21 февруари 2011 г.

Задушено филе от риба с картофи и сметана

Рибата е храна, която често присъства у нас, но рядко се отбелязва случая, защото рецептите, по които приготвям не са много - пържена, плакия, печена и сурово-солената.
Тази рецепта е малко по-различна, макар, че пак има и пържене и печене blush2 Ама пък е вкусна, гарантирам thumbup 
Сметаната. На половината риба не сложих сметана, че мъжката третина у нас не смесва риба с млечни продукти. 



Продукти за 4 порции: 
1 кг. рибно филе (охладено; ако е замразено няма да стигне за четирима) 
100 мл  течна готварска сметана 
сотирани или пържени картофи 
ок. 100-150 гр. кашкавал, моцарела или друго подобно (аз обрах каквито парчета имаше от тези, включително парче не много узряло едамер) 
копър, черен пипер, 2-3 лъж. лимонов сок, 2-3 лъж. олио/зехтин
брашно за рибата с лъжица чесън на прах в него
2-3 с.л. масло 
лимон, домат, каквото има за гарниране smile1

Приготвяне:
* Филетата се посоляват и поръсват с черен пипер,  заливат се с лимоновия сок и олиото. 
* Съда се завива със свежо фолио и прибира на студено за час. 
* Изваждат се, отцеждат добре и овалват  от двете страни  в брашняната смес; нареждат в тава (върху хартия за печене или алуминиево фолио) и пекат в загрята фурна на 180* - около 20-30 мин. 
* През това време се приготвят картофите. Рецептата е там горе, в продуктите :) но аз имах готови, останали от предната вечер. 
* В тиган се загрява половината част от маслото;  поставят  се и половината парчета риба (ако е широк пък - всичко наведнъж), залива се със сметаната (това количество е за половината риба), загрява, докато клокне сметаната и оставя да къкри 3-4 мин. открито. 
* Върху рибата се разпределят картофите, поръсва копър, а върху тях - кашкавала (или...) нарязан на филии. Тигана се затваря с капак и задушава 5-6 мин. 
* Поднасят се с парчета лимони, домати,  или ............... може и чаша вино, к*пък, много добре се връзват

15 коментара:

  1. Прекрасна рецепта, Пепи!
    Този път сме на една вълна.
    Аз правих рибен пай с близки съставки, но с по-различна рецепта.
    Много колоритна снимка. Благодаря,
    поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно изглежда, Пепи!!! Нищо, че не съм любител на рибата - пак ме изкушава... А детенце :) направо би ти отмъкнало красиво подредената порция през монитора :))

    ОтговорИзтриване
  3. Не отказвам на една такава порция, Пепчо :-) И на мен снимките ми грабнаха вниманието!

    Усмихнат ден :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно. У дома най-често хапваме рибата загъната във фолио и на скарата :)
    Записвам си рецептата.

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам риба, а в твоята направо се вл/бих, невероятна е!

    ОтговорИзтриване
  6. Красиво, вкусно и ароматно...
    Прегръдки с пожелания за хубаво утре, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  7. Много изкушаващо! С заквасена сметана, дали ще стане добре, другата не я обичам много :) Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Пеп-чо, толкова вкусно звучи, че съвсем скоро ще я приготвя...само да намеря охладено филе при нас де, че все замразен пангасиус има, а той като се размрази, бърррр...
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Мариета, наистина тези замразени филета в последните години са пълна.... вода, другото не се знае, пък и по добре да не знаем.
    Кате, сигурно ще стане и със заквасена сметана - разреди я с малко прясно мляко, че бързо ще загори (а така се задушава малко)
    Зори, аз също искам на скарата :) но в апартамента е трудно.
    Мина, вземи сготви най-сетне на момчето рибка :)
    Траяна, Еви, Диди, Миленка,
    Благодаря ви!
    И хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Много обичам рибка, Пепи, а твоята е толкова изкусителна:)
    Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи, ние с тебе се допълваме много, аз повече със сладки, а ти с неустоими солени предложения.:) Страхотна е тази рибка.:)

    ОтговорИзтриване
  12. EL PLATO SE VE LINDO Y SALUDABLE,POR CIERTO PURA VITAMINA,ABRAZOS Y CARIÑOS.

    ОтговорИзтриване
  13. gracias, Rosita!
    Рони и Ани :) след дъжд качулка, ама сега ви видях :) Хубави празнични и почивни дни на вас!

    ОтговорИзтриване
  14. С първият коментар нещо не се получи и отново...
    Чудесна идея, Пепи!
    Обичам риба и рибната ти тематика много ми допада.
    Мартенски поздрав и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Диди! Хубава и - дано да е слънчева седмицата!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...