твоя блог по време на пост, защото е пълно с такива изкушения, че... Всеки път горчиво съжалявам и преглъщам на сухо. Всичко, което правиш изглежда много апетитно и въпреки, че не съм голям фен на месото винаги ме изкушават твоите предложения. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, това обещава да е мноооого вкусно. Много обичаме телешко вкъщи, но съм изпрвена пред същия проблем с качеството на месото.

    Сърдечни поздрави и пожелание за много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, момичета :)
    Хубава и слънчева седммица и на вас!
    Наистина в днешно време телешкото е голям проблем.
    Цвети, поста свършва скоро :) Но ти си бетон-момиче, възхищавам ти се за постоянството и последователността!
    Дани, ще се радвам да отчетеш дали ти е харесало :)
    Лети, аз заради телешко месо преди година се сприятелих с една от жените в близък месарски магазин :)

    ОтговорИзтриване
  5. Направих ги тези хапки, само че без гъбите, но сложих малко сметана + ябълки... не знам какво ме перна по главата, но взе че стана много, много вкусно :)))
    Благодаря, Пепи за рецептата :)
    Много слънчев и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ахааа, ама ти направо друга рецепта си сътворила с ябълките :)
    Радвам се, че ти е допаднала идеята (и аз не ям гъбите, обикновено ги слагам в едната част на тавата)

    Хубав ден, Инче!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...