27 юли 2010 г.

Печени пържоли от пилешки бутчета


Скоро една приятелка каза "Пепи ти си направила пилета по всички възможни начини, направи едни лучени кръгчета или магданозени кюфтета и ще се впечатля" . Но не съм. Има още много пилешки рецепти и снимки на печени пилета, които ме впечатляват. Или такива, които ги правя редовно и за мен са нещо бързо и лесно, но продължавам да ги правя, защото за нас са невероятно вкусни. Като тези пилешки пържоли. Ще ги споделя тук, може пък на някого wink1 да са от полза .
В сезона на всякакви плодове аз пиле ще публикувам, ама Roll EyesRoll EyesRoll Eyes десерта утре, още се пече. Пак под психологичния и телефонен натиск на същата приятелка.

Рецепта е силно казано. Ще го разкажа, каквото мислех да пиша.
Много важно за всяко месо е марината. И печенето. Както и добре подбрано хубаво месо.
Пържолите от пилешко филе са сухи, ако не се мариноват добре, като се изпекат стават на подметка.
Предимството на пържолата от бут е, че месото не е толкова сухо, по-червено е и заради мускулната тъкан - изпечено е по-сочно. Въпрос на предпочитание. Както и това, че на нас така много ни харесаха и последните партиди бутчета, които куупвам, обезкостявам и оставям с част от кожата. Не цялата, много е. С остър нож правя прорези на места - на едно бутче - поне 4-5 такива. Тя се запича, мазнината от нея изтича, но месото отдолу става крехко и сочно.

 Поставям в плик или между два пласта свежо фолио и начуквам леко - да се получи равномерна дебелина долу горе на цялата пържола.

За 1.5 кг пилешки пържоли правя следната марината:
2 ч.л. червен пипер,
1 к.л. черен пипер
3-4 скилидки чесън-добре счукани. Не чесън на прах, а скилидки. За тези, които обичат. Ако ли не - без него.
1 к.л. мащерка /или риган, или майорана - някоя от тях предпочитам за пилешко месо/
3 с.л. соев сос
1 с.л. зехтин или олио
щипка захар

Подправките са едросмлени. Ако бутчетата са без кожа, увеличавам мазнината на 2-3 лъж.
Разбърквам всички подправки, поставям в плик, в който съм сложила и пържолите, „размесвам“ ги добре с ръка, изкарвам въздуха от плика, завързвам и прибирам в хладилник за поне 2-3 часа. Колкото повече, толкова по-вкусно. Най-добре от сутринта, до вечерта. 
Изваждам, отцеждам добре. В повечето случаи мъжката половина от нашето семейство ги пекат на барбекюто, но когато ги няма - аз, на грил тигана. Поставен на котлоните на печката обаче, всичко наоколо се изпръсква порядъчно. Затова опаковам един картон с хартия за печене /това вече го писах някъде/ и покривам целия тиган с него - той не уплътнява по тигана, но пък не позволява на цвъртящите пържоли да откажат човек от вечерята, гледайки добре напръскания плот на печката. wacko2wacko2

Това е smile1 простичко и лесно.

Сега да видя дали десерта е готов tender

ПП: Пържолите винаги изпичам първо от страната с кожата. Не знам защо. Мише така казва, че е по-добре за печенето им, а аз му вярвам.
Ако пък нямам време да пека на грил-тигана или на скара, същите ги поставям в тава, на хартия за печене  и изпичам за ок. 40 мин. на 200*

Тези долу са печени направо с гарнитурата - пилешките пържоли са върху картофите, които по време на печенето поемат от мазнината и подправките им и стават много по-вкусни от само "изпечени картофи".

17 коментара:

  1. Леле, Пепи,
    след тези апетитни пържолки,
    заради които сто пъти преглътнах с кафето ,
    си представям какъв ще е десерта :)
    И ние много обичаме пилешко и едни лучени кръгчета
    чак толкова няма да ни впечатлят :)
    Прегръдки и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепчо, имам един въпрос, макар и не по темата.По колко се слага от Универсалната подправка, чиято рецепта е в "Гответе с мен".Много ми хареса и смятам да си я направя, но толкова много сол, чак ме плаши.Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  3. Олга, на една тенджера - пр. на 2-2,5л. слагам по 1 пълна супена лъжица. Което - за нас не е много, тъй като тази лъжица съдържа освен солта и зеленчуци, които са си обем в нея.
    А аз и иначе на една такава тенджера от 2.5 л. слагам приблизително 1 равна супена лъжица сол, когато обаче нищо друго не е солено.
    Да поясня за лъжицата - ползвам не е от най-големите супени, има едни по-малки. Довечера като се прибера освен да измеря колко грама в сол е вместимостта и.
    Но винаги може да се намали количеството сол или увеличат зеленчуците.

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, ти защо влизаш предиобяд в блога :)))
    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Да, но ако е намалено, как ще изтраят цяла зима.Все пак тя е консерванта.Иначе самата подправка е като картинка и сто на сто ще я направя.:)

    ОтговорИзтриване
  6. Ще изтраят, ще ги държиш в хладилник. Майка си прави от смлени такива, съвсееем леко осолени - можеш така да ги ядеш дори, но ги държи в хладилник. А аз нямам място, затова осолявам толкова.
    Друго което можеш да направиш е - ако са леко осолени, да завариш бурканчетата за капак - съвсем малко, за да останат твърди зеленчуците вътре.

    ОтговорИзтриване
  7. Олга, премерих и пресмятах лъжиците :)
    моята супена лъжица - равна - това означава никакъв връх, е 10 гр. сол. (имаме приятел, който не я признава за супена, яде с една от големите, с които бъркам разни работи.)

    Тази една лъжица за нас е достатъчно за една тенджера с оня обем горе.
    В подправката има 250-300 гр сол. Разделено на 10 гр., това са около 30 дози (по 1 лъжица на ядене) ако слагаме само сол в яденето.
    От написаните там подправки излизат около 8 бурканчета от пюре, по 200гр., което пък е по около 8 пълни лъжици. За 8те бурканчета = 64 лъжици подправка има за 64 манджи :)

    Така че, няма да е солено, освен ако не ядете съвсем безсолно.

    Дано ме разбра, ама то кое време е вече :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ха, аз пък лучени кръгчета хич не обичам, но пък пилешки пържолки обичам...и още как!
    Страхотни са!
    Хубав утрешен ден, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи, фантастични са пържолите! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Пробвах ги и станаха много сочни и ароматни.
    Обаче малко безсолни имам въпрос кога се слага сол - при мариноване или при печене?

    ОтговорИзтриване
  11. БЕзсолни са да, но се опитвам да хапваме така. Че много често и допълнително овкусяват, ръсейки соев сос.
    А когато слагам сол го правя в маринатата.

    ОтговорИзтриване
  12. Пържолите изглеждат страхотно, а съм сигурен, че вкусът им е неописуем.
    Аз да питам за друго :) Каква е рецептата за мариновата бамя, която е тук е на заден план, но вкъщи се яде заедно с почти всичко :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето я рецептата тук http://pep-4o.blogspot.com/2010/07/blog-post_8602.html -
      Може да си правите още сега бурканчета за бързо хапване, щом излезе на пазара - до месец, предполагам. И аз много я обичам - хрупкава и съвсееем леко кисела.

      Изтриване
    2. А тези пържоли ще се получат ли във фурна Пепчо?

      Изтриване
    3. Да, най-долната снимка е на печени във фурната. Само слагайте в загрята фурна.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...