27 април 2010 г.

Палачинки с пилешко месо

Ще си призная, че откакто преди година видях Сънят на майстора на Жоро blush2 blush2 мен не ме хваща сън. Всеки път, когато правя палачинки си казвам, че ще заделя и направя, всеки път точно преди да ги напълня и изпека, те изчезват немистериозно smile1
Този път обаче си закусихме палачинки със сладко и още същия ден ги направих, за да не им се случи случка пак.
Много, много ни харесаха. И на нас, и на гостите вечерта, когато сервирах от тях като предястие. И ги увековечавам тук smile1


Продукти:

8 готови палачинки (направени предварително, добре изстинали
500 гр пилешко месо - сварено и обезкостено, нарязано на дребно
200 гр шунка (или варено пушено филе)
200 гр гъби
пушено сирене
100+200г кашкавал
200+400мл прясно мляко
3 с.л. брашно
1/2 пак масло (60-70гр)
2 яйца
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
* Месото и шунката се нарязват на ситно; прибавят се гъбите и задушават в тиганс половината от маслото.
* Когато омекнат и гъбите, се прибавя настърганото пушено сирене, по-малкото парче кашкавал, солта и черния пипер, 200 мл прясно мляко.
* Изчаква се да заври; къкри 4-5 мин и отстранява от котлона.
* Намазват се палачинките с охладената смес не много дебело и се завиват на рула.
* Нареждат се в намазана с останалото масло тава, докато се напълни. Ако остане от сместа се разпределя между палачинките.
* Яйцата се разбиват, прибавят се брашното и прясното мляко - 400-те мл., посолява на вкус и изсипва сместа върху палачинките.
* Настъргва се с останалия 200гр кашкавал и запича до зачервяване.
* Еднакво вкусни и топли, и студени.

25 април 2010 г.

Дробчета с бекон и гъби

Дробчета, воденички, сърчица.....До преди година бяха табу у нас, ако направех - хапвах си ги сама на няколко пъти, или използвах, ако ще имаме гости. Преди години след един здравословен проблем у нас, Мишо беше решил, че холестерола му се повишава от субпродуктите swoonswoon Не, че беше висок. Но пък той и преди това не ги долюбваше особено.
Не знам защо, как и не помня кога през последната година, но сам изяви желание за воденички. Е, не ми трябваше много, върнах всички пилешки дреболии в нашата кухня, полекичка, ненатрапчиво blush2 blush2 Не, че ги готвя по кой знае колко различни начина, но така ги харесваме, така ги правя - панирани, онези лютите с чили соса и тези. Тези дни пък заредих с едни .....по-големи количества охладени. Друга работа са охладените, нямат ни-щич-ко общо със замразените продукти acute acute.

Продуктите за 5 гювечета са:
1 кг дробчета
4-5 глави лук
50 олио/зехтин
2 с.л. оцет
1 с.л. захар
200мл бяло вино
300гр домати от консерва
2 с.л. универсална зеленчукова подправка
6-7 скилидки чесън
300 гр гъби (аз предпочитам пресни, но става и с консервирани)
200 гр бекон (ако е с кожа по него, още по-вкусно nyam nyam
сол на вкус
подправка - също, този път е чубрица, но понякога слагам риган.

Приготвяне:
* Лука се нарязва на едро и заедно с олиото, виното и захарта поставя на котлона в тенджера или голям тиган, затваря се с капак да се задуши, докато остане на мазнина.
* Дробчетата се почистват от останали ципи, проверява се и за жлъчните мехурчета.
* Поставят се в тенджера и заливат с вряла вода и оцета.
* Оставят се 5-6 мин да се попарят така и отцеждат.
* Прибавят се към готовия омекнал вече лук заедно с пасираните или намачкани домати и подправката.
* Тенджерата не се затваря с капак, оставя се така да къкри, докато отново остане на мазнина. Готовото ядене се разпределя в гювечета, които не се пълнят догоре, по възможност се оставя мазнината в съда.
* Гъбите се почистват, нарязват ситно и запържват, когато са готови се прибавя и нарязания на не съвсем дребно бекон. Запържва 2-3 мин, прибавя се счукания или пасиран чесън.
* Разпределя се в гювечетата по 2-3 лъжици от тях, разбърква внимателно да не се накъсват дробчетата, поръсва с подправка и запича с капачета за 10 мин. (колкото да се омешат вкусовете)

20 април 2010 г.

Калмари, октоподи и миди със зеленчуци

или Морски дарове със зеленчуци smile1



Продукти за 7-8 порции:

около 1кг почистени и сварени морепродукти, нарязани на едро
1кг зеленчуков микс
сока на 1 лимон
150 мл бяло сухо вино
1/2 пак. подправка за риба на Котани
5-6 лъж. зехтин
сол на вкус
1 пълна с.л. червен сос Табаско

Приготвяне:
* Сварените и изчистени морепродукти се нарязват на шайби, опашчиците и мидите цели.
* В голяма тенджера се поставя зехтина и бялото вино.
* Когато заври се изсипват зеленчуците и варят за около 10 мин (до не пълно омекване, трябва да са хрупкави)
* Прибавят се всички останали продукти, изчаква се да закъкри и разбърква два три пъти за 5-6 мин. и маха от котлона.

19 април 2010 г.

Пържен боб


Нищо особено, но много вкусно. Аз от малка съм "захранена" не с боб чорба, а с печен боб - не знам защо татко ли така го е предпочитал, баба ли така го е правила, но когато сготвеше боба - задължително гъст, го изсипваше в тавичка и запичаше. Почти не оставаше сос и много обичах да го ядем с лъжицата. Или може би рядко е правила, но ми се е виждало много вкусно. А татко казваше "Като масло е" smile1

Веднъж правих в къщи, но не го харесаха - искат чорбица да има, защо бил толкова гъст... и не повторих.
Но сега често правя бобена салата, затова се сетих за оня боб slap и защо пък веднъж да не си угодя на мен, след като всеки ден го правя за домочадието. Е, оказа се, не само аз го харесах. Пържих го, защото две чинии за печене ми се видя излишен труд.
Вместо да говоря да взема да напиша как го направих

Продукти за 2 порции:
3 ч.ч. сварен боб
1 ч.ч. домати от консерва - само доматите, добре отцедени и пасирани
1 глава чесън
50-60мл  олио
щипка захар
по два три стръка целина и джоджен

2 яйца

Приготвяне:

* Боба се отцежда и поставя в тиган с олиото.
* Запържва се, докато се отдели всичката влага от боба, а коричката му стане златиста.
* Прибавят се доматите и счукания (пасиран) чесън, подправките и щипката захар.
* Пържат се, докато остане на мазнина ок. 6-7 мин. Яйцата се пържат или пошират, за да останат цели.
* Разсипва се в две чинии. По желание се сервира с  по едно яйце - запържено цяло на тиган. 


Пържоли под шуба

Едни любими пържоли от фурната. Заради богатото гарниране отгоре не са сухи, а сочни. В този случай тези, с поставения под кашкавала и така изпечен домат заминаха в кутия към младежа, а когато се сетих да им правя фотосесия, бяха останали другите, без домат - за девойчето. Нали всеки у нас яде различно.......
Втората снимка е точно по рецептата.

Продукти:
1,2-1,5 кг свински пържоли - 8-10бр. ако е филе и врат - още по-добре
6-7 кис.краставички
3-4 средни глави лук
200-250гр печурки
подправки за месо -моите са си кимион, черен пипер, майорана - от всичко по щипка
2 големи домата
около 300гр кашкавал
50-60мл соев сос
сол на вкус
50-60 мл бяло вино
50-60 мл вода
4-5 с.л.брашно
5-6 с.л. олио

Приготвяне:
* Пържолите не се начукват, не се мариноват предварително.
* Овалват се от двете страни в брашно и пържат за по минута от двете страни в загрятото олио.
* Изваждат и нареждат в тавата за печене, до тях се изсипват течностите, поръсват се с подправките и посоляват на вкус.
* Отгоре се нарежда нарязания на ситно лук , нарязаните на филии гъби.
* Завива се тавата с фолио и поставя във фурната за 1,5ч. - първо на мах, да заври, след това се намалява на 150*
* Изважда се, развива се фолиото и /трябва да са омекнали пържолите/ върху тях поставят ситно нарязаните краставици, по дебел резен домат и по дебело парче кашкавал.
* Връщат се във фурната за още 3-4 мин. /до запичането на кашкавала/

18 април 2010 г.

Агнешко с винен сос

Пак агнешко. Но пък сега е сезона на зеленото и агнешкото. Това е много приятно агнешко, с повечко сос, който е по желание, може и да се редуцира, за да няма. Ние с госпожицата така го харесваме - да си затопи малко човек. Ориза обикновено се приготвя отделно - или дроб сарма, или задушен ориз, но този път го сложих в яденето почти в края. Мързеливо blush2 blush2  




Продукти за 6 порции:

1,5 кг. агнешко месо

1 с л сух джоджен
3-4 дафинови листа
500 мл бяло вино - от червено цвета на месото много потъмнява Sad
сол на вкус - около 1 равна с л
100 мл вода
3 глави лук

2 с л царевично нишесте или препечено брашно
Приготвяне:
* Месото се нарязва на едри късове или порции
* В подходяща дълбока тенджера се поставя на дъното дафиновите листа, джоджена, захлупват се с дълбока чиния, с дупето нагоре innocent
* Наливат се виното и водата.
* Отгоре се нарежда месото, на 2-3 пласта, като между тях се поставя по малко от нарязания на едро лук.
* Ако месото е сухо, прибавя се и 60-70 мл олио, ако има тлъсто по него - без олиото smile1
* Затваря се тенджерата, включва се котлона и когато заври, се намалява на най-слаба степен, оставя се така - ако е младо агнешко - 1 час, ако ли не - около 2 часа, като може да се пробва месото дали е омекнало /да се къса/
* Изважда се малко сос от тенджерата, охлажда се и в него разбърква нишестето (или брашното)
* Сипват се обратно в яденето, тенджерата се разклаща два-три пъти, за да се размеси с останалия вътре сос и отмества от котлона.
* Сервира се с ориз /или дроб-сърма, или картофено пюре/

16 април 2010 г.

Пастет от крема сирене и яйца

Не само пастета е ароматен от подправките, но и начина на оформяне на "хапките" е по-различен от познатите топчета. Всеки си има любимо масло, сирене или крема сирене. Имах салвия - но тъй като не бях ползвала сурова за салати, реших да не прекалявам с опитите, още повече и гости очаквах. Затова се доверих на добре познатия и нелюбим магданоз и сложих малко от градинския чай.

Всъщност ето какво сложих в пастета:

2 пак. любимо крема сирене от по 125гр.
60 гр масло
жълтъците на 5 сварени яйца (твърдо, но не до зелено)
1 връзка магданоз
две-три листа салвия
6-7 стръка зелен лук 

Приготвяне:
* Добре размекнатото масло се смесва с крема сиренето (и двете на стайна температура) с вилица или ръчен пасатор.
* Жълтъците на яйцата се настъргват на ситната част на ренде
* Листата салвия, лука  и магданоза (заедно с дръжките) се нарязват на ситно.
* Но това количество продукти - 2-3 щипки сол (или на вкус)
* Поставя се в хладилник за 20-30 мин. да стегне добре пастета.
* Сервира се по желание - в купичка, на купчинки, на топчици или други, гарнира с домати, репички, краставички или на кой както му харесва.
* Аз оформих за по-различно на "мидички" с помощта на две супени лъжици - вземам смес с едната откъм широката и страна, като я пълня наполовина. Другата лъжица потапям в студена вода и пак с широката хващам сместа от първата лъжица. Поставях в платото. Много лесно и бързо става. Украсата е видна - репички за цвят :)  и още магданоз, може и чери или други домати, така с червения им цвят ще има хубав контраст.

Съпруга на ловец...........

Пак и отново smile1 smile1 е публикувана моя рецепта в априлския брой на списание БГ Ловец.
Рецепта, чиято снимка от месеци е заглавна на блога ми.

14 април 2010 г.

Пълнени пилешки бутчета

Умопомрачително вкусни nyam nyam и никак не са трудни за правене. А аз направих повечко, прибрах в хладилника и след 3 дни пак изпекох.


За една порция е напълно достатъчно едно бутче, пълнежа не е малко.
Продуктите са за 10 броя, като първите 5 изпекох веднага, останалите завих, защипах с клечки и прибрах в кутия в хладилника. След 3 дни овалях в трохите и изпекох. Хубавото на рецептата е, че може да се импровизира с пълнежа, а хрупкавата коричка отгоре си е не само хрупкава, а и ароматна. Може и да се изпържат, но тогава няма да са толкова "здравословни", както печените.


10 пилешки горни бутчета (едрички са, признавам)
200 гр. гъби
250-300 гр шунка, от онази, за която вече писах - Пражка шунка (или варено-пушено филе)
250-300гр кашкавал
10-на кисели краставички
100-150 мл зехтин или олио
една връзка магданоз
1 ч.ч. галета
1 ч.ч. корнфлейкс
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. мащерка
сол - на вкус

Приготвяне:
* Бутчетата се обезкостяват, обезкожават smile1
* Поставят се между два листа свежо фолио (или в найлонов плик), начукват, където е дебело месото.
* Гъбите се почистват и варят 5 мин. (това обикновено го правя в микровълновата фурна)
* Кашкавала, шунката, готовите гъби, половината магданоз и киселите краставици се нарязват на дребно.
* Корнфлейкса се начуква (между два листа хартия пак да кажа как го правя, с бутилка отгоре намачквам) и смесва с останалия магданоз - ситно накълцан, галетата, черния пипер и мащерката.
* Пържолите се разстилат на равна повърхност - дъска за рязане и в единия край поставя по една лъжица от всички нарязани продукти - кашкавал, краставички, магданоз, гъби и шунка.

* Завива се на стегнато руло и с клечки за зъби (или дървени шишчета) щипват краищата така, че да се получи добре затворено бутчето.
* Когато всички бутчета са готови, потапят се за малко в мазнината, отцеждат добре, след това овалват в сместа галета, корнфлейкс, магданоз и подправки.
* Нареждат се на хартия за печене и поставят в загрята фурна на средна скара.


* Изпичат се за около 30-40 мин. на 190*.

@@@ Предупреждение: Пият и бира, и вино drinks drinks

13 април 2010 г.

Охлювчета от бутертесто




Още нещо познато, но любимо smile1
Бутерки. Не познавам човек, да не ги обича. Поне от моите познати. Сладки, солени, на пици, на баници...... През последните години сме и улеснени с продаваните замразени бутертеста. Е, разбира се, не е като домашно бутертесто, но за работещи хора - стават smile1

Тези са едни от най-често правените у нас - наред със спаначените бутерки и захарните. И са тип "почисти хладилник"




Необходими:
бутертесто 1кг.
шунка, салам около 300гр. шпеков, луканков, пресен колбас - каквото има в хладилника.
кашкавал, топено сирене - около 250-300 гр.
4-5 ч.л. лютеница и/или крема сирене
чубрица, риган, мащерка - от всичко по щипка

Приготвяне:
* Листа тесто се разделя на две части (ако не е предварително разделен) Добре размразено тестото, но студено трябва да е, пише си го на опаковката.
* Всеки лист се намазва почти целия (оставя се ивици ок.2см. в края) с лютеницата - не обилно, тъничко.
* поръсва се с подправките и ситно нарязаните колбаси.
* Кашкавала се настъргва.
* Всеки лист се завива на стегнато руло, завива с фолио (стреч или друго) и се прибира за 20 мин. в камерата или фризер.
* Изважда, нарязва на кръгове с дебелина ок. 1,5-2см. и нарежда на хартия за печене в тавата (или направо в нея, предварително леко намазана с олио)
* Пекат се на 220* на средна скара до зачервяване.

***Още по-богати стават, ако на всяко охлювче се сложи по още щипка кашкавал преди печенето.

От това количество ми излизат около 45 бр.

Дроб-сарма



Добре познато ястие, в почти всеки дом.
И както при всяко едно от тях, във всеки дом си имат своя рецепта и свой начин на приготвяне.
Ще напиша аз как я правя; така и ще изпълня едно обещание към Райна   blush2 



Продукти:

агнешка карантия -  около 600гр. готова, сварена.   Желателно е да "обогатена" с  агнешко месо
Карантията е предварително  сварена в подсолена вода, отпенена, докато се е варила. Ако е много, разделя се на две, три части и се прибира в камерата или фризера. Или се приготвя и една Чорбица от агнешки дреболии 

следват:
бульон от варенето - 0,5л.
ориз - за всяка порция по 2 с.л.
1 ч.л.черен пипер
4-5 стръка зелен лук
10-на стръка пресен джоджен/гьозум.
60-80 мл олио
сол на вкус

Зелените подправки тук са пресни. Може да се приготви и със сухи, но в пролетния сезон е грехота да не се използват пресни :)



За заливката:
3 яйца
200гр. кисело мляко
2 с.л. брашно
щипка сол

Приготвяне:
* Сварената карантия се нарязва на дребно; лука и джоджена също.
* Оризът се  измива докато спре да пуска бялата вода smile1 smile1
* Поставят се в тава заедно с олиото и "запържват" за 3-4 мин., докато ориза се "изцъкли" - става прозрачен :) .
* Заливат се с горещия бульон и още гореща вода, така че да се получи съотношение ориз/вода 1/3,5 части.
* Прибавят се солта, черния пипер и пече във фурната, докато ориза набъбне.
* Заливката се приготвя, като се разбият яйцата с млякото, брашното и солта.
* Когато е готова дроб-сармата, заливката се разпределя равномерно върху нея и запича в горната част на фурната, докато се зачерви. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...