12 август 2010 г.

Гювеч с патладжани

През последните години патладжана е много обичан зеленчук у нас - на патладжанено ветрило, патладжан-бюрек , кьопоолу, пържени, на салата от патладжани; на предястие-топчици със сирене, с доматено-чеснов сос или от последната проба - Маринован патладжан , с пържено месо, или в Печената паста........... много още ястия с него. Ето още една лятна манджа, която направо заминава в графа "любими" -много ни се услади smile1 Пък и сезон му е.........

Продуктите са ориентировъчни, за 6 порции. Малко според големината на тавата (20/40см), но колкото събере.
5-6 малки патладжана - около 1.2-1.4 кг.
3-4 зелени/червени чушки
3-4 средни домата
2-3 малки глави лук
ок.200гр. бамя (може и без нея, но пък на нас ни харесва, а сега има и прясна)
60-80 мл зехтин/олио
сол на вкус


2-3 средни домата ( около 500гр.)
1 равна ч.л. захар, щипка сол
6-7 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз

Приготвяне:
* Патладжаните се белят, нарязват на кръгове с дебелина 1.5-2 см, посоляват и нареждат под наклон, да се отцедят за 30-40 мин. ***
* Чушките, лука и доматите се почистват и нарязват на шайби, дебели ок. сантиметър.
* Бамята се почиства от "мустачките" и отрязва дръжката до "шапката" им, не цялата, за да не се разлигави.
* След като са си пуснали
кафявата горчилка, патладжаните се измиват обилно под течаща вода, подсушават леко и започват да се нареждат всички зеленчуци прави в тавата - ред патладжани, ред чушки, ред домати........... и така до свършването им. Кръгчетата лук се поставят в отворите на чушките (има достатъчно място), а бамята се набутва между зеленчуците.
* Посолява се леко, ако трябва (патладжаните са вече солени), залива с олиото и не повече от 30-40 мл вода. (всички зеленчуци си пускат водата при печенето), завива се с фолио и пече в загрята фурна 10-15 мин. на 200* и още 30 мин. на 180*

* Останалите 3 домата се белят, пасират (или стържат на ситно ренде), заедно със солта, захарта и скилидките чесън.
* Развива се фолиото и така приготвения сок се изсипва върху патладжаните; поръсват се със ситно нарязан магданоз и запичат за още 10-15 мин.(докато остане на мазнина)
* При сервиране се поръсва с малко пресен магданоз (по желание)

***Имах светлолилави ивически патладжани - като тези на фона отзад, те не са твърде горчиви, с тънка кора и не ги белих. Но другите, белите, не горчат и почти нищо не се отцежда от тях, затова пък кората им е дебела, тях ги белих. Черните също са с дебела кора и трябва да се белят, но моите мами вече не гледат такива сортове - точно заради горчилката им.

9 коментара:

  1. Изглежда божествено, Пепи!
    Чакам рецептата и ще се възползвам от това изкушаващо предложение.

    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, много апетитна рецепта. Много обичам патладжани, във всякаква форма:))
    Хубав ден

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, че апетитно изглежда. Пепи :))
    Страхотно е!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,
    много вкусно изглежда и с патладжан,
    и за мен е в графа - любими.
    Поздрав и прохладно лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, Дани, Ани, Инче.
    Наистина много беше вкусно :)))
    С пожелания за хубава вечер на вас, ако беше и по-прохладна.........

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, благодаря ти,не за първи път имаме сходство във вкусовете :) Радвам се.
    Поздрави и прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  7. Обожавам патладжан ...но твоя по горе направо ми причини голямо слюнкоотделяне.
    Пепи ще го пробвам непремено.
    УСПЕХ И ПОЗДРАВИ

    ОтговорИзтриване
  8. Много изкушаващо предложение. И аз много обичам бамя, така че определно ще я включа и нея. Вече се облизвам...ммм

    ОтговорИзтриване
  9. Ще се радвам да ти хареса и на теб, Цвети :)
    Поздрави и на теб, Зиче, благодаря ,че се отби :)

    ПП: Ти само на снимка, а аз като го знам колко беше вкусен........... напълних днес сутринта торба с патладжани за почивните дни :)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...