28 юли 2010 г.

Пирог (Тарта) с боровинки и червено вино



По последните думи на сладкарството това боровинково вълшебство е тарта, но тъй като рецептата е на Юля от руския ЖЖ (спасибо, Юля bouquetbouquet ), оставям го така - Пирог. А промените, които съм направила по рецептата са съвсем малки, толкова, че тестото и плънката да бъдат 1/1, защото в нейната доза плънка е останала (както и при мен първия път) и става наложително още тесто, още печене, още боровинки, още среднощно обикаляне на печката ooooh! и вместо с касис правя с боровинки. Вече има пресни.


В оригинал рецептата и коментарите на Юля може да прочетете там.
Тук - какво сложих аз и как направих.

Продукти за пирог с форма d=28см:

за тестото:

160 гр. брашно (това е една чаша от 250 мл с голям връх)
1 жълтък
110 гр. масло
3 пълни с.л. захар (с.л. е с вместимост 15 гр. )
щипка сол
1 с.л. ледено студена вода

За пълнежа:
150 мл червено вино
150 мл сок от боровинки (готов. По-наситен ще е вкуса с прясно изцеден сок, ама.....)
200гр. боровинки
1 с.л. сок от лимон
4 с.л. захар
ок. 30 гр. масло
5 яйца
3 ванилии

Пудра захар за поръсване
масло за намазване на формата

Приготвяне:
*Брашното, захарта, солта и омекналото масло се размесват, прибавя се жълтъка и водата.
* Замесва се бързо, колкото да се получи топка тесто, завива в свежо фолио и прибира в хладилник за час.
* Сока от боровинки, виното и лимоновия сок се възвират.
* Почистените и измити боровинки се заливат с врящата смес и затваря съда с капак. Оставят се да престоят 1,5-2ч.
* Охладеното тесто се поставя на хартия за печене (или свежо фолио, но то повече шава Wink) и разточва на кръг с дебелина 3-4 мм. и с големината на формата - в случая 28 см. диаметър. Заедно с хартията се пренася и обръща (захлупва) в намазаната добре с масло форма.
* Притиска се по стените на формата, за да прилепне добре и прибира във фризер или камера за час.
* Яйцата за плънката се разбиват със захарта, прибавя се маслото.
* Ако винената смес е изстинала се подгрява - не да завира отново - и прибавя на малки части, бъркайки, към яйчената смес. Сипват се и ванилиите и разбърква.
* Формата с тестото се изважда от камерата, напълва догоре с пълнежа и поставя в загрята фурна на 170* да се пече. Съжалявам, не засякох време нито веднъж, изчаквах ръбовете на тартата да порозовеят.
* Охлаждат се добре, преди да се извадят от формите и сервират.
* Поръсват се с пудра захар и гарнират smile1 с още боровинки.


*** Принципа на тарталетите е да се изпече първо основата, тестото добре залепнало по формата, поставя се хартия за печене върху него, две-три шепи боб, ориз или просто камъчета за печене - те не позволяват на тестото да се навдига, а се изпича. Следва изваждане на *тежестта*, пълнене и отново печене. Както е било и в оригиналната рецепта в книгата, по която Юля прави рецептата. Това ми е доста времеемко и винаги пека тарталетите наведнъж с плънката. Получава се.
***Първите два пъти ги правих във вид на тарталети - от тази доза тесто излизат 4 бр. с диаметър 9-10 см, но плънката е за още 2 такива. Затова намалих продуктите за плънката и от така посочените излизат такива малки или голяма форма. Всъщност зависи и от височината на формите, това се отнася за тези на снимката, които се виждат.
***Притесняваше ме наличието на вино в плънката - когато пека месо, миризмата се изпарява и се усеща. В тези тарталети и тарта никъде не замириса на вино.
***Специфичния мирис на много яйца също го нямаше. Плънката е кремообразна, но добре стегната, не се разтича при разрязване на тарталетите.


Много дълго като обяснение, но много лесно.
Като време също не отнема много - просто етапите са 3 за по няколко минути.
Вкуса и удоволствието да похапваш такъв сладкиш на закуска обаче си струва всяка будна минута smile1



ПП: Да добавя за печенето във формите.
Тестото е маслено и сравнително лесно се вади. Но някои форми са по-тънки от другите. На такива аз поръсвам формата и с малко брашно.
След като сутринта се чудих как да извадя пирога/тартата от голямата форма с пълнежа, без да го разваля, се запитах защо аджеба трябваше да го правя в голяма. Заради него вчера се сдобих и с нова форма дори..... Кой да се сети, че след като е с пълнеж, с тъннка подложка от тестото и толкова голям диаметър трудно ще се извади. Тук при нас няма такива с разкопчаващи се страници и къдрави за печива, тип тарти. Проверено, обиколих вчера всички магазини, в които продават такива и няма.
Затова - намокрих съвсем леко едната страна на свежо фолио с вода, обърнах тартата върху него и веднага пак обратно върху чинията, в която трябва да стои. Горния слой на плънката съвсем леко се наруши, но поръсването с пудра захар оправи нещата.


А съвета на Алекса е тук - доста по-лесно, бързо и чисто

11 коментара:

  1. Пепче,
    страхотен е сладкиша :)
    И както се досещаш съм на сутрешното кафе, но с
    една тарталетка от твоите е разкош :)
    Ще го опитам навсяка цена,
    нямам малки форми, но в голяма.
    И аз винаги едновременно пека :)
    Сладък и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, ДАни :) Хубав ден и на теб

    ОтговорИзтриване
  3. Muhteşem olmuş.Ellerinize,emeğinize sağlık. Ben çok beğendim.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,
    тези тарталети изглеждат много изкушващо -
    за вкуса и аромата, предполагам.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам вкуса на боровинките, а този пирог изглежда зашеметявашо, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, Иве, благодаря ви :)
    Хубав ден и на вас!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепчо, чуднички тарталетки си спретнала. Направо се облизвам пред екрана:)))
    Много ми допадна идеята за комбинация от вино и боровинки. Благодаря и за полезната информация в предисловието!
    Лека вечер

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Ани и добре дошла тук :)
    Никога не бях комбинирала боровинки с вино, но и на мен много ми хареса тази комбинация.
    Хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. ммм изглеждат страхотно! И на мен много ми допада идеята за вино и боровинки.

    Поздравления,

    Цвети

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Цвети!
    Хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...