28 март 2010 г.

Великденски зайчета



Соленки са всъщност. Изпитаните, добри стари соленки от времето на листчетата, преписвани в тетрадки.......

Продукти:
1 яйце
350гр кисело мляко
2 пак амониев бикарбонат (амонячна сода - 20гр)
125г масло
125г мас
1 с л сол
брашно около 900 гр,

сирене и кашкавал - по 200г.

За намазване и поръсване:
1 яйце, 2-3 лъжици .прясно мляко
риган, чубрица, мак, сусам, черен пипер - подправки по желание

Приготвяне:
* Маста и маслото се разтопяват.
* Амоняка се угася в киселото мляко.
* Яйцето се разбива.
* Прибавя се киселото мляко, солта, разбърква добре и по малко прибавя брашното. Бърка се докато може, след това се измесва с ръце не много, само докато се събере на топка. Ако се унесем с месенето масленото тесто става твърдо след като се изпече.
* Точи се кора, дебела от 3 до 5мм.
* Намазва се с разбитото яйце.
* Настъргват се сирене/кашкавал и поръсва с подправките.
* Изрязват се форми по желание, или нарязва на пръчици с къдрав нож, или както ви дойде на ум.
* Нареждат се на хартия за печене и пекат в загрята фурна на 200*
* Пекат се за около 10-12 мин (до бледо порозовяване )


Това е рецептата за самите соленки.
Които в нормално положение :) изглеждат така

За тези зайчета идеята видях при NADA flower и имайки предвид езиковите ми възможности изобщо не се и мъчих да пробвам с Гугъл-преводача или помощ от приятел. Сетих се за соленките и не съжалих - получиха се страхотни зайчета yahoo yahoo

В този случай сиренето и кашкавала - настъргах и заедно с подправките - риган и чубрица, сложих в тестото и така омесих.
Намазах с разбитото яйце с мляко.
След което си "намерих" една овална форма - всяка домакиня има разни формички, или "приспособления", които използва за изрязване - в случая аз изрязах от такова шише - трябва да е елипса, моята беше с дължина около 6-7 см. И нали съм човек, занимаващ се с мебелни плоскости и аксесоари, веднага се сетих, че една дръжка за вкопаване би свършила чудесна работа.
Но ето така изглеждаше моята "форма"

Изрязват се елипсите с формата.
От половината дължина към единия край се прави надлъжен разрез с нож.

В долната, цяла част на елипсата се поставят по три зърна черен пипер - две очета и едно за устичка.
Едното от разрязаните връхчета се завива надолу и прищипва в крайчето, за да се получи свитото уше.
Пренасят се на хартията за печене

Това е :)
Някои зайчета бяха по-усмихнати, други по-малко, искат си доизпипване, ама ... следващия път smile1



Днес е Цветница.
Честит празник! Най-пролетен, най-цветен smile1
Честито на Цвети и Ясен, племенниците ми, с пожелания да са живи и здрави!



20 коментара:

  1. Честит празник, Пепи!
    Нека върбови клонки и цветя да донесат на теб, дома ти и любимите ти племеници
    здраве, свежест и много красота.
    Чудесна идея за соленки!
    Хубава и усмихната Цветница, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са зайчетата, ще чака и рецептата! :)
    Весел празник, изпълнен с много приятни емоции и усмивки пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пълна с усмивки и много настроение, празнична цветна неделя!

    Честит празник, Пепи :-)

    Всичко най-хубаво за близките ти хора!

    Зайчетата са сладурковци големи :-D

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, мили дами!
    Много здраве, слънчево настроение и усмивки ви пожелавам в празничния ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, Честит празник!
    Хубав и зареден с положителни емоции ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Хихихи, много са закачливи тези зайчета :)))

    Честит празник, Пепи :)
    Много цветя и все свежи душевни аромати да съпътстват ежедневието ти :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честит Празник,Пепи!
    Пожелавам всичко най-хубаво на именниците ви и всички вие около тях!
    Поздрави!:)
    ...зайчетата са много сладурски!

    ОтговорИзтриване
  8. Лелееееее,много са готини.И с тези клепнали ушета .... ха,ха.Чудни са Пепи,честит празник на всички ви в къщи.

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник, Пепи!
    Най-накрая нещо соленичко
    и то Зайо:)))
    Прекрасна идея!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник, Пепи, много весели зайчета си направила :)
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  11. Зайчетата са чудни , Пепи! Живи и здрави именици и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  12. Ех,че хубава идея и изпълнение!Внучката ще се зарадва и ще си ги хапне с удоволствие,когато ги направя.Спорна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Много благодаря за поздравите :)
    Радвам се, че зайковците ви харесаха, така, както се харесаха у нас и на приятелите ни :)

    Радвам се, че ви има, приятели, хубава и широко усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Стархотни са ,Пепи! :-))
    Подготовката за Великден върви с пълна пара...

    Успешна седмица и Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Краси!

    И на теб Светъл Великден!

    ОтговорИзтриване
  16. Аууу, че са хубавиии! Много оригинално и лесно празнично предложение! Поздравления за хубавта идея!

    ОтговорИзтриване
  17. Наистина лесни :) и много ефектни в духа на предстоящия празник.

    Хубав празник ви пожелавам, момичета!

    ОтговорИзтриване
  18. Нещо става с изпращане на коментари и след като не можах на новата публикация, пиша на старата!
    Първо поздравления за хубавите зайци във вестника, Пепи!
    Човек ще си помисли, че ти си му издателя- не могат без теб:))
    Шницелите са прекрасни- обажавам лапад!
    Весели празници, ако не се "чуем" до тогава

    ОтговорИзтриване
  19. Не е от новата, Дани, нещо формата не върви както трябва днес, аз писах при Драго поне 5 пъти, та 1 излезе.

    Шницелите са страхотни, наистина :)
    Благодаря,

    Светъл Великден и на теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...