7 май 2010 г.

Свинско филе в чеснова коричка

Как няма да е ароматно, като е с много чесън smile1 Освен мариновано месото и допълнително печен в тавата. Ако обичате чесън, много ще ви хареса. Защото и коричката, която се образува отгоре е тъничка, ароматна и хрупкава.
До преди няколко години филето (рибицата) на прибираните във фризера животни ги правех на пържоли. От две години обаче си оставям цели парчета, много се харесва така на младежа smile1 пък и е по-сочно за рибица.

Продукти за 5-6 порции:
1 или 2 парчета филе - около 1,5 кг.
1 глава чесън - почистени, счукани или пасирани скилидките, заедно със зехтина
3-4 с.л. балсамов оцет (от него стана по-тъмно месото)
1 ч.л. сол (или на вкус)
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. захар
1 ч.л. червен пипер (лют сложих, стана малко пикантно, но така ни хареса)
3-4 с.л. зехтин

още:
2-3 с.л. олио/зехтин
150 мл бира и 50 мл вода
2 с.л. галета
още 3-4 глави чесън за печенето

Приготвяне:
* Месото почиства от ципи и мазнини, начуква под свежо фолио така, както е на голямо парче - не да му дойде акъла wink1 wink1, а да се разбият малко мускулите, като се старае да се запази цялостта му и остане дебело парче.
* Всички съставки от първата част се разбъркват - получава се кашичка и с нея месото се обтрива много добре.
* Завива се в свежо фолио или в найлонов плик, затваря така, че да няма въздух и прибира в хладилника за 12 часа.
* Освобождава се от фолиото и поставя в загрятата мазнина в тиган да се запържи за по 1-2 мин. от всяка страна - толкова, колкото да се запечата месото и да не изтичат соковете.
* Изважда се месото в тава за печене (ако тигана е съвсем метален, направо той си остава за фурната), наливат се водата и бирата, поръсва се отгоре с галетата, притиска се добре с ръка да полепне.
* Отрязват се опашките на главите чесън, поставя се и той в тавата, завива се с фолио и поставя във фурната. Пече се първо на мах 20-25 мин, когато се чуе, че месото вътре къкри се намалява на 170* и пече още час и половина.
* Изключва фурната, оставя още 20 мин. вътре и след това изважда и нарязва.


14 коментара:

  1. Пепи,всичко със чесън е толкова вкусно :)
    А коричката изглежда, толкова хрупкава и апетитна!
    И каква е тайната ?!

    Усмихнати празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда божествено!!! Напоследък така ме е налегнал гладът за мръвки, че няма да откажа едно парче от тази вкусотия :)
    А рецепта ще има ли?

    Весели и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно изглежда филето, Пепи... а и този печен чесън отстрани може да отвори апетита дори и на най-злоядите индивиди :)))

    Чакам с нетърпение описанието на рецептата.

    Приятен следобед :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,голям майстор си на мръвките,спор няма!:)
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,
    много вкусно и апетитно изглежда, но не е само от чесъна...
    Чудесна рецепта!
    Поздрав за теб, хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Ирка, започнах с голямо желание да я напиша, но ми се случват случки понякога :)))
    Дани, тайната я изписах вече - в хубавото разтриване на подправките в месото, така, че да поемат добре, а коричката, която остава отгоре продължава да придабава аромат и по време на печенето.
    Ина, аз напоследък при всяко печене на месо слагам по глава или две чесън :)) не само хубав аромат придава, но и той е вкусен така.

    Дианка, Диди, Ина, Дани, Ирка,
    благодаря ви! Хубави и слънчеви почивни дни на вас!

    ОтговорИзтриване
  7. Ооо това звучи толкова вкусно! Аз уж го карам на разтоварване след хранителните гергьовски празници, но вече почнах да си мисля, кога точно мога да го направя:)

    ОтговорИзтриване
  8. Моля Ви помогнете ми, имам семеен празник и една дива патица, какво да направя за да не стане на ластик след приготвянето и. МОЛЯ, МОЛЯ МОЛЯ!!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  10. Анелия, нямам никаква идея как да я приготвиш - не съм приготвяла дива патица. Пернатия дивеч не "ни" е хоби и освен няколко пъдпъдъка и яребици, друго не съм правила.
    Ако на мен ми се наложи - бих я завила в бекон и зелеви листа и така да пека (предварително напълнена... де), за да може да се задуши, а накрая да махам листата. Но това е само идея. Виж този ловен форум имат рецепти с патица, или се регистрирай и питай там коя е изпробвана най-добре.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за светкавичния отговор.Мисля, че ще пробвам твоята идея със зелевите листа и бекона.Благодаря!!! Успех на прекрасния сайт!!

    ОтговорИзтриване
  12. и аз благодаря :)
    После да кажеш как си направила обаче и дали става за ядене или на ластик :) Че аз вече си изпросих две гъсета от един "колега"

    ОтговорИзтриване
  13. СТАНА... получи се нещо много вкусно, но я киснах една нощ в марината-вода,оцет, бахар, дафинов лист.Изтърках я много хубаво вън и вътре със сол.Напълних я със свиннска кайма, орехи, сини сливи, кисела ябълка ябълка и много малко ориз.Завих я както предложи и гостите ми неспряха да ме хвалят.Само да вметна, аз дивеч не ям . Сърдечно благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Ейй, поздравления! Ще го имам предвид, ако м исе наложи на мен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...