31 март 2010 г.

Шницели от лапад


Горещо препоръчвам   старата  фамилна рецепта на Ели Драгомирова flower flower, както тя казва. 
Чудесни са! мога да кажа само. Миналата пролет и лято доста се чудих дали ще ги ядем и дали да направя, но сутринта най-после светнах, че при толкова сирене няма как да не ни хареса (пък и имах измит един кг. лапад)  Магданоза разбира се изключих :)






Продукти за 6 шницела:
Лапад - 18 еднакви листа
~300 г. сирене (може и с извара, както казва Ели, но аз правих само със сирене)
1 яйце + 1 жълтък
щипка черен пипер


Панировка:
2 яйца + белтъка, останал от горната смес
Брашно ок . 4 с.л. (като за палачинки) 
100 мл прясно мляко
1 супена лъжица олио
Щипка сол и Черен пипер

Приготвяне:
* Сиренето се намачква с яйцето и подправките.
* За всеки шницел се вземат по 3 бр. листа, на които внимателно се изрязват дебелите жилки, като се внимава се да не се разкъса лапада.
* Между всяко листо се поставя от плънката. Аз сложих обилно по 1 лъжица, може повече, или по-малко -  въпрос на вкус Grin.


* Приготвя се гъсто палачинково тесто от горните продукти. Олиото в панировката не позволява при пържене да се поема много от мазнината, каза Ели и беше права.
* Всеки шницел се потапя в панировката (с помощта на две вилици или шпатула е лесно и чисто) и се пържи в маслена баня до зачервяване от двете страни.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят, по възможност хартията да бъде върху решетка, защото ако е поставена в чиния, те се задушават и омеква панировката им от долната страна.

Ето тук и с гарнитура :) Всъщност исках да покажа и тази снимка, защото тук е с по-малко количество плънка. И пак е вкусен smile1




ПП: Първата снимка е във вариант на рулца, последно така приготвени шницелите :)  у нас, но пък харесан и от младите хора вече.  Правенето - завиването на рулца е малко по-бавно,  но пък се пържат по-бързо и не толкова цапащо, както при шницелите.
Плънката се поставя по дължината на листото, то се навива на руло. Потапя се в панировката и така се пържат рулцата. 




28 март 2010 г.

Великденски зайчета



Соленки са всъщност. Изпитаните, добри стари соленки от времето на листчетата, преписвани в тетрадки.......

Продукти:
1 яйце
350гр кисело мляко
2 пак амониев бикарбонат (амонячна сода - 20гр)
125г масло
125г мас
1 с л сол
брашно около 900 гр,

сирене и кашкавал - по 200г.

За намазване и поръсване:
1 яйце, 2-3 лъжици .прясно мляко
риган, чубрица, мак, сусам, черен пипер - подправки по желание

Приготвяне:
* Маста и маслото се разтопяват.
* Амоняка се угася в киселото мляко.
* Яйцето се разбива.
* Прибавя се киселото мляко, солта, разбърква добре и по малко прибавя брашното. Бърка се докато може, след това се измесва с ръце не много, само докато се събере на топка. Ако се унесем с месенето масленото тесто става твърдо след като се изпече.
* Точи се кора, дебела от 3 до 5мм.
* Намазва се с разбитото яйце.
* Настъргват се сирене/кашкавал и поръсва с подправките.
* Изрязват се форми по желание, или нарязва на пръчици с къдрав нож, или както ви дойде на ум.
* Нареждат се на хартия за печене и пекат в загрята фурна на 200*
* Пекат се за около 10-12 мин (до бледо порозовяване )


Това е рецептата за самите соленки.
Които в нормално положение :) изглеждат така

За тези зайчета идеята видях при NADA flower и имайки предвид езиковите ми възможности изобщо не се и мъчих да пробвам с Гугъл-преводача или помощ от приятел. Сетих се за соленките и не съжалих - получиха се страхотни зайчета yahoo yahoo

В този случай сиренето и кашкавала - настъргах и заедно с подправките - риган и чубрица, сложих в тестото и така омесих.
Намазах с разбитото яйце с мляко.
След което си "намерих" една овална форма - всяка домакиня има разни формички, или "приспособления", които използва за изрязване - в случая аз изрязах от такова шише - трябва да е елипса, моята беше с дължина около 6-7 см. И нали съм човек, занимаващ се с мебелни плоскости и аксесоари, веднага се сетих, че една дръжка за вкопаване би свършила чудесна работа.
Но ето така изглеждаше моята "форма"

Изрязват се елипсите с формата.
От половината дължина към единия край се прави надлъжен разрез с нож.

В долната, цяла част на елипсата се поставят по три зърна черен пипер - две очета и едно за устичка.
Едното от разрязаните връхчета се завива надолу и прищипва в крайчето, за да се получи свитото уше.
Пренасят се на хартията за печене

Това е :)
Някои зайчета бяха по-усмихнати, други по-малко, искат си доизпипване, ама ... следващия път smile1



Днес е Цветница.
Честит празник! Най-пролетен, най-цветен smile1
Честито на Цвети и Ясен, племенниците ми, с пожелания да са живи и здрави!



26 март 2010 г.

Тази сутрин имам много приятна изненада от Лети flower


Сърдечно благодаря :)

Аз от своя страна ще я предам на

Ирина

Ина

Цвети

чиито блогове са удоволствие за мен да ги чета.
Слънчев ден, момичета!

24 март 2010 г.

Ориз с гъби и зеленчуци

Постите свършиха; да взема да се разпиша аз в блогчето с една постна рецепта. Преди месец си бях обещала да наблегна на постното, но :smile1:  се изложих. Както често ми се случва :smile1:  :smile1:   Да взема да си покажа поне любимия ориз със зеленчуци.


Продукти:
1 чаша ориз от 220 мл
~ 200 г грах - замразен, или  консерва
~ 200 г царевица 
2-3  чушки ( червени и зелени - луд на шаренко се радва  smile1
3-4 моркова
или изобщо - зеленчуци по желане :) 
универсална подправка
200 г пресни гъби или ~ 60-80  г сушени гъби ( манатарки) или смес от двата вида
2 кубчета бульон  с 3 ч.ч. вряла вода (най-добре  да е домашен бульон )
60-80 мл олио
сол на вкус, черен пипер

Приготвяне:
* Сушените гъби се накисват в студена вода. Ако са пресни - нарязват се. 
* Всички други продукти се почистват и нарязват на дребни кубчета.
* Ориза се измива добре на течаща вода и заедно с останалите продукти се поставят с олио в тава в загрята фурна.
* Запържват се за 2-3 мин - колкото да се смесят и заливат с приготвения горещ бульон (или гореща вода); прибавят се подправките. 
* Пече се докато се задушат всички продукти.
* Може да се поръси допълнително с магданоз.




И един малко мързелив, но пък гарантирано добър начин   да си приготвим ориз със зеленчуци. Е,  хванала съм с пилешки хапки горе  да е :) 



Оризът се измива на течаща вода и слага в тенджера, с 4-5 чаши вода и малко сол  да се свари почти до готовност.
Отцежда се от водата. 

През това време се сваряват зеленчуците отделно в подсолена вода. Отцеждат се.
В голям, широк тиган се прехвърля ориза, зеленчуците и прибавя  мазнината и 1/2 ч.ч. силен бульон.
Запържва се, докато се изпари водата
На долната снимка  при зеленчука има и броколи, които се слагат при врящите зеленчуци само за 4-5 мин.  и два пушени дебърцина - за аромат. 



22 март 2010 г.

Рози от ябълки



Бродейки и гледайки като теле в железница в едни чуждоезични кулинарни блогове, тези розички-ябълки от бутетесто ме привлякоха. Рецептата там е онагледена стъпка по стъпка, така че не не трябват кой знае какви езикови умения, за да разбере човек как се правят.
Като имам основните продукти :) другото на око. Но станаха освен интересни на вид и много вкусни сладки.

Продукти за 12-14 бр. такива сладки:
Бутертесто - малък пакет 500гр.
4 средни ябълки, с хубава гладка повърхност
3 с.л. захар и 1 сл. канела

сока на половин лимон
500 мл вода
4 ч.л. захар

пудра захар за поръсване

Приготвяне:
* Ябълките се срязват на две, почистват от семето и нарязнват на тънки резени.
* Водата с лимоновия сок и захарта се кипва и в нея се поставят парязаните парченца ябълки.
* Затваря се съда и оставят да къкрят 4-5 мин.
* Внимателно се прехвърлят в гевгир или сито, след това нареждат на един ред върху няколко пласта кухненска хартия - оставят се поне 30-40 мин. (или с решетка се вадят направо на хартията)
* Поставят се отгоре им още два-три листа хартия и попритискат - да се отцедят добре от водата.
* Канелата и захарта се смесват и поръсва целия лист тесто равномерно. (знаете, тестото трябва да е добре размразено, но студено)
* Нарязват се на ивици - дълги около 25-30 см и широки не повече от 2см. - така получих12 или 14 ивици, вчера беше и забравих slapslap
* Подсушените резенчета ябълка се нареждат на готовите ивици - не в самото начало, а ок. 2см. навътре, като дъгата им остава извън ивицата (дано ме разбрахте, но вижте линка)
* Подхващат се с пръст и завиват на нестегнато руло - много лесно се получава, тъй като ябълката е вече омекнала.
* Готовите охлювчета се нареждат на хартия в тавата за печене. Ако се развиват в краищата, една клечка за зъби оправя нещата.
* Пекат се в загрята фурна на 200* до зачервяването им и до разнасянето на онзи хубав аромат на канела и печени из цялата кухня blush2 blush2
* Изваждат и се поръсват с пудра захар, по желание с още канела.

*** Да отбележа - тестото е бледо, ябълките ми - зелени. Ако са червени, ще се открояват по-добре. При завиването на рулцата падаше на фолиото от тестото канела и захар. Аз я посипах върху няколко от розичките и когато се изпекоха там беше озахарено и по-хрупкаво :) Така че другия път бих ги посипала всичките със захар на кристали и канела, вместо пудрата захар.



Сега да покажа и тези със салам, по предложение на Ева Тонева
Благодаря ти, Ева!
newsm51

21 март 2010 г.

Телешки хапки с меден лук и кашкавал

Ето рецептата, на която най-голям фен е другарката Елиана Драгомирова smile1 Така ми се представи тя, когато се запознахме по телефона - "Елиана Драгомирова, фен на телешки хапки с меден лук и кашкавал" rofl rofl
От известно време упорито ме настройва да я правя пак, а аз не съм правила скоро - телешкото месо трябва да е истинско телешко и крехко, а не както в повечето месарски магазини - далечна родственица на телето. Когато имах домашно правех често, но сега е трудно да случа на добро такова -



Продукти за 4-5 порции:
1кг телешко филе или месо без кост
300гр гъби (аз винаги ползвам дребни и цели, че такива обичат)
6 големи глави лук
100мл червено вино
3 с л водка/ракия
70-80мл олио
50мл соев сос
100мл вода или бульон
3 с л мед
сол на вкус
200 гр кашкавал
подправки по желание - аз сложих само черен и червен лют пипер.

Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки, посолява и задушава в мазнината - под капак, на слаб огън. Малко по малко се прибавят виното,  твърдия алкохол, бульона/водата - всеки път се изчаква да се изпари предното количество и тогава. Аз смесвам трите вида течност и наливам по малко.
* Когато е почти омекнало месото се прибавят гъбите и се задушават още 10-на минути.
* През това време в тиган се задушава едро нарязания лук, заедно с меда и 50-60мл вода + 2-3 с л вино
* Когато и той е готов се изсипва в тава заедно с хапките, объркват се хубаво, подправят се с черния и червения пипер, сипва се и соевия сос.
* Разстила се в тавата и отгоре се поръсва кашкавала.
* Запича се за 5-6 мин (да се зачерви леко кашкавала)

***На тази снимка месото е 2/3 телешко, 1/3 пилешко, което е добавено по средата на задушаването на телешкото.
Рецептата е много успешна и само с пилешко месо - пържола от бут или бяло месо, но трябва да се намали алкохола, тъй като пилешкото е по-нежно месо и не му трябва толкова алкохол и обработка.

20 март 2010 г.

Шоколадови буритос

Случвало ли ви се е две поредни нощи да сънувате един и същ мъж? Не собствения. Чужд и далечен.
Ако беше само мъжа, бих го отдала на възрастта си и старческата деменция, която би могла да ме е уловила. Ама не. Той, мъжа де, държеше тухла шоколад. Пред него на плот още шоколад. Макар да е чаровен, Уорън Браун не ме привличаше в съня, а онова голямо количество шоколад, което беше начупено, нарязано, разтопено в купи и насипано в разни форми. И това от преди две нощи, когато както винаги беше в царството на шоколада, аз сънувам шоколад на фона на Уорън.
С шоколадови бонбони няма да се занимавам (поне не днес) но първата ми работа след като се прибрах от розовия град беше да отдъхна при фризьорката, а втората - да извадя пакета с шоколад и да си направя тези Буритос със шоколад ала Уорън .

Продукти:
Кори за баница от дебелите, ръчно точени - 3-4 листа.
Шоколад
захар
масло

За плодовата салца:
различни плодове, каквито се сетите, аз имах и ползвах:
портокал, банан, киви, ябълка, лимон, замразени малини и боровинки
лъжица течен мед

Приготвяне:
***Докато се приготвят, корите се държат завити с влажна кърпа, която не им позволява да изсъхват.
* На лимона и портокала корите се настъргват и смесват.
* Всяка кора се реже на правоъгълници с големина долу горе 40/15см.
* Намазва се половината част с разтопеното масло и сгъва на две.
* Пак намазва с масло. Поръсва се със сместа от цитрусовите кори, захар, поръсват се обилно парченца шоколад - не настърган, а нарязан, или чипс, или начупени копчета.
* Завива се на руло без да се подвива в краищата. Нареждат се на хартия за печене.
* Когато всички са готови, намазват се тънко отново с разтопено масло и пекат в загрята фурна на 220* до бледо зачервяване на корите.
* Изваждат се и завиват с кърпа. Тук аз завих половината, а другата половина оставих незавити и останаха с хрупкава коричка. Въпреки това малко омекна, когато гарнирах с плодовете.
* Плодовете се почистват и режат на дребни кубчета. Заливат се със сока от лимона, разбъркан с меда.
* Гарнират се по няколко от шоколадовите пурички обилно обградени от плодова салца.

Бързо, лесно и вкусно :) И много, много шоколадово nyam nyam nyam



пп: И ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...