4 октомври 2010 г.

Есенно :) и върхарки.

     
 Десет дни след настъпването на астрономическата есен, дойде и истинската - влажна, мрачна и студена. Красива е, понякога :) но не и днес. Не ми е любим сезон по две причини - първо, че никога не знам какви дрехи да обличам, когато излизам - ни е топло, ни студено; второ - че ако съм прескочила нещо от зимнината да направя - вече няма спотайване, крайно време е. За тази година обаче останаха само две - цветната туршия и консерви риба за младежа в близките дни. Затова пък имам цяла торба с чушки върхарки :) ония слабичките, останали дребни на корените, които пък задължително се почистват вече от градината - време за слани е. Тези чушки не стават за печене и пълнене; най-много да се нарежат и изсушат, та после в яденето, или използват някъде сурови. У нас миш-маш със сурови чушки е любим; пържените чушки с доматен сос и чушки-бюрек са 50/50 - едните на по-възрастната част от семейството, вторите - на по-младата.

Миш-маш със сурови чушки

Продукти:
около 1 кг . чушки (каквито има - зелени, червени, дори сиврия)
4  домата  ~ 800г  (или 500 г. домати от консерва)
60-80 мл олио
сол на вкус
1 равна с.л. захар (или чаена, зависи от киселиността на доматите)
300 г сирене  :)  колкото повече, толкова по-добре
3-4 яйца

Приготвяне:
* Чушките се почистват от дръжките и семената и нарязват на еднакви парчета.
* Заедно с олиото се задушават за 3-4 мин. и прибавят настърганите, или ситно нарязани домати.
* Съдът се захлупва с капак и оставя да къкри около 20 мин. , разбърквайки се от време на време.
* Капакът се отваря и оставя да ври така, докато течността се изпари.
* Прибавят се солта и захарта.
* Чукват се яйцата и разбъркват, докато белтъка коагулира и се уплътни в чушките :) разбирайте да се стегне. .
* Прибавя се и натрошеното сирене, разбърква 2-3 пъти и отсранява от котлона.
Толкова :)  бързо и вкусно е.

А тук е рецептата ми за миш-маш с печени чушки - още по-бързо и лесно е. 




Пържени чушки с доматен сос

Тук отново трябват чушки, домати, малко олио, сол на вкус и няколко скилидки чесън. Босилек, риган, или магданоз :)

И в общи линии - чушките се пържат в олиото от двете страни (много пръскат
heat, покривам тигана с капак задължително), след това в същото олио се изваряват настърганите домати до желаната гъстота, щипка сол и щипка захар и няколко скилидки чесън - пасирани или счукани.  Щипка риган, или босилек (песто от босилек) за аромат. Оставя се да поври още 3-4мин. 


Пропорцията е приблизителна - на 2 кг настъргани домати - 1 ч.л. сол и 2 равни с.л. захар. Олиото е около 60 мл


Чушките се заливат със соса преди да се сервират, а поръсването с магданоз е само по желание :) Но задължително със сирене.
Със същия сос заливам и пържени патладжани. 



Чушки-бюрек

Чушки-бюрек са вкусни през всеки сезон. За зимата обикновено прибирам изпечени и обелени едри, червени чушки във фризера, или в буркани. Но винаги има такива, които са по-дребни, разкъсани при печенето,  или по-слаби, като върхарките :) На тях сега им е времето. Разлика в приготвянето на едните и другите е само тази, че онези големите, месести чушки ги разтварям и пълня със сиренето, след което панирам; а другите - слабите и разкъсаните ги разтварям на дъската, слагам плънка и завивам, като руло да се получи.
След което панирам.

Необходими са ни:
12 (16 дребни ) бр. изпечени, обелени чушки
ок. 500-600 гр. сирене - според количеството чушки и големината им, но дори да остане от сместа, с нея стават принцеси. Понякога смесвам с извара - 2/1 части
3-4 яйца + още 5-6 за паниране
брашно и галета за паниране
олио за пържене

Приготвяне:
* В една купа се намачква сиренето с яйцата (и изварата) и разбърква добре.
* В друга купа се разбъркват яйцата със щипка сол
* Чушките се разтварят и пълнят със сиреновата смес (ако са разкъсани - вече писах - отварят се изцяло на дъската, слага се плънката в единия край и завиват)
* Овалват се чушките в брашно и нареждат на хартия (или свежо олио), за да попие брашното за 15-на мин.
* Загрява се мазнината (за маслена баня).
* Всяка чушка се потапя в разбитите яйца, отново овалва в брашно/или вече в галета, отново потапя в яйцата и поставя в добре загрятата мазнина.
* Пържат се до зачервяване от двете страни и изваждат на метална скаричка, под която има поставена кухненска хартия , да се отцедят. За скаричката съм писала - когато се вадят пържени храни на нея, те остават с хрупкава коричка и отдолу, не както е при изваждането на кухненска хартия - там се задушава долната част). Не се пържат на най-силната степен на котлона, защото ще прегорят бързо отвън, а отвътре сместа ще остане сурова.  Степента на котлона трябва да бъде 2/3 от мощността му. 


***Една хитринка, ако чушките са по-меки, или разкъсани при печенето и беленето им. 

Изобщо не си играя да разтварям и пълня чушките. Разцепвам ги, поставям сместа в едната половина, завивам. Нареждам в чиния и прибирам за 30 мин. в камерата на хладилника да стегнат. Така  при панирането са стегнати, не са хлъзгави и не бягат из чинията с яйцата.


Това за чушките. Не помня от кога, но и трите ястия обичам да ги хапвам с грозде
smile1 сега е сладко, ароматно.... а татко гледа доста сортове, някои - дори без семки smile1







21 коментара:

  1. И трите неща са ми от най-любимите, мога да ги консумирам през ден. Твоите изглеждат много апетитно, направо ми идва да си ги взема от монитора:-) Между другото, за да не пръска мазнината, се добавя сол :–)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ще пробвам, Мария, за солта знам и слагам някъде, но на чушките имам спомен, че съм ръсвала и пак пръска. Ще пробвам пак де, може и на друго да е било...
    Благодаря, хубава седмицаи на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Това са люмимите ми постни ястия. Приготвям ги винаги, когато мога, защото не са много по вкуса на дъщерите ми... :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, не е истина как обичам чушки, обаче страшно ме мързи (признавам :))) да ги пека. Свекито като се опъне септември месец да пече и замразява... голямо чудо е :)))

    Страшно вкусни предложения, Пепи!
    Ще си взема от всичко и от грозденцето също. Със сиренце как го обичам :)

    Хубави и топли дни :)

    ОтговорИзтриване
  5. Особено с миризливо, Инче :)
    Добре дошла, Вили! И при нас май е така - освен чушките бюрек, децата не признават останалите като "ядене".

    ОтговорИзтриване
  6. Пепче, усмихни се на есента - слънцето/когато го има/ гали толкова приятно :)
    А тези чушки и с гроздето ги хапвам всякак!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, все любими манджи :) Ще залепна на страницата :)
    Хубава нова седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, ако знаеш как обичам чушки с доматен сос! Отмъквам ти чинията направо! :))) А червеното грозде от снимката е страхотно!
    ПРиятна вечер и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Ей сега вече ме удари по слабото място !:))
    Страшни чудеса си направила , ако бяхме от един град , щях да ти дойда на гости ! :)))
    Поздрави ! :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Не съм далеч де :)
    Мирка, заменям грозде за сиренце от вашето :)
    Зори, на мен и трите са любими, добре, че от домашните всеки има за любима една от трите, та ми излиза късмета с любимо постно ястие :)
    Дани, слънцето гали, ама кога - така се изсипва този дъжд вече втори ден :) Есента ни завари неподготвени, както се случва у нас :)

    Лека нощ, момичета!

    ОтговорИзтриване
  11. Тези чушки-върхарки много ги обичам,най-вече в миш-маш:)...
    Есента си я харесвам,даже и дъждовна,а твоята организираност и в готвенето и в правенето на зимнина винаги много ме впечатлява!Твоите хора трябва на ръце да те носят!
    Поздрави!:))

    ОтговорИзтриване
  12. Ох Пепчо! Хем бях вечеряла и сега пак почнах обилно да слюнкоотделям! Не се сещам за нещо по- любимо от чушки в доматен сос!

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, благодаря ти, но те отдавна не се впечатляват :)
    Лулу, чушки вече има целогодишно на пазара, но нямат вкус като на летните, а?

    ОтговорИзтриване
  14. Чушките се пържат безпроблемно във фритюрник. Чисто и бързо...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ...и пържени в поне 10 пъти ползвана мазнина. Не, мерси

      Изтриване
  15. Страхотни рецепти и много любими, но потапянето два пъти в брашно и яйце при панирането на чушките е напълно излишно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпрос на вкус. за мен не е излишно защото така панировката е по-дебела

      Изтриване
    2. Така е, нищо лошо не исках да кажа, въпрос на вкус, просто и един път е достатъчно за дебела панировка, а и е по-добре за суровите яйца, които са в плънката.

      Изтриване
    3. о, не го приемам като лошо :) само си казвам, че обичам дебела паникоравка :) А за да не ги пържа дълго време, напоследък ги пържа за краткото - колкото да се стегне панировката и вадя в тава - на хартия за печене. Когато всички са готови, фурната е вече загряла на 220* и мушна тавата в нея за 15 мин. - така намалявам самото пържене, а вътре е сигурно, че яйцата и сиренето са добре сготвени.

      Изтриване
  16. Хрупкави чушки севрия и вкусен сос от домати, сирене и яйца. Много ни хареса по твоята рецепта! Мариана

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...