19 април 2010 г.

Пържен боб


Нищо особено, но много вкусно. Аз от малка съм "захранена" не с боб чорба, а с печен боб - не знам защо татко ли така го е предпочитал, баба ли така го е правила, но когато сготвеше боба - задължително гъст, го изсипваше в тавичка и запичаше. Почти не оставаше сос и много обичах да го ядем с лъжицата. Или може би рядко е правила, но ми се е виждало много вкусно. А татко казваше "Като масло е" smile1

Веднъж правих в къщи, но не го харесаха - искат чорбица да има, защо бил толкова гъст... и не повторих.
Но сега често правя бобена салата, затова се сетих за оня боб slap и защо пък веднъж да не си угодя на мен, след като всеки ден го правя за домочадието. Е, оказа се, не само аз го харесах. Пържих го, защото две чинии за печене ми се видя излишен труд.
Вместо да говоря да взема да напиша как го направих

Продукти за 2 порции:
3 ч.ч. сварен боб
1 ч.ч. домати от консерва - само доматите, добре отцедени и пасирани
1 глава чесън
50-60мл  олио
щипка захар
по два три стръка целина и джоджен

2 яйца

Приготвяне:

* Боба се отцежда и поставя в тиган с олиото.
* Запържва се, докато се отдели всичката влага от боба, а коричката му стане златиста.
* Прибавят се доматите и счукания (пасиран) чесън, подправките и щипката захар.
* Пържат се, докато остане на мазнина ок. 6-7 мин. Яйцата се пържат или пошират, за да останат цели.
* Разсипва се в две чинии. По желание се сервира с  по едно яйце - запържено цяло на тиган. 


2 коментара:

  1. Абе нищо особено,ама .... страшно е вкусно.И този огромен боб,мммммм,обичам. Страшно много обичам.

    ОтговорИзтриване
  2. У дома харесваме боб на фурна, следващия път ще го пробвам така. Чудесна идея! Благодаря, че я сподели :) :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...