15 юли 2010 г.

Зрази

Или кюфтета с пълнеж.
Повече информация и защо точно "зрази" е името. И още за тях
Предлагам едно бързо ястие за неочаквани гости, за работещи хора, за мързеливи хора, за начинаещи в готвенето......Още повече, ако не се пържат, а пекат. Докато мързелувате, направете си гарнитура, но зеленчукова, да е по-лека. Но тъй като ще мързелувате, просто нарежете една салата. И ако наистина ще мързелувате, пропуснете и салата - в кюфтето има достатъчно "гарнитура" Grin Ако ги направите и достатъчно големи, едно "зрази" е достатъчно да нахрани един човек.
На тези зрази хубавото е, че имат и вегетариански вариант - вместо кайма, обвивката е картофена - смес, овкусена за картофени кюфтета, пълнежа - пак разнообразен.



Продуктите са ориентировъчни, според крайния продукт -за 6 бр. трябват:
1 кг. кайма - овкусена като за кюфтета с любими подправки -аз слагам по 1каф.л. кимион и черен пипер, по щипка риган, майорана; 1 малка глава ситно накълцан лук, 2 с.л. кисело мляко с 1 каф.л.сода за хляб; 2 с.л. галета и 1 яйце, магданоз.

2 домата, парче кашкавал

- ако ще се пържат или панират - галета или брашно, яйца, олио

За пълнежа: Може да бъде гъби, яйца, или всякакъв зеленчук, който имате, обичате, или който е изостанал в хладилника, в съжаление да не бъде изхвърлен (аз лично мразя да хвърлям храна) и много зелени подправки.
- Специално на тези пълнежа ми е: сварено яйце, сварен картоф, грах. Понякога слагам морков, парче червена и зелена чушка и кисела краставичка, както при "Руло Стефани", но тъй като те биват изваждани от парчето руло с питащ поглед "Това защо го сложи там?"slap , предпочитам да не си правя този труд.

Приготвяне:
* Каймата се омесва добре с всички подправки и ако има време, оставя в хладилника да отлежи поне час.
* Приготвят се продуктите за пълнежа и нарязват на ситно, на едро - пак по желание. Яйцата, гъбите или картофите трябва да са предварително сварени, или задушени.
* Взема се топка кайма, колкото шепата примерно и се разстила на дланта на ръката. По-лесно е на фолио или парче стреч (полиетиленов плик голям) да се разстеле.
* В средата се поставят продуктите за плънката, завива се от всички краища на топка така, че плънката да е добре завита. Сплескват се леко (придава им се форма по желание - кръгла или овална) и поставят в тава с малко вода.
* И тъй като обявих рецептата за мързелива, най-подходящо в случая е да се наредят готовите зрази в тава, добре застлана с хартия за печене. Така след като бъдат изпечени няма да търкаме тавата до получаване на мускулна треска.
* Поставят се в загрята фурна и пекат за около 30 мин. на 200* (или по-малко, зависи от големината им) до зачервяване.

***Тук вече по свое желание, за да станат по-сочни, на около половината време на печене - т.е. след 20-та минута аз поставям по голямо кръгче домат, връщам във фурната близо до горния реотан, включвам вентилатор, пека 5 мин. Изваждам, поставям по парче кашкавал и пак запичам за 5 мин. на същото място.

***Ако се панират, след като са оформени, овалват се последователно в брашно, яйце, галета, яйце отново и пържат във врящо олио.



heatheat Излезе дълго като писане, но вярвайте ми, много е бързо и лесно. Най-вече - възможностите за импровизация са много.

6 коментара:

  1. Ама защо изобщо това яйце е вътре ?!!!!
    Опасни са :)
    Да са ти живи и здрави!
    Иначе предложението е много вкусно
    /после ще видя за заглавието/
    Мързелива му работа- най-накрая да
    даде някой мързелива рецепта :)
    Прегръдки и прохлада !

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Пепи, намери прекрасно решение за вариация на любимото руло. Моите съм от другата партия, без яйце в каймата не може и ще правя май порционни рулца. :)
    Прегръдки и пожелания за успешен утрешен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Напоследък и мен ме домързява, от горещото ще е, не от друго... :) Та тази рецепта е добре дошла. Изгледдат такива хубавки и вкусни твоите кюфтета. И Пепи, пак сме на една вълна, като с конфитюра от ягоди :))) И при мен чакат за качване в блога едни кюфтаци, ама да видя кога ще им дойде реда.
    Хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, не ни е за пръв път :)
    Еви, това име хубавото на порционните - можеш да сложи това, което се харесва.
    Дани, явно заради опасността от яйцата пълнежа не е тачен :)

    Благодаря на свой ред, мили дами,
    прегръдки и по-прохладни дни на вас пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  5. Както казва моя мъж "Това яйце как го вкара в рулото?" :))
    Изглежда апетитно ...
    Точно така не съм правила,ще пробвам!
    Усмихнат :) и не много горещ ден ти желая,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  6. Хм, мъже, как еднакво мислят :))
    Благодаря, Краси, хубав ден и на теб, с пожелание за по-прохладни почивни дни :-)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...