11 април 2010 г.

Домашен ябълков оцет

Продукт, който е направен почти 100% от Мишо give_heart give_heart
Но аз си се фукам с него.
Той спазва съвсем точно рецептата си и винаги се получава - силен и бистър ябълков оцет. С гарантирано качество :)
Ако бях аз - нямаше да карам по книга, доколкото си се познавам blush2 blush2

Сега и късно лято е времето, когато е удачно да се приготвя - сега, защото останалите домашни ябълки не търпят вече и започва бързото разваляне, а късно лято - защото тогава има много. Най- подходящи като най-ранни и сладки са Петровките. Тогава времето е топло и става бързо, сега също се затопля и ще стане бързо.
Не, че през другото време няма да стане, но трябва да му се намери топло място, където да се държи да отлежава, или времето до готовност на оцета и избистряне ще се удължи.
При нас тази година - с около 2 месеца swoon swoon.



* Ябълките си измиват добре на течаща вода, почистват се от повредените, гнилите и червивите части, без да се отстранява сърцевината и без да се белят.
* Настъргват се на едро ренде и се поставят в голям съд с широко гърло - тук може да възникнат съвети - да се ползва   робот, сокоизстисквачка или блендер. Месомелачката може да се ползва, само е с много остър нож и не съвсем ситни дупки на решетката - за да не излизат ябълките намачкани; Сокоизстисквачката излиза на каша и сок, а не трябва да е така; Ако са само нарязани - няма да успеят да ферментират както трябва и 1 година.......... и т.н.
* След това се заливат с топла, предварително преварена вода, докато се покрият напълно. 0.5л. вода на 0.4кг. ябълкова каша. На всеки литър вода се прибавя по 100гр. захар, а за ускоряване на ферментацията - по 10гр. мая за хляб и 20 гр. сух черен хляб.
* Съдът се оставя на тъмно място. За провеждане на първата фаза на ферментацията температурата в помещението трябва да е 25-30*С. Кашата се разбърква 2-3 пъти дневно с дървена лопатка.
*********Тук вмъквам снимка на текста от книгата, заради зачестили въпроси - написала съм го така, както е в нея и както го смятаме. Ако Ви е по-лесно - смятайте  го така - 1л. вода - 0,800кг ябълкова каша. 

* След 9-10 дни кашата се прецежда през марля. После към всеки литър получен сок се слага по 100гр. захар и се бърка до пълното разтваряне на захарта. За провеждане втората фаза на ферментацията гърлото на съдовете/съда се покрива и завързва с марля и се оставят на топло и тъмно място. Не капачка, а марля.
Тук е времето да се сложи и оцетна гъба, ако имаме такава.
Ние нямахме първите години, но тя сама се появява. Когато оцета е готов се прецежда и тя се отстранява, като се съхранява за следващ път в буркан, добре затворен на тъмно място.
* Спазвайки тези етапи и точната рецепта оцета става за около 70 - 90 дни, зависи от околната температура на въздуха.
***Домашния оцет винаги има малко утайка. Дори и да е добре прецеден. Спомнете си как преди години оцета, който купвахме след известен период от време се замътваше.
Това не бива да ви притеснява, оставете да се утаи добре, прецедете и ползвайте.

Това е по оригиналната рецепта от книгата "Полезни съвети и рецепти за всички" на Петър Миладинов - Държавно издателство Техника - София, 1984год. , по която го правим над 6-7 год. години и оцета става бистър, силен и с аромат на истински ябълки.
За количества - умножаваме пропорционално.

102 коментара:

  1. Пепчо, поздрави на Мишо!!!!
    Естествено, че ще спазва рецептата.
    Много се изкушавам да приготвя домашен ябълков оцет и ще се опитам лятото:))
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи,благодаря ти за рецептата и най-вече за хубавото,подробно обяснение!Отдавна имам желание да си направя домашен ябълков оцет,ще се възползвам,но най-вероятно края на лятото!
    Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Златна си Пепчо! Много обичам домашен ябълков оцет. Свекърва ми правеше, но вече я няма, а аз останах без рецепта. Това лято непременно ще направя! Слънчева и усмихната седмица :) :)

    ОтговорИзтриване
  4. Вече имаш добра рецепта и желание, Кате, остана да се похвалиш наесен, живи и здрави :)
    Диди, Дани, не е сложно, виж как уверено ви убеждавам, нали помагам все пак :)

    Много усмивки, момичета и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  5. А, дали ще се получи оцет от несъвсем узрели ябълки? Имам доста нападали в градината.
    dima

    ОтговорИзтриване
  6. Дима, ами то зависи колко са сладки. Ако са много кисели, ще трябва да прибавиш малко захар, но колко и в кой момент точно - ще питам довечера половинката.
    Но ако са към фаза "зреене" вече няма да има смисъл от повече. Ще стане и така, ние събираме и тези от земята, като падат. Важон е да са добре почистени.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за информацията. Залавям се за работа. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, пепчо и Мишо! Пиша отново аз- dima. Сложих го на 17 август. Днес оцета е в това състояние, но забелязах, че в едната бутилка е по-тъмен от другата. А вчера не беше така. Да не би да се разваля?

    ОтговорИзтриване
  9. Ето и снимка http://s40.radikal.ru/i087/1009/c4/c3e7af9a6c20.jpg

    ОтговорИзтриване
  10. Дима, линка със снимката не се отваря, дай пак

    ОтговорИзтриване
  11. Съжалявам, дано този път улуча http://radikal.ru/F/s50.radikal.ru/i128/1009/91/bad1488f2256.jpg.html

    ОтговорИзтриване
  12. Не може да се развали. Втората доза захар сложи ли?
    Да не е паднала марлята от втората бутилка ида се е окислил повече? Или да е на по-открито място?
    Ако всичко е по рецептата да не тепритеснява потъмняването му, още месец и трябва да стане.

    ОтговорИзтриване
  13. Да, спазих абсолютно всичко по рецептата. Марлите са наред. Единствената промяна е в метеор. условия, нощем пада темп. до към 12 гр., а лятото беше над 20. Бутилките стоят на остъклена тераса една до друга ниско долу, слънцето не ги напича, затова се изненадах за потъмняването. Мерси за отговора. Какъвто и да стане, оцета няма да иде зян.:)

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте,да споделя и аз за моя ябълков оцет,опитах да правя в къщи обаче много мирише и се събират много мушици,а и като си сметна разходите май ми излиза по-евтино да си го купувам,аз ползвам ето този http://applevinegar.run-bg.com/ да ви кажа честно много съм доволна.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей,
    Апартамента наистина не е най-доброто място за правене на оцет - мирише си на кисело. И да, мушички събира :)
    Ще поразгледам за такъв оцет при нас, много хубави отзиви имат на сайта.

    ОтговорИзтриване
  16. Здрасти,оцета е български,натурален.Аз си поръчвам вече втори път и е на доста приемлива цена.По-евтино ми излиза да си го купувам.

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей,искам да задам един технологичен въпрос :)По време на втората ферментация трябва ли да се разбърква оцета? Иначе много благодаря за рецептата- много се забавлявам от опита за правене на оцет...а ако стане ще е супер. :)

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей, Дора,

    Не се бърка при втората ферментация. Само се проверява от време на време на какво положение е :))
    Трябва да стане, този септември е доста топъл.

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря за бързия отговор. Аз го прецедих и от два дни отлежава, ама се зачудих да не объркам нещо. Като стане, ще дам отзиви.:)Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей, би ли ми казала дали сте пробвали да не слагате захар? Много ли ще е кисело без захар? Освен това, от маята вероятно сместа ‘набъбва’ и затова е добре съдът да е по-голям, за да не прелее?

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей! Не знам дали ще стане без захар. Захарта също е катализатор на маята, не само заради сладкото се слага.
    Ако искаш - пробвай малко количество. Сместа набъбва, да, но не много - достатъчни са 10 см. см. височина при обща височина на съда около 60-70.

    ОтговорИзтриване
  22. Точно това ще направя, а и втората доза захар май не е задължителна. И още нещо – как се разбира, че е готов? Като го пробвам на вкус? Защото, нали зависи от температурата и може да е след 70, може да е и след 90 дни. Благодаря за бързия отговор. :)

    ОтговорИзтриване
  23. На мен пролетта ми се получи за месец и половина, но стоеше до парното, а сега, лятото, за месец и нещо, но го подържах повече, в резултат на което стана много силен!

    ОтговорИзтриване
  24. П.С. Само да ви кажа - захарта ускорява ферментацията. Но това се постига и с оцетна гъба. Аз винаги добавям такава. Според мен е достатъчно да има едно от двете, но ако ябълките са кисели, оцетът става по-вкусен при добавяне на захар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, но това си го пише горе в рецептата, дори е болдвано На всеки литър вода се прибавя по 100гр. захар, а за ускоряване на ферментацията - по 10гр. мая за хляб и 20 гр. сух черен хляб. Защото, ако трябва да съм точна - захарта предизвиква ферментацията, а маята и черния хляб я ускоряват. И оцетната гъба е спомената, публикацията наистина е дълга, но е хубаво да се прочете цялата.

      За топлината е вярно, както и горе съм писала - колкото а по-топло място стои - толкова по-бързо става готов оцета.

      Изтриване
  25. здравейте,аз също мисля да си направя оцет.мисля си ако се покрие с одеало за повече топлина дали няма да стане

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно ще стане, щом е с одеало - то ще държи топло. Но нека все пак да бъде на топло място.

      Изтриване
  26. И аз правя прощъпулник в приготвянето на домашен оцет.Преди 3 дни го прецедих от плода и оставих течността да отлежава. На повърхността се образува тънка ципа наподобяваща каймак с белезникаво бял цвят.Та искам да попитам това ли е така наречената оцетна гъба ,тъй като до сега не съм правил оцет и нямам идея как трябва да изглежда.Или е някакъв вид плесен.Възможно ли е де се появи толкова бързо след като го прецедих.Също така забелязах ,че за тези три дни дни течността е намаляла с повече от един пръст.Ако продължи да се стопява с такава скорост не знам дали след 1 месец ще остане нещо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нормално е изпаряването на водата, не бой се, ще спре да се изпарява :)
      Това е плесен, твърде рано е за гъба, дори, ако си сложил/а такава за катализатор. Ще се появи и гъбата.

      Изтриване
  27. в момента съм сложил да си правя оцет.всичко го направих както пише,но след като го прецедих течността стана кафеникава и вече 1месец не се избистря.отгоре хвана някаква ципа,може би това е гъбата.но ме притеснява че няма да се избистри

    ОтговорИзтриване
  28. въпроса ми е:от един месец съм отделил сока от плода,но все още е кафеникав и не се избистря.дали има опасност да остане мътен.в някои рецепти пише да се сложи малко лимонтузу за избистрянето.има ли смисъл.благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Венцислав,
      Съжалявам, че се налага да чакаш 2 дни, но бях на място, където няма интернет. А за оцета това не е фатално. Тази ципа в последствие се превръща в гъба. И едва, когато стане хубава гъба, тогава оцета се избистря. Но от седмица насам времето е доста променливо и предполагам, ще се забави избистрянето му. Не сме слагали лимоннтозу за избистрянето, не мога да кажа. То си е химия, говорих и с половинът - не би сложил.

      Изтриване
  29. И аз направих и вече е на около 2 месеца.Има гъба отгоре,но тя хвана малки червейчета и са живи.Имаше винарки,по време на втасването и дали те ги снесоха.Има ги само в гъбата.Иначе си е бистър и готов.Дали да се притеснявам и ще стане ли за консумация?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,

      ето един цитат горе от текста За провеждане втората фаза на ферментацията гърлото на съдовете/съда се покрива и завързва с марля и се оставят на топло и тъмно място. Не капачка, а марля.
      Тук беше ли ти покрит съда с марля?
      Това е много важен момент, тъй като оцета вече събира не само винарки, които не снасят тези червеи, а събира и други видове мушици, които наистина снасят яйца и се люпят червеите (образно).
      Ако остане на мен, бих те посъветвала да хвърлиш, но съпруга ми каза да махнеш гъбата, да прецедиш оцета и ако в утайката няма нищо - да прибавиш и нея и тогава да го завиеш с марля (най-удобни са бутилки с широки гърла от мин вода) и да завържеш марлята, да не може да пада. В оцета няма как да има червеи, а от зреенето пак ще си хване гъба.

      Изтриване
    2. Опасен враг на оцетното производство се явява особен вид игловиден червей (Anguillula aceti). Той се размножава в голями количества на повърхността на оцета и възпрепятства размножаването и работата на оцетните бактерии, като им отнема кислорода. В резултат процеса по образуването на оцета силно се забавя. При промишлено производство в този случай се прави презареждане, щателна промивка и дезинфекция на резервоарите. За да се избегне развитието на оцетния червей в готовия оцет е необходимо, той да се пастьоризира.

      Изтриване
    3. Много благодаря за компететното мнение. Ще го имам предвид и ще споделя с половинът, че съм научила нещо повече от него за оцета :)

      Изтриване
  30. Благодаря ти, за отговора!Имаше и марля,не съм затварял с капачка също.Само в гъбата са и точно това направих-отделих я в друг съд.Сега ще видя дали ще се появят отново.По принцип не се притеснявам,защото са отрганични неща.Няма да хвърлям,категорично!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано не се появят пак; явно с мухички е свързано, кой ги знае какви.

      Изтриване
  31. Здравейте.
    Моя оцет стой вече повече от 3 месеца,а като ,че ли все още не се е появила тази така наречена гъба отгоре.Другото което ме учуди е че ,уж би трябвало оцета да се избистри , а той си смени на цяло цвета. Преди месеци когато го прецедих и отделих ябълките ,цвета на течността беше светло жълтеникава(нещо като фанта лимон). Преди около месец забелязах , че ,оцета е започнал да почервенява.Сега месец по късно червеното е десетки пъти по наситено и оцета е кърваво червен -все едно е вино.На какво може да се дължи това и може ли въобще да не се появи тази оцетна гъба.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тук вече нямам никаква идея защо е така. И половинът няма, питах и него.
      За цвета, предположенията НИ са следните: недобре узрели или недобре почистени ябълки. Или ако оцета ти не е правен по тази рецепта. Ако е стриктно следвана рецептата - няма как да не хване гъба за този период от време и на топло място.
      По тази рецепта ли прави, или по друга?
      Ако намериш гъба - сложи, тя ще се увеличи и ще си имаш.
      Оцета си мени цвета, да. Светъл е, докато стои с утайката, а когато пресипя в литрова бутилка, в която ми стои в шкафа - потъмнява. Но тук потъмняването разбирай е не повече от някое съвсем, съвсем светло розе.

      Изтриване
    2. Да по тази рецепта е правен- затова и реших да попитам тук.
      Оцетна гъба за съжаление няма от къде да взема.Чаках сама да се появи но явно това няма да се случи.А щом не се е появила оцетна гъба тогава можем ли да приемем ,че това не е "истински" оцет.Чудя се какво да го правя.

      Изтриване
    3. Пиши от къде си, ако искаш на мейла, ще помисля как мога да ти пратя. Но за да не се появи до сега нещо в ябълките ме съмнява, както писах - не добре узрели, или мястото, на което ти е оцета е по-хладно. То сега от месец насам си е студено де.
      За истински - ако ти киселее, можеш да си ползваш спокойно. Имаме приятели и роднини, които изобщо не гледат има ли гъба или не; просто залагат ябълки-капушки за оцет; той става един мътенчок, но си е кисел и те го ползват. Но за трушии не ползват.
      А освен това, знаеш, че като има и вид е добре.
      Извинявай, че питах по тази рецепта ли, но скоро получих въпрос на мейла за оцет, който се оказа, че е правен точно както моите споменатите мои познати го правят. За което нищо не мога да кажа.

      Изтриване
  32. Благодаря за учтивостта pep-4o.От Бургас съм, ,а ти доколкото видях си от Ст.Загора.
    Мерси за любезното предложение да ми изпратиш гъба но количеството не е толкова голямо, че да си струва занимавката.Това ми беше първи опит в приготвянето на домашен оцет и затова и количеството което реших да направя е малко.Става въпрос за 10 литрова туба която беше пълна на 3/4 когато го направих.Но тъй като стои може би вече 3 месеца и половина оцета е спаднал с 4-5 пръста и сега малко над половин бутилка.Оцета мирише на кисело е кисел но не толкова като този от магазина и има сладникава жилка.Не знам може и да го прецедя тези дни през филтърна хартия и да опитам да го ползвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ние тук също правим в 2-3 10л. туби; няма място за повече.За да е останала сладникава жилка, нещо при ферментацията е объркано.Ако прецедиш през филтърна хартия пак ще хване утайка, но не парцалеста, а .... по-скоро като тиня на дъното на съда. Което е добре, защото когато ти потрябва отсипваш в малко шише бистър отгоре и ползваш; после пак.. Ако искаш прати си телефон на мейла ми; имаме приятели, които са от БУргас и често пътуват, когато ги уловя да минават от тук ще ти пратя,, а тя гъбата може да стои и за следващата година.

      Изтриване
  33. Здравейте, а може ли рецепта за винен оцет? аз сложих ябълки за оцет, но стана студено и плодът още не е паднал, а виното ни вече е готово.Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не сме правили винен оцет (освен добре вкиснало вино :) но това съвсем не значи, че е оцет и не мога да кажа. Не можеш ли да прибереш съда с оцета на по-топло място, или да завиеш със стари одеала?

      Изтриване
    2. Мерси. Сложих оцета до радиатора.

      Изтриване
  34. Пепчо, как се проверява оцета дали е готов? Аз досега съм пила (и още пия, че си имам) закупен от Лидия от Монтана и от една приятелка, която прави, но предпочитам теб да питам.
    Аз сложих тази година, преди седмица, за пръв път ябълки петровки - знаеш ги, те са сладички. Сега чакам още 3 дни да прецедя и да мина на втория етап. Сега си е топло. Какво ще ме посъветваш като време и как да проверявам дали е готов и след колко време.
    Не съм слагала много, но да пробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние на опитване правим проверката, Миленка :)
      Мише опита, аз опитвам и решаваме кога е готов вече. Като минеш на втори етап, изчакай 45-50 дни и го проверявай вече. Топло е времето, предполагам за 60 дни ще стане.
      Гъба имаш ли? Ако де, сложи от нея, ще ускори процеса.

      Изтриване
    2. Да, имам гъба и я сложих. Сега нагледах буркана (5 литров е) и гъбата е отгоре, има образувало се онова бялото, ципесто. Течността не е бистра.
      Мина малко време, откакто съм прецедила и е на втори етап. Ще чакам поне месец още.

      Изтриване
  35. здр.направих всичко както трябва и сега е в 10л шише,но не иска да се избистря.вече един месец.а оцетната гъба я сложих в началото при ябълките и после я махнах.сега разбирам че е трябвало да я сложа след като съм отделил оцета в шишето.дали пак да я сложа.пробвах го и вече е киселичък,но много мътен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е трябвало тогава, може това да е причината, а може и това, че вече 10 дни е студено. Сложи на топло, извади гъбата (ако другата част е наред - ще са останали бактерии пак ще си хване гъба, но и утайката ще падне дъното. А гъбата прибери в бурканче за следваща партида.

      Изтриване
    2. мерси за отговора.утайката е на дъното но иначе е мътен.имаше някаква ципа отгоре която изчезна

      Изтриване
  36. Може ли оцета да се направи без да се слага сух черен хляб заедно с маята? Ако може с какво се заменя или количеството на маята да е повече? И ако не може, каква марка черен хляб ползвате вие?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не може, в хляба има дрожди извън маята и трябва да се сложи. Това е справката с авджи :) който прави оцета. Ползваме черен на Вита. (или ръжен там, какъвто е надписа)

      Изтриване
  37. Относно тази ципа, утайка, мътилка, гъба или още знайни и незнайни названия на майката на оцета - ето малко полезна информация:

    http://www.kombasteda.com/maika-qbalkov-ocet-znachenie

    ОтговорИзтриване
  38. Интересно дали някой се е сблъсквал с феномена "мирис на дрожди/мая" с който се сдоби нашият оцет след като вече беше готов и оставен да отлежава почти 9 месеца(направо живо дете отгледано). Държан е в бутилки от 10л. с отворени гърла, завити с марля. Тоест притежавал е постоянен приток на въздух. Дали това е причината да се объркат нещата? Сега просто мирише зле(на хлебна мая или вкиснато). И дали някой има идея как може да се поправи това положение? Иначе досега не ни се е случвало, а вече 3-та година си правим ябълкова благинка и все успешно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз и сие нямаме идея от какво е останал този мирис. Когато е готов, махаме марлите и затваряме бутилките. Но пък не знам как от притока на въздух би могъл да се вмирише така на вкиснато. По-скоро бих търсила причина в хляба, който сте сложили??

      Изтриване
  39. Здравейте.
    Няколко дена след като прецедих течността от ябълките по повърхността започна да се образува нещо като каймак.Това ли е така наречената оцента гъба или си е просто някаква бяла плесен.На дъното също така има фина утайка.
    http://www.img-share.eu/f/images/107/C360_2015-09-26-17-10-07-091SGzgdQZ.jpg
    http://www.img-share.eu/f/images/107/C360_2015-09-26-17-12-10-551mFbH4V6.jpg
    http://www.img-share.eu/f/images/107/C360_2015-09-26-17-11-13-200waPUd75.jpg
    Моля ако може по вещите да дадат мнение дали това на по повърхността е е оцетна гъба или нещо друго.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, това не е гъба, това е фина плесен, разбъркай я, тя ще се разпадне. А утайка е нормално да има.

      Изтриване
  40. Ясно,благодаря.
    А тази оцетна гъба пак по повърхността ли ще се появи и как да я разпозная? И дали въобще ще се появи?
    Преди две години пак правих опит да правя оцет .Пак се беше появила същата бяла плесен отгоре.Течността стоя,стоя така месеци наред.Накрая почервеня ,ама на оцет така и не стана .Отиде в канала.Даже бях писал и тогава ,по нагоре в коментарите.Тази година правя втори опит и ако пак нищо не стане ще ми е и последен.Нямам идея защо не ще да се появява тази пуста гъба.В момента миреше на кисело и киселее но все още е много далече от оцет.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам идея, до сега не сме имали провал.Утре като се прибере Стоев, ще го питам и ще му покажа снимките. Може и от захар да е, може и от Т* нещо....
      Пи принцип си замирисва на кисело по някое време , а сме имали и такъв - червеникав, мъж ми тогава каза защо се е получило, но нека утре да говоря с него и пак ще пиша.
      А ти ми прати един мейл от къде си, мисля,че имаме все още гъба, да ти изпратя - jo_letka@abv.bg

      Изтриване
  41. Здравейте не всички ентусиасти и аз реших да правя оцет :) стигнах до фазата прецеждане преди втората ферментация. Мирише на оцет но изобщо не е кисело - съвсем малко киселее.... това нормално ли е? Сложих още захар и съвсем малко гъба която ми дадоха, сега да се моля ли , да му бая ли ? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. съвсем. До тук имаш само ферментирала смес от ябълките :) Трябват ти 2 месеца поне (и отгоре, заради студа) , за да стане на оцет. А ти защо сложи още захар? Извън тази, която е написана по рецептата ли?

      Изтриване
    2. Нали в рецептата пише да се сложи още веднъж захар след прецеждането, сложих точно по рецептата, притесни ме само това че изобщо не е кисело.

      Изтриване
    3. а, тази захар - да, като прочетох, реших, че сте сложили и друга, заради киселеенето. Не се притеснявайте, тепърва ще става на оцет и ще киселее.

      Изтриване
  42. Здравейте,опитах да направя оцет. След 4 мес.най после се появи оцетна гъба,предполагам заради това,че се стопли времето.Сега готов ли е за консумация,в смисъл дали е годен? Опитвала съм го преди,но не беше достатъчно кисел. Имам друг за сравнение,който не е мое производсво. И имаше леко винен вкус,т.е.като кисело вино,а не съвсем кисел оцет.Може и от рецептата с мед да е,защото другия е правен без подслаждане.
    Да го затварям ли вече да спре процеса?
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, иска си топлото време. Киселиността е различна, заради различната захарност на плодовете, това да не Ви притеснява. Щом има гъба е готов. Сега и да запечатате, пак ще се появи гъба, защото в него си има микроорганизмите, но това да не Ви притеснява - ние си пълним по бутилка от литър, докато свърши - там не успява да хване гъба. А в голямата туба с оцета си стои с гъбата.

      Изтриване
  43. Здравейте,искам да попитам от 10кг. ябълки по тази рецепта колко горе долу оцет излиза.Мисля да го правя с петровки,но ми се ще да си направя сметката какво количество да заложа за да ни стигне.С петровки става ли киселичък,ако не да правя с друг сорт?.....Може ли да ми пратите оцетна гъба по Еконт?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мога да изпратя гъба (само да си дойде Стоев тези дни да провери дали е останала в голямата туба), но ви е твърде рано за гъбата. Ако следвате рецептата - сега да заложите, в края на "зреенето му" и Вашия сам ще хване гъба. Но когато наближи - пишете адрес на мейла.
      Не знам колко точно излиза от 10 кг ябълки :) а човекът ми днес замина в командировка за седмица, по спомени беше от 10кг ябълки и водата..... която се добавя, излиза около 6-7 л., като имам предвид, че част от течността остава в прецедения като утайка. Става с петровки и най-подходящия момент е сега, тъй като е топло и до с есента ще имате готов оцет.

      Изтриване
    2. Благодаря ,ще пиша като стане оцета.

      Изтриване
  44. Здравейте,имам заложени ябълки настъргани с захар и вода/точно количество по рецептата ви/ от 16дни,но не съм сложила мая и хляб.В момента виждам ,че ври ,има си пяна,но плода все още стои отгоре.Сега късно ли е да сложа мая и хляб?И трябва ли плода да падне за да се прецеди и остави за втора ферментация или просто трябва да минат тези дни и се маха плода?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слагайте мая да засили ферментацията, на-топло и след 4-5 дни прецеждайте. Малко сте пообъркали приготвянето, дано не се отрази на резултата

      Изтриване
    2. Благодаря,ще пиша после какво е станало.

      Изтриване
    3. Здравейте,слижих маята и вече прецедих.На вкус има лека/много лека/нотка на вино.Така ли трябва да бъде?И да кажа на четящите спазвайте си рецептата точно да не се чудите като мен.

      Изтриване
    4. така е, на ферментирало :) Стискам парци да стане и чакам да споделите по-нататък :)

      Изтриване
    5. Аз пак да питам,че наблюдавам оцета и отгоре се появи като каймак,но ме притеснява ,че е като пяна ,даже на едно място има по големи балончета.Нормално ли е при втората ферментация да се получават балончета?Да не би да съм изпуснала някакво плодче се притеснявам и да прави бела,уж два пъти прецеждах,ама знам ли.....

      Изтриване
    6. нали това ви е втората ферментация? Не трябва да те притеснява, ще се успокои и тя, но и трябва време да си премине.

      Изтриване
    7. Благодаря!Ами толкова много го искам този оцет и така му треперя......другия път ще знам вече.

      Изтриване
  45. Здравейте,аз съм анонимния който не сложи мая в началото.Оцета е на почти на 2месеца и стои до един радиатор.Ами пробвахме го и вече си правим салатата с него.Много ни харесва!Точно като оцет си е,но няма още гъба и си мисля дали да чакам да се появи тази пуста гъба,да не вземе да стане много кисел ,ако чакаме още.Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нека стои на топло, ще се появи гъба по някое време. Няма да стане прекалено кисел :) не се притеснявайте :) Ето, че нещата се получават, много се радвам!
      Поздрави и хубава седмица, Светла!

      Изтриване
  46. С моя мъж си размишляваме относно избистрянето на оцета.Той е на мнение сега след като вече имаме гъба от може би 15 дни , ако го изкараме на студено навън ще се избистри за един ден.Пепчо какво мислиш ,дали е удачен този вариант?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Допитах се до майстора на оцета в къщи :) Каза, че на топло по-бързо се избистря. Не било вино. :)

      Изтриване
  47. Пепчо, а може ли да се използват ябълки, останали от есенната реколта? Тоест сега, колкото останат към март месец и не са толкова вкусни да се използват за оцет? Радостина Неделчева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Могат. Почиствате, ако има петънца някъде и ги залагате. На топло място. Така ще хване от лятото и ще стане.

      Изтриване
    2. Благодаря!

      Изтриване
  48. Направих всичко по рецептата. Трети месец оцета не е и грам кисел

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. сместа трябва да е на топло място. особено преди първата ферментация. Сега не се прави. Оцет, освен ако не е в топла стая. И ние имаме такъв чакаш да се стопли, тогава ще мръдне

      Изтриване
    2. В топла стая е. Между 20 и 22 градуса. Имам парно. Мирише на ябълки, но няма и грам с кисело. Седи сладък. Сложил съм и гъба, но не помръдва. Дори мирис на кисело няма. Дали не е от допълнителната захар след изцеждането ? Чувал съм, че захарта играе роля на консервант. Иначе съм го почнал октомври. Първата ферментация беше чудесна, като по книга.

      Изтриване
    3. 100 г захар на литър течност не може да консервира. Подслаждането дори ускорява ферментацията, а имате и гъба сложена. При всичко това, течността е трябвало да започнае да вкисва. Няма причина да не става, или поне да е започнал да става. Нещо някъде е пропуснато, или променено - количества, обработване на ябълките... Помислете дали всичко е точно по рецептата. Два пъти годишно правим оцет - кога по-бързо, кога по-бавно, но става. Доказана е с години рецептата, не само от нас, но и самата книга "Полезни съвети.... е сигурен източник; не само ние я ползваме за домашни благинки.

      Изтриване
    4. Само хляб не съм слагал. Но както писах по- горе първата ферментация беше добре. И после нищичко. На топло седи. Сякаш е някакво стабилизирано вино. Като го опитам имам чувството, че усещам следи от алкохол, но в момента нямам с какво да измеря градуса. Иначе всичко по рецептата в съответните пропорции. Ябълките-домашни, бях ги настъргал на едрото ренде. Отворена капачка с марля и т.н. Вече се утаява и избистря а кисело няма. Хората правят вино пък става на оцет, а при мене май обратното.

      Изтриване
    5. Според мъж ми, който обикновено прави оцета през годините, може да си изхвърлите сместа. Няма и да стане, щом няма хляб. Ненапразно е писан и е черен и е 20 г на литър, заедно с маята, защото-в тях има дрожди.

      Изтриване
    6. ПП: Хлябът се слага да предизвика развитието на киселата бактерия. Явно липсата му наистина е проблем, за да вкисна.

      Изтриване
    7. Оцет не правя за първи път. За първи път е по тази рецепта. Другата е подобна, но без хляб. И се получи. Просто там не се добавя допълнителната захар след прецеждането.

      Изтриване
    8. Ами тази е с хляб и със захар. Такава сме намерили в книгата, по нея правим. И не променяме.

      Изтриване
    9. О.К., О.К. Не се засягай.

      Изтриване
    10. Не се :) беше ми интересно защо не се получава, но се намери отговора.

      Изтриване
  49. Страхотен материал за любимия на всички ни ябълков оцет. Интересното за мен беше, че е хубаво да се слагат различни ябълки (зелени, червени и т.н). Наистина е много полезен и вкъщи значително увеличихме консумацията му от известно време. Разбира се, най-важното е да бъде и качествен...

    ОтговорИзтриване
  50. Здравейте!Да помоля за съвет!Правя оцет от смокини.Първата ферментация премина,прецедих и сложих на тъмно при 22градуса температура в стъкло с марля отгоре.Обаче се образува сага.Прецедих отново,оставих по-малко от утайката,измих отново съда,но пак се появи.Опитах на вкус течността-кисела е.Въпросът ми е ще стане ли оцет и ще се появи ли гъба така?Сагата не пречи ли?Какво да направя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет 😀 сагата не пречи, гъба ще се появи по-късно. Ако те дразни сагата обирай и я махай, но тя пак ще се появява. Ако имаш оцетна гъба-сложи.

      Изтриване
  51. Здравейте! При първата ферментация, гърлото на съда трябва ли да е затворено? И маята каква суха или жива?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маята каквато имате, за да се активира ферментацията при по-хладно време, както е сега.
      Не се покрива съда първите дни

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...