20 октомври 2010 г.

Рибен пастет

От маринована риба. Мързеливо smile1 ама пък вкусно.
Най-важно от цялата работа е да имате под ръка препечени филии. А още по-мързеливо - брускети разни или черен хляб. Пастета става за 5 мин.
Подходящ за smile1 по всяко време.



Нужни са (примерна доза) :
5-6 филета маринована риба - сельодка (пушена или натурална) херинга ( ако е розова - цвета става по-светъл, не сив, като пастет от патладжани :) и маринована сьомга (или гравлакс) може, но вече става скъпо удоволствие) Купвам си ги от Била, като си подбирам от 2-3 вида филета.
половин лимон - без кора и без семките
1/2 връзка копър
каперси, маслини, салатен лук (червен или бял )
exclaim ако не ви е страх от смесване на риба и яйца - 1 сварено яйце



Правенето на пастета се състои в следното:
* Филетата се изваждат на кухненска хартия и подсушават (обикновено се продават в мазнина)
* Поставят се в блендер/чопър, заедно с едро нарязания копър, парчето лимон и няколко маслини.
* Мелят се - или няколко пулса с блендера - така, че да не става на фин пастет, а едро смлян, да се чувстват парченцата.
* Охлажда се за 30-40 мин. в хладилник, преди да се хапва (може и повече, но тези минути са достатъчни)
* Сервира се с още маслини, салатен лук, каперси.......... както дойде smile1

И издържа свеж в хладилника 3-4 дни smile1, повече не съм пробвала.



Ей тук Юлка има един също много вкусен пастет от маринована херинга, който много ми харесва заради ябълката в него.

14 коментара:

  1. Изглежда превъзходно, а и много вкусен ще е пастетът! Рано утрин ме накара да се облизвам, Пепи!
    Прегръдки и спорен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно! Както всичките рецепти в този блог! Мечта за чревоугодниците!дано не е нахално да вметна- малко зелени маслинки или пък сушени доматки в блендера при рибата правят чудо! Всъщност тази рецепта дава възможност за 1000000 вкусни комбинации.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепче, как ти се струва кафе с рибено пастетче рано сутрин ?
    Ами скокнах за филийка :)
    Много хубаво предложение, защото и аз обичам тези
    "нещица " от Билла.
    А последно си купих такава рибка в собствен сос в кутия/пластмасова/ от Метро по 1 кг.
    Много добра цена имаше, от розовата разновидност на херихгата и е в собствен сос, и издържа много време!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. може кафето след филийката, Дани :)
    От тази промоция и аз се възползвам, вече два пъти, наистина е на много изгодна цена. Хубав ден :)
    darkslayer, благодаря, ще пробвам със сушени домати. Поздрави и на теб!
    Еви, нали знаеш, че си падаме по соленичкото :)
    Много усмивки и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, Пепи, много ми допада рецептата. Признавам, че от време на време си купувам риба в консерва и си я хапвам така (то само аз си я ям, де, ама и аз съм човек и това, че другите домашни не ядат нещо, не значи, че и аз трябва да се жертвам :)), при все че усилието е да се пресегна към рафта, а после да отворя кутийката :)))
    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепчо, този пастет изглежда разкошно! Вкусно и мързеливо ми се вижда страхотна комбинация :-)

    Усмихнат ден :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Ааааа това ще ни допадне много!
    Благодаря за хубавата рецепта, Пепи!
    Хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Това ще го покажа на баща ми и само ще му гледам сеира,място няма да може да си намери, докато не ти пробва рибния специалитет, ще мяучи като котарак на валериан :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Заредих една херинга, когато стане ще пробвам пастета. Хаха и аз ще има да я мисля :)

    ОтговорИзтриване
  10. Понеже вече ми писна от сьомга на скара, сьомга на грил, сьомга печена или сьомга бля бля, ето как ще разнообразя другия път . :)) Благодаря за хубавата идея, Пепчо ! :))

    ОтговорИзтриване
  11. Пепчо, да знаеш че ме спечели за каузата:)

    ОтговорИзтриване
  12. Наздраве :)
    Благодаря, мили дами!
    Хубави и слънчеви почивни дни ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  13. Първоначално като прочетох заглавието и малко ми стана неприятно като си представих това ястие с този силен аромат на риба намазана на една филийка, но, след като прочетох рецептата се уверих, че няма как да не се получи един невероятен вкус на една препечена филийка с всичките тези подправки,които сте сложили.Не знам дали ще се справя с рибата, но все пак трябва да се опитват нови неща.Щом има и лук и копърси разбира се пожелание, но на мен ми харесва много мисля, че ще стане едно чудесно предястие дори и за гости, стига всички да обичат риба естествено.В най скоро време очакваме още рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не, миризмата на риба не е натрапчива тук. Може би защото е маринована. Пробвайте с едно филе, сигурна съм, че няма да съжалявате.
      Поздрави :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...