21 декември 2010 г.

Маринован заек с подправки

В оригинал тази рецепта се казва "Тон от заек". Така, така, няма грешка. Авторката и, Елла обяснява името с това, че престоявайки в зехтин, месото на заека наподобява по крехкост на месото на риба тон. Сигурно е права, риба тон не съм яла, освен на консерва. А при тях разликата е огромна. Всъщност това е идея, следвщия път да пробваме риба тон от единствения по-голям рибен щанд тук. За мен месото на заека винаги е било крехко. В последните 15 години заешкото месо много често присъства на масата ни, а благодарение на мамини освен със заек със фризер, се облагодетелстваме и със заек в консерва, който много често се превръща в бърза вечеря "Заек в собствен сос". Е няма по-вкусно консервирано месо от заешкото, вярвайте ми. Както сигурно трябва да ми повярвате, че през ръцете ми са минали доста буркани консервирано телешко, свинско, пилешко, пуешко, че и русенско варено направо. Заешкото е близко по вкус най-много до пилешкото месо и е същото толкова леко, а в много случаи - и с не толкова лой, колкото едно добре отгледано пиле. Ако питате и моите човеци, те пък ще ви кажат най-важната за тях разлика - заешкото месо няма кожа smile1 Този "Маринован заек" много прилича на тези консерви, които правим (някои само осолено месо, а други с подправки), с тази разлика, че тук месото отлежава 48 ч. в зехтин и става с по-нежна структура. И от онези не се отказвам, защото пък имат най-вкусното и фино желе, което се получава при варене на месо. Отплеснах се с обясненията..... Но така приготвено и обезкостено би се получило много вкусно и пилешко месо, а авторката твърди, че в Тоскана го правят със свинско.


Продукти:

1 заек

2-3 моркова, 1 глава лук, по няколко стръка целина и магданоз, зелен лук, (други ароматни треви по желание), 2-3 зърна карамфил,
сол

зехтин***, 1 глава чесън, дафинови листа, мащерка, зърна черен пипер

Приготвяне:
* Зърната карамфил се набождат в главата лук. Зелените подправки се връзват с конец.
* В голяма тенджера се поставят всички подправки, солта, морковите (цели) и главата лук.
* Заливат се със студена вода (трябва да се прецени така, че като се постави заешкото месо да бъде покрито от водата - ако трябва да първо се измерва).
* Когато водата заври се поставят в тенджерата и парчетата месо ( аз го нарязах на 6 части само), намаля степента на котлона, захлупва тенджерата и оставя да ври тихо, докато месото омекне (за млад питомен заек беше достатъчен 1.5 ч.)
* Отмества се тенджерата от котлона и оставя така, докато напълно изстине месото.
* Изважда се, отцежда и обезкостява. Месото се нарязва на не-много едри парчета.
* В добре подсушени буркани на дъното се налива малко -1-2 с.л. зехтин, няколко скилидки чесън (моите са големи - една, разделена на 3-4 е) , зърна черен пипер, щипка мащерка и 1 дафинов лист.
* Поставя се един пласт месо, след което пак подправки, чесън, зехтин....... и така, докато се напълни буркана. Между парчетата месо не трябва да остава въздух, а върху него - да има поне 1 см. зехтин.
* Затваря се буркана и прибира в хладилник за 48 часа.

* Следва изваждане от буркане, отцеждане от зехтина, и филия хляб :) която да попие останалия по месото зехтин. За виното е излишно да напомням, но това месо много добре си пасна с няколко лъжици Лютивка.

***Така написано - месото, залято със зехтин е малко силно казано. Когато месото и подправките се нареждат в бурканчето, те се притискат и така не остава много място за него. На един голям буркан от 800 мл отидоха 4-5 с.л. зехтин. Зехтина трябва да е от този, който издържа на ниски температури - винтеризиран. Това е процеса, при който се отделят парафините от маслото, когато той ще изнася за страни, където температурите са близки или под О*.
А тъй като аз не питая особено любов към зехтина, направих едно бурканче с олио (и повечко скилидки чесън). За вкуса на останалата продукция със зехтина се доверих изцяло на половинът, който ги отнесе на поредния ловен уикенд. Хубаво е, че бурканите ми връща smile1


24 коментара:

  1. Превъзходна рецепта и снимки, Пепи! А заешкото месо ми е любимо, записвам си рецептата и при първа възможност ще я изпробвам!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, ти докато се отплесваш, аз преглъщам :)
    Прекрасна рецепта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Еееееее,прекаляваш вече! Ще хвана накрая влака за СЗ.

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,вземи ме и мен,моля!Пепи,не се издържа вече на твоите вкуснотии!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ако си носите от онези вкусни бисквитки, меденки и линцери, имаме сделка :) ще ви чакам!
    Дани,Евка, благодаря ви! Заешкото наистина ел еко месо, както съпругът ми казва - заешкото е постно :)
    Хубава вечер на вас!

    ОтговорИзтриване
  6. Убийствено вкусно пишеш и готвиш! Една огромна молба- горе прочетох, че си правила домашно русенско варено, та,please, пусни рецептата- мойте канибали у дома са по канибали и от твойте, смили се:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно е това предложение, Пеп!
    Ще го пробвам с пилешко, че Р. и Р. заек не щат!

    ОтговорИзтриване
  8. darkslayer, благодаря ти.
    Русенско варено ще правя тези дни и ще напиша, за да бъде придружено със снимка.
    Щом е за канибали :)
    Весе, с пилешко също ще стане. Разбират Р. и Р. от хубаво месо :))

    ОтговорИзтриване
  9. Добре че може да се замести с пиле, щях да го мисля този заек :) Както винаги преглъщащо вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  10. Честит Рожден Ден и Весела Коледа!Здравето,късмета и любовта да са винаги с теб!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита Коледа,мила Пепи!

    Здраве,любов и много радост да има в дома ти.

    Весели празници и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Йоли!
    Благодаря, Нанита!
    Весели Коледни празници и на вас!

    ОтговорИзтриване
  13. Честито Рождество Христово, Пепи, а също така и честит рожден ден :)
    Желая ти здраве и много любов! Бъди все така отличен кулинар, готвещ естествено с много любов за близките :)
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  14. Честита Коледа,Пепи!Нека донесе на теб и твоето семейство много здраве,щастие и късмет!Пълна къща с благоденствие и любов!

    ОтговорИзтриване
  15. Инче, Диди, благодаря ви!
    Хубави и светли празнични дни и на вас!

    ОтговорИзтриване
  16. Честита Коледа и на теб Пепи! МНого здраве и късмет през новата година!
    Весели празници :-))

    ОтговорИзтриване
  17. И след рождения ти ден,
    Честито Рождество Христово, Пепи!
    Здраве и късмет, много любов и благоденствие!
    Светли и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Честито Рождество Христово, Пепи!
    Здраве, щастие и много топлина в сърцата и домовете!
    Поздрави с пожелание за весели празници!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ви, Мария, Дианка, Тони!
    Много здраве и весели празници на вас и семействата ви!

    ОтговорИзтриване
  20. Пепи, а колко време може да стои в хладилника-ориентировъчно ;)

    ОтговорИзтриване
  21. 10 дни изкара бурканчето в хладилника. Т.е. докато свърши моето.

    ОтговорИзтриване
  22. Пепи, ако е див заек, не знаейно на каква възраст :) трбява ли преди това да се кисне в марината или направо в тенджерата да се вари

    ОтговорИзтриване
  23. хубаво ще е да се изкисне в студена вода, която да се смени и няколко пъти. Най-малкото месото ще стане малко по-бяло.

    ОтговорИзтриване
  24. Не знам защо съм го пропуснала това заешко, но направо ми взе ума!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...