28 февруари 2010 г.

Какво готвих днес ли?

Пак е неделя. Тази неделя не мислех да готвя седмично, тъй като съм решила следващите дни да съм си в къщи, но младежа си дойде и заяви "Този път сме с кола, оставям те да пълниш колкото искаш багаж"
И колко му трябва на човек
slap slap


Бутерки със спанак и сирене с нектар


Задушен праз с маслини и ориз


Пълнени пилешки филета със спанак, сирена и филе


бобена салата


Шоколадовия сладкиш с майонеза на Роси и във форма на "розички"


Заек със зелен фасул


Пълнени чушки с чушките отвън, като не ядат чушките и двете чавета

печеното пиле с картофи, репортаж от мястото на събитието/тавата, защото всичкото бе събрано в една от големите кутии, с които предвидливо се запасих есента.

25 февруари 2010 г.

Пилешко филе в бекон

Пилешко филе съм писала вече, че обичаме. Всякак приготвено.
Но когато има и сиренце или подобие още повече ни харесва.
Днес едни пробни филета с бекон, че да изненадам младежа утре вечер. На нас много ни харесаха, надявам се и на него.

Продукти:
пилешки филета
мариновани в: няколко лъж. твърд алкохол, куркума, майорана, чесън на прах, черен пипер и червен (* малко лют) за 12 часа. Начукани леко с чукче между два пласта свежо фолио или в торбичка, за да не цапа.

ленти бекон или пушени гърди
моцарела и кашкавал
домати /домати конфи

Приготвяне:
* Овкусените и мариновани филета се поставят на дъска (или равна повърхност)
* Върху всяко филе се нарежда тънки резени морацела, следва домат -само месестата част, ако са пресни домати, следват ленти кашкавал.
* Завиват се напречно с парчета бекон (ако трябва и помощ с клечка за зъби) и поставят на застлана с хартия за печене тава.
* Поставят се в загрята фурна на 250* на долна скара и пекат за 15-20 мин. (до зачервяване)

24 февруари 2010 г.

Агнешко яхния с бакла

Стопли се навън и съвсем сериозно си мисля, че времето на агнешкото дойде. А в събота на село видях и баклата в градината на мама, че се зеленее вече. Мъжката половина у нас не обичат много агнешкото, но все пак и ние жените сме хора, а щом готвя аз - естествено е, че ще си угодим с девойката smile1 


Продукти:
около 1-1,2кг. агнешко месо, без голяма кост
зелена бакла - около 1 килограм (може и стара бакла да е, но трябва да се накиснат зърната  ден-два по-рано)
4-5 лъжици олио
1 с.л. червен пипер
2 гл. лук стар лук (или 2 връзки пресен лук, което е най-добрия избор :) )
2 с.л. брашно
пресен джоджен/гьозум е желателно, ако няма - може и стар smile1

Приготвяне:
* Месото се нарязва на неголеми късове за готвене.
* Задушава се в мазнината, обръща се, за да се запечата от всички страни.
* Прибавя се ситно нарязания лук, червения пипер и залива с топла вода - на това количество месо - 1,5л. вода
* Баклата се почиства, ако са големи шушулките - срязват на две и прибавя към ястието.
* Щом заври се намаля степента на котлона, за да остане да къкри тихо, докато омекне месото и баклата - за наистина агнешко месо и млада бакла са нужни час, не повече.
* Изваждат се 5-6 лъж. бульон от соса, охлажда и в него размива брашното.
* Прибавя се ситно нарязания джоджен, изчаква 2-3 мин. да поври и след това се сгъстява яхнията с размитото в соса брашно.
Разбърква се и се отмества от котлона.


***Когато боба изпълни шушулките и стане по-едър, отбирам бобчетата и готвя с тях. Всъщност, аз дори тях предпочитам повече.
***Понякога слагам вместо брашно 2 с.л. ориз, към средата на готвенето, които добре сварени в ястието са си пуснали нишестето и няма нужда от допълнително сгъстяване.
     


 

       ПП: Две години по-късно :) 
 
Вече си имам Крок-пот  и от доста време разбрах, че в него боба, зелето и месото стават най-вкусни.  По тази причина, първата бакла с която се сдобих от мама за готвене  сложих в него и разбира се - останах много доволна от резултата. Е, първия беше постен вариант, без месо, тъй като баклата е с по-специфичен аромат, но втория път  добавих и агнешко месо.  Ясно е, че месото може да бъде свинско, телешко или дори пилешко.   


       Ето как го сготвих в крок-пот-а
* Месото нарязано на хапки отново запечано в тиган с малко мазнина. (тази част може да се пропусне)
* Тук лука е зелен - две връзки, нарязани, поставени в керамичния съд на уреда, заедно с червения пипер,  готовото месо и мазнината от запържването му.
* Баклата - бланширана във вряща подсолена вода за 2 мин. и отцедена, също се прибавя в съда; налива се вода - колкото да покрие всички продукти.
* Прибавя се малко сол (не колкото трябва за цялата яхния, а наполовина) затваря се уреда и включва на степен ІІ за 5 часа. Тук вече зависи дали  агнето наистина е агне,  а не шиле, но тъй като  моето беше домашно това време беше напълно достатъчно месото, за да бъде добре задушено. Ако месото не е младо, времето за приготвяне ще трябва да се увеличи. Но това си личи от проба на месото :)
* Прибавя се нарязания джоджен, още малко сол, 2 лъжици брашно, размити в студена вода (или малко изваден и охладен сос от готвеното) и прибавя към  яхнията, разбърква се, докато се разпредели равномерно. Затваря се отново капака  и оставя за още 5 мин. включен крок-пот-а (или на степен подгряване, което е напълно достатъчно джоджена да си пусне аромата, да се възприеме солта  и сгъсти соса. 










21 февруари 2010 г.

Пилешки дробчета с чили сос

Много сочни дробчета и люти. Не винаги слагам точно това количество лют пипер, зависи кой ще ги яде.  Остават си почти цели, тъй като не се бъркат и smile1 пийват хубаво червено вино newsm03 



Продукти за 4 порции:

1 кг пилешки дробчета
1 к.ч. олио
200мл гъсто изварен доматен сок
100мл чили сос (или 2 смлени сухи люти чушки)
7-8 скилидки счукан чесън
1 с.л. оцет
1 с.л. мед
сол на вкус
3-4 кис.краставички, нарязани на ситно или 2 с.л. каперси
щипка майорана
щипка целина (сухи)

Приготвяне:
* Дробчетта се измиват и нарязват на едро
* Заливат се с вряла вода, в която има 1 с л оцет и захлупват да престоят 5-6 мин.
* Изцеждат се и се поставят в тава
* Всички останали продукти се слагат в съда
* Пече се за около 30-40 мин. на 200*, като се разбърква 1-2 пъти в началото и се оставя да се запече, оставайки само на мазнина и гъст сос.

***Ако не обичате лютото, заменете с доматен сос, зърно карамфил  и още малко мед
***По бързия вариант е да се нареже лука, да се задуши под капак заедно с меда и всички подправки,  докато остане на мазнина. Поставят се нарязаните, "бланшилани" и отцедени дробчета, доматения сок и лютия, чесъна, задушава за още 15 мин.

19 февруари 2010 г.

Гювечета

Ако някой знае как е правилно да се напишат, моля да ми подскаже. Гювече или гюведже :)  В речниците срещам и двата варианта, а в нета - още два . Както и да е - важно да е вкусно.
а това е моят начин да ги правя на моите хора - както почти всяко ядене в къщи, за четирима човека разновидностите са поне три.


Но в общи линии ей така е.
Ние възрастните го ядем с всичко.
Ники - без домат и лук.
А Жул го яде и без яйце. Т.е. само сирене с колбас  и масло.

Гювечета със сирене


Продуктите, които слагам основно са:


масло, бяло саламурено  сирене, кашкавал, друго сирене (екстри за мама) 

колбас -обикновено кренвирш, варено пушено филе, шунка или наденица за печене
домат
чушка, лук
яйца

Приготвяне:

На дъното на всяко гювече поставям по парче масло - колкото орех.
Върху него - голямо парче краве или овче сирене - бяло, саламурено.
Отгоре ситно накълцан лук и сурова чушка
Около стените нареждам наденицата, колбаса или шунката, като в средата остава място за яйцето.
Отгоре още няколко парченца колбас, шунка и следват другите сирена - кашкавал, миризливо, топено - на дребни парчета. 
Поръсвам отново със ситно нарязан лук и завивам с филии домати. Ако няма пресен домат, ползвам парчета домат от консерва, добре отцедени от сока.
Поставям в леко загрята фурна и увеличавам температурата на макс. и пека около 10 мин. Изваждам гйвечатата, чуквам яйцата в средата, отгоре още 1-2 резена домат и връщам за 5 до 8 мин.. във фурната да се запче и то - до желаната твърдост на яйцето. Ние обичаме рохки и пека  5-6 мин.
Така и доматът и лука остават леко хрупкави и ароматни.
Лютата чушка е по желание smile1

16 февруари 2010 г.

"Моркови" от риба

Страхотни  smile1   

Преди няколко дни гледах по ТВ Фиеста  едно предаване - Странстващия готвач.  Винаги има по някоя добра идея и обичам да го гледам, ама да се не знае и късния час  Sad  Там видях идея за морковите, но беше със сьомга, а аз преди седмица нали се озовах с килограм розова херинга .....
Нужни са само хляб, някакъв млечен пастет или сметана с подправки и риба. 


Ето и как се правят:
Необходими: 
филии черен хляб
розова херинга - маринована  в зехтин 
Млечно-чесновия пастет ползвах аз, че ми е любим 
няколко стръка копър  за листата

Приготвяне: 
Рибата се изважда от зехтина или олиото и оставя на абсорбираща хартия да се отцеди добре.
Прави се млечния пастет, горе по рецептата, или смесва някакво сирене, сметана и подправки на вкус - основно копър да има и чесън smile1
Изрязват се корите на хляба /по възможност тостерен/ , ако са по-твърди или жилави.
Всяка филия се намазва с млечния пастет и отгоре поставя рибата така, че да покрие цялата повърхност на филията. 
Всяка се реже на 4 триъгълника, както е с рибата и пастета.
После на всеки триъгълник се клъцват двете ъгълчета в широката част, така, че да се получи лек овал там, като на морков.
Стръкче копър - подбират се по-кичести - вмъкнват се в средата на широката част на така оформения морком  между рибата   и млечния пастет,  за да може да се застъпе добре и остане там.

Подредени и завити със свежо  фолио могат да издържат поне 6-7 часа преди да бъдат сервирани.





13 февруари 2010 г.

Печени яребици за двама в лозов лист върху ябълки


На 14 февруари се преплитат двата празника – на виното и любовта.
Любовта окрилява; ако прекалиш с чашките и виното ще ти даде криле wink1

Дивечът в нашия дом както навсякъде надлежно си признавам е донесен от авджи Стоев.
От малки ние и двамата познаваме празника Трифон Зарезан на 14 февруари - татковците ни така са го празнували, него тачим и ние. Но нали се опитваме да бъдем и съвременни родители, решихме, че щом е празник, защо пък да не се празнува wink1 и ги съчетаваме. Предпочитам човек да се чувства всеки всеки ден обичан и да има желан човек до себе си, отколкото да се изразяват клишета и подаряват подаръци само в един ден, защото той е празник.
Затова на утрешния ден ще почетем и двата празника – задължително с дивеч от него, приготвен от мен.
Домашно червено вино, направено от него, споделено с мен.
За съжаление Сирни заговезни не мога да кажа, че го празнуваме, тъй като не постим, но халва ще си хапнем, ще го почетем и с баница със сирене.

Месото на яребицата е смятано от древността за афродизиак. Така например във Франция, Родината на любовта се е вярвало, че мозъка от яребица е най-силното любовно биле. За една друга част от яребицата предпочитам да не коментирам, така или иначе нито мозък, нито другата част търсих по птицата
От яребиците могат да се приготвят много ястия, както с патица или с фазан. Особеното при тях е, че отстреляните птици трябва да се приберат във фризер и замразят за поне 24 часа с перушината. А още по-крехко става тяхното месо, ако се държат на студено най-малко 5 дни. Следва задължителното изкисване за дивеч – 1/1 части бяло вино и вода. Бяло вино, защото месото е тъмно, а от червеното вино би потъмняло още повече.
Яребиците са вкусни както печени и пържени, така и задушени. Сосът става много ароматен и лек, ако към соса от печената птица се прибави сладък каймак или ароматно сладко. Вместо такива, много удобно е да се използват ябълки, круши или сини сливи.

Печени яребици в лозов лист върху ябълки

Продукти:
2 яребици с вътрешностите
100гр. бекон
3-4 гъби печурки
1 с.л. ориз, сол на вкус
няколко стръка мащерка
125гр. (1 пак. ) масло
50 мл зехтин
100 мл бяло вино + 200 мл за изкисването на птиците
8-10 лозови листа (консервирани или замразени)
3-4 скилидки чесън
2-3 ябълки (кисел сорт)
1 с.л. захар
4 неголеми филии бял хляб без корите

Приготвяне:

· Яребиците се почистват от вътрешностите и изкисват в бялото вино (200мл) и двойно повече вода за около час..
· Изваждат се, не се мият!, а се подсушават на абсорбираща хартия или мека памучна кърпа.
· Посоляват се отвън и отвътре и намазват навсякъде с маслото.
· Почиват 15 мин.
· Поставят се в дълбок тесен съд /касерола/ заедно със стръковете мащерка и се запържват до зачервяване.
· Дреболиите, бекона, гъбите и скилидките чесън се накълцват на ситно и смесват с измития ориз и щипка сол.
· Изпържените птици се пълнят с тази смес (натъпкват се добре в кухината). Крачетата се събират и завързват. Ако остане плънка се поставя в листата.
· Всяка яребица се завива плътно в 4-5 листа.
· Ябълките се почистват от семената, обелват се и нарязват на кубчета.
· Разделят се на две части и поставят в две купи за печене (от йенско стъкло или по-големи гювечета) Поръсват се с по щипка захар.
· Завитите птици се поставят в средата на съда; заливат се равни части вино и вода, по 1-2 лъж. зехтин на яребица и по 1-2 лъж. от пърженото ароматно масло.
· Затварят се с капак и се пекат – 30 мин. на силна фурна, около час – на 180*.
· Изваждат се, охлаждат 10-15 мин.,
· През това време филиите се пържат в останалите зехтин и ароматно пържено масло от двете страни
· Всяко яребиче се сервира върху канапе от две филии, а парчетата ябълки се поставят около него. Може и да се сцепи на две през гърдите и разпери върху канапетата, но девойчето ми каза, че не изглежда добре така smile1
· Ястието не изисква гарнитура, но ако е празнично меню, подходящи към него са зелена или зелева салата. Ако няма да се сервира веднага, птиците  се оставят  завити в лозовите листа, а преди сервиране -  стопля с тях,  след което се развиват и поднасят.
· Чашите с червено вино са задължителни kiss3

Соленки с масло

 

Продукти:
200 гр масло
100 гр мас
2 яйца
1 кофичка кисело мляко (400гр)
300гр сирене
3 амонячни сода (амониев бикарбонат) - пакетче по 10гр.
1 с л сол
1 с л захар
брашно - около 1.100кг.

за намазване и поръсване:
1 яйце
1 с л олио
100гр кашкавал
подправки (чубрица, риган, сусам, мак, червен пипер)

Приготвяне:
Маслото и маста се смесват и разтопяват в мв-то
Яйцата се разбиват със солта и захарта
Към тях се прибавя киселото мляко с угасената вътре амонячна сода
Прибавят се маслото и маста и всичко се разбърква хубаво
Прибавя се настърганото сирене
Тази смес се изсипва в кладенче от брашното (може и в машина да се омеси всичкото до тук)
Омесва се - тестото трябва да бъде стегнато.
Поставя се на набрашнена повърхност и се точи кора, тънка 3-4 мм.
Кората се маже с разбити яйцето и лъжицата олио.
Отгоре се настъргва кашкавала (може и сирене), поръсва се с подправките - редувам ги на ленти, за да има от всички видове.
Нарязват се на тънки ленти, след това се режат перпендикулярно, за да се получат пръчици колкото кутрета (или се изрязват на формички)
Нареждат се в намаслена тава (или тава, застлана с хартия за печене)  съвсем близко една до друга - не се надуват при печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200* за около 15 мин (до леко почервеняване)

***Много пръхкави и вкусни, а дозата е повече от уважителна - около 4-5 тави (зависи от големината им) 

11 февруари 2010 г.

Сурово солена риба

Тази вечер правих пица, като тя беше основно за девойчето, а ние трябваше да вечеряме розовата маринована херинга, която  бях купила преди седмица и която много ми харесваше. И пак ми харесва де, и  на вид и на вкус. 
Но авджи Стоев като я видя в чинията заяви "Няма да ми хареса, какво друго има за ядене? 
И яде пица.
И двамата с девойчето обожават сурова риба, но оказва се само тази,  която аз  правя. 





За целта си купвам големи скумрии - по възможност охладени, но и  замразени може.
Големи по около 500-600гр поне.
Изчиствам и измивам добре (и измъквам всички големи гости, които се показват във вътрешността, понякога и средната кост). Подсушавам на кухненска хартия.
Осолявам обилно отвън и отвътре и оставям на наклонена повърхност да се отцеди за 12ч.  на студено (в хладилник). Подсушавам.



Следва: отново обилно осоляване и отново на наклонената повърхност на студено за 24ч. Отново подсушавам.
Сега вече напук на всички технологии за осоляване и сушене на риба, аз я завивам в хартия /бяла, безконечна принтернаsmile1/ опаковам добре с няколко пласта и прибирам в хладилник. 
След още 24 часа вадя, сменям хартията, защото рибата я е намокрила от осоляването, осолявам - за последно! и пак завивам добре в хартия /може и абсорбираща, но да е много плътна. 
Вече оставям около 10 дни в хладилника, като първите 3-4 дни сменям хартията, за да може да бъде  в суха такава. 

Следва хапване - вадя, остъргвам добре с ножа, ако има останала сол по кожата, режа на шайби.. 
Задължително сервиране в чинията с лимон, маслини, зехтин и лук. 

Така я съхранявам до месец. Повече не съм пробвала, но и винаги мога да си направя. 
Същата така осолена нося на мамини -  те я нарязват на шайби и поставят в буркан със зехтин да се "облажи".

Да си призная обаче, ние я чакаме в повечето случаи до 6-7-ия ден. И хапваме. Знам, че трябва още време, за да узрее добре месото, но кой да го чака, като обикновено правя две-три риби :)

10 февруари 2010 г.

Пържено свинско месо с патладжани

Патладжаните за мен са като бахура - или добро, или нищо за тях. Обичам ги целогодишно. Днес, разхождайки се из списъка ми с разни рецепти, видях тази и се сетих, че отдавна не съм правила. Но скоро, скоро ще и дойде реда, най-вероятно преди много други smile1



Продукти за 4 порции:
500гр свинско крехко месо ( врат или филе)
4-5 малки патладжана (общо към 600гр)
3 средни домата
5-6ск. чесън
6-7 с л олио
1 ч л кимион
1ч л черен пипер
сол на вкус
щипка захар

Приготвяне:
* Патладжана се обелва и нарязва на дребни кубчета , поставя във вода с 1 с л сол и притиска, за да не изплува
* Месото се нарязва на неголеми хапки - колкото кубче мая и осолява на вкус
* Поставя се в олиото да се запържва
* Доматите се обелват и нарязват на ситно (или ползва чаша домати от консерва)
* Когато месото се зачерви, се изважда с решетъчна лъжица в друг съд, поръсва с кимиона и черния пипер и затваря с капак.
* Мазнината се изцежда и в същия тиган се задушават доматите (да поизврат наполовина), посоляват на вкус и прибавят счуканите скилидки чесън и захарта.
* Оставя се така 2-3 мин. и изсипва соса при месото. Пак се затваря с капак.
* Кубчетата патладжан се измиват и запържват в отделената мазнина до почервеняване
* Когато са готови се изваждат при месото и соса.
* Всичко се обърква добре, връща в тигана и задушава 1-2 мин.

Пикантно, вкусно и бързо smile1 Черния пипер може да се намали.

Картофи соте

Много ми е добре, когато имаме сварени картофи в къщи. Много неща могат да се направят с тях и спасят от гладна смърт, когато се прибираме по тъмно от работа и сготвеното от събота и неделя е вече свършило. Най-често това се получава около сряда. Понякога и по-раноGrin Или набързо картофи с филе, гъби и кашкавал, или омлет с картофи и сирена, гювече или нещо друго. Или пък за гарнитура, невероятни са.

Понякога обаче в бързината сутрин съм ги оставила недоварени. А понякога е от сорта картофи - варя, варя, все имам чувството, че не са сварени.
А точно това им трябва на



Картофи соте

да не бъдат добре сварени. За човека-оптимист ще перефразирам - сварени почти до готовност Grin


За 4 порции, ориентировъчно, ако са основно:
килограм картофи, сварени в подсолена вода.  
лъжица копър - пресен винаги, когато има. Ако няма - тогава сух.
черен пипер
100 мл мазнина за пържене, която е в половината си част масло, а останалата половина - олио или зехтин.
по желание - 3-4 скилидки чесън и 1 ч.л. вегета, или универсалната ми подправка

Приготвяне на невероятно сложната LaughingLaughing рецепта:
* Сварените картофите се белят от корите и режат на едри кубчета. Овкусяват се с още малко сол и оставят да поемат 10-на мин.(ако се прибавя вегета - не се солят повече)
* Маслото и олиото се загряват добре, поставят се картофите вътре и пържат, без много-много да се разбъркват.
***Когато започнат да се зачервяват се прибавя вегетата, а чесъна се нарязва на тънки ленти и прибавя към края, достатъчни са му 1-2 мин., не повече (ако ще се прибавя чесън, но с него е много вкусно )
* Когато са готови се изваждат с решетъчна лъжица  и поставят в широка или дълбока чиния, удобна за лесното им разбъркване с поръсения копър и черен пипер.
* Обикновено това количество не се събира в един тиган   smile1



Много ги харесваме, направени от малки картофчета, особено ако са пресни. Тогава ги варя почистени, или избелени, отцеждам от водата и тогава запържвам.
А най-много ни харесват, когато ги направя с бульон - какъвто и да е, месен:
Сварени - без сол  exclaim , изваждам в тиган с мазнината. Прибавям около 200 мл бульон, 1 ч.л. вегета, или моята универсална подправка и включвам котлона на мах, за да може да изври бульона (а през това време картофките се овкусят). Когато останат само на мазнина, запържвам за минута-две; прибавя 2-3 скилидки чесън, ситно нарязани, копъра и черния пипер. Разбъркам 2-3 пъти и отстранявам от котлона. Цялата "процедура"  трае за около 5 мин.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...