24 януари 2011 г.

Сладкиш с бишкоти, маскарпоне и шоколад

Не Тирамису, въпреки някои общи продукти. Класическото Тирамису-то не беше одобрено в къщи, поради което няма да го повтарям.  Може би заради силния вкус на кафе. А не беше много шоколадов. 
Както и да е, тази версия си е чиста проба сладкиш. Много сочен и много бърз. 



Продукти (правоъгълна форма с р-ри 14/28см)
1 пакет бишкоти Савоярди от 200 гр (24 бишкоти са)
250 гр. маскарпоне 
200гр. течна (готварска) сметана 
150 гр. квасена сметана 
150 гр. пудра захар
120 гр черен шоколад
100 гр. черно какао 
150 мл прясно мляко 
50мл ром и 1 есенция ром

Приготвяне: 
* Половината  от какаото се разтваря в топло прясно мляко; прибавя се рома и есенцията.
* Дъното на тавата/формата се поръсва обилно с какао.
* Течната сметана се разбива на крем с половината от пудрата захар.
* Маскарпонето и квасената сметана се разбиват на гладък крем с останалата захар.
* Шоколада се разтопява на водна баня ( в микровълновата де) и трите части  смесват, внимателно разбърквайки ги, докато се обединят.
* Всяка бишкота се потапя за бързо в млечната смес ( 1, 2, вадиш smile1) и нарежда една до друга във формата. 
* Заливат се обилно с крема, формата се чука два-три на масата (плота), за да излезе въздуха, ако има такъв останал при заливането. 
* Поръсва се обилно с какао. 
* Нарежда се втори пласт бишкоти и залива с останалия крем. 
* Отново формата се почуква два-три пъти в плота . 
* Поръсва се обилно с какао, завива се със свежо фолио и прибира в хладилник да отлежи 10-12 ч. 



Не стоят идеално  прави  парчета за рязане, въпреки, че шоколада малко стегна крема. 
Но какво пък, кой е идеален smile1 

Хубава и успешна седмица  да ви е! 

30 коментара:

  1. Чудесен сладкиш,успешна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пеп, много хубаво предложение :)
    Нали е шоколадово!!!!!
    Хубава и спорна нова седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Да, Дани, шоколадово е :)
    Благодаря ви, Силвия, Дани :) хубав и усмихнат ден и на вас!

    ОтговорИзтриване
  4. Неустоим е сладкишът, а и много вкусен ще е с богатството от продукти, Пепи!
    Сладка, успешна и изпълнена с усмивки нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. В шоколадов вариант и на мен би ми харесал повече :-) Изглежда вълшебно, Пепи!

    Спорна и усмихната седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен сладкиш, Пепи!!! И абсолютно любима комбинация от вкусове :)
    Прекрасна седмица!!

    ОтговорИзтриване
  7. Великолепен е Пепи!
    Поздрави и хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи,
    изкушаващо сочен, вкусен и ароматен изглежда.
    А доколкото зная и оригиналното тирамису също не е в идеално прави форми...
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. С теб свързвам винаги "сериозните" манджи, соленичките :))
    Обаче когато направиш и нещо сладко, винаги уцелваш "десетката"!
    Чудна си!
    Аз обаче ще ти пиша на мейла за няколко сладки (вкусотии!!), които направих тези дни и мисля, че може и у вас да се харесат и ако е така, ще ги споделиш по най-добрия начин :)

    ОтговорИзтриване
  10. Олелеее, Пепи, какво нещо си сътворила само, тоя моя браунис ми избледня, тц, тц.
    Сочна тортичка, леле,леле.:)
    Страхотна, страхотна!

    ОтговорИзтриване
  11. Миленка, благодаря ти, ще чакам на мейла да изпратиш рецептите.
    Рони, как бледнее, толкова шоколад ... :)
    Да, Диди, така е, но аз очаквах да стои доста по-стегнато от шоколада. Ама нищо де :)
    Поздрави и на вас, момичета!
    Ивка, Мина, Миленка, Еви, благодаря ви :) Сладка седмица да ви е :)

    ОтговорИзтриване
  12. Пеп-чо, да ти кажа и тук - сън не съм спала с тази твоя невероятна вкусотия, милост нямаш с тези изкушаващи снимки!
    При първа възможност ще се възползвам от рецептата!
    Успешна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  13. Ммм... точно сега преди лягане ли пък го прочетох!!! :(

    Ако не изровя по това време нищо достатъчно сладко ще те държа отговорна, да знаеш!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Наздраве, Драго :)
    Благодаря, Мариета, така се чувствам аз пред поредните ти питки :)
    Хубав снежен ден на вас!

    ОтговорИзтриване
  15. Охоо, тук си е направо да се размажеш от кеф :))
    Като го гледам това парченце и съвсем огладнях.
    Изглежда много апетитно - сочничко, сочничко - точно като за мен :))

    ОтговорИзтриване
  16. Пепчо, страхотна вкусотия за шокоманиаци като мен! :)
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  17. Да, Инче, това е правилния израз :)
    Благодаря, Мира, поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  18. С подобна вкусотия няма как да не е успешна и най-вече много усмихната седмица,Пепи! :)
    Успешна и на теб!

    ОтговорИзтриване
  19. Само като чета рецептата и знам, че този сладкиш ще ми стане любим:).
    Пепчо, чуден е!

    ОтговорИзтриване
  20. Чудесна идея!
    Поздравления и за рецептата, и за прекрасното кулинарно виртуално кътче.
    И у дома не беше одобрено класическото Тирамису заради силния аромат на кафе. Затова приготвям сметаново-ягодов сладкиш с бишкоти.

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря, Краси!
    Благодаря, Стеле!
    Благодаря, Вещи :) май се познаваме от другаде?
    Хубав завършек на тази снежна седмица на вас!

    ОтговорИзтриване
  22. И в нашето семейство традиционното Тирамису не се понрави. Но с удоволствие бих пробвала и този бишкотен вариант.

    ОтговорИзтриване
  23. Ще се радвам, ако ти допадне.
    Благодаря за посещението :)

    ОтговорИзтриване
  24. Сладкиша е страхотен, невероятен, божествен!
    А кремът... нежен, ефирен и мнооого шоколаодов :)))
    Благодаря за прекрасната рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, радвам се, че ти е харесал :)
      Наистина крема е много лек така. Бях го забравила този сладкиш :))

      Изтриване
  25. Когато реших да правя сладкиша, в Кауфланд нямаше малка кутийка маскарпоне и взех голяма. Остана ми доза за още един сладкиш. И реших да експериментирам. Вместо шоколад, пасирах ягоди добавих ги към крема и се получи нещо ужасно вкусно. Бишкотите нямат нужда от сиропиране, тъй като поемат от крема, това го установих в последствие, след като ги сиропирах според оригиналната рецепта, защото ми беше доста трудно да отрежа хубаво "стегнато" парче Сладкиша го ядохме с лъжица, но изчезна за нула време. Използвах и гренадин и стана страхотно!

    П. С. пепчо, аз съм ти фенка от мнооого време от един позабравен форум ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. знам те, любопитко :) и не съм те забравила. Много се зарадвах, като видях, че си коментирала първия път тук. Вярвам ти, че маскарпоне с ягоди е страхотен крем и ако остане на мен, бих го пробвала още тези дни. Сам ода си намеря доброволец за нешоколадов десерт :)
      Поздрав и хубава съботна вечер!

      Изтриване
  26. Страхотна рецепта, благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  27. Има нещо неправилно в грамажите.Не може за толкова малко бишкоти,толкова много крем.А пък за какаото да не говорим-100гр.е ужасно много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, може. Кремът е около 700 г и изобщо не е много на тази тава. И какаото е точно- половината отива в млякото за натопяване на бишкотите, другата половина се поръсва на два пъти - да покрие обилно цялата повърхност. Вие,ако решите да го правите винаги може да намалите какаото по вкус. Ваш. Тук е по наш :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...