8 април 2011 г.

Пикантна гарнирана пита със сиренá

Това е най-мързеливата и най-вкусна пита, за която напоследък  замесвам тестото от вечерта и оставям да втаса в хладилника, до сутринта, когато само трябва да поръся отгоре плънката и да изпека. Докато се поразгледам вчерта кой какво писал и тя е готоваsmile1 
Преди  над 4 години Весела-vens  я показа във форума, долу горе от тогава я правя често, с малки промени, според вкуса на младежите у вода :) Е, за разкош  в една част от питата прибавям и парче синьо сирене. И Асан е човек, така да се каже. 


Продукти за 3 бр. пити, диаметър 25-28 см
30 г прясна мая
200 мл топло прясно мляко
100 мл вода (или 300 мл вода и 1 пакет сухо мляко от 80 г)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
600-700 г брашно
80 мл зехтин/олио
картофено пюре (може и от инстантно) - 100 г готов продукт. Ако нямам - увеличавам брашното.
За плънката:сирена - по 100 г от 4-5 вида - краве, козе или овче, топено, кашкавал, ементал, гауда, моцарела, някакво синьо сирене
3 яйца (по едно за всеки брой пита) и по 1-2 с.л. кисело мляко
3 ч.л. риган (по една за всяка пита)
чесън на прах по желание

Приготвяне:
* Маята се размива в топлото мляко със солта и захарта. 
* Прибавят се последователно зехтинът/олиото, водата и картофеното пюре. 
* Омесва се еластично тесто, което завиваме със свежо фолио и оставяме на топло да втасва, докато удвои обема си. 
* Разделя се на 3 или 4 топки според големината на тавата, в която ще печем. Всяка се намаслява и завива със свежо фолио. 
* Ползваме толкова, колкото пити правим в момента. Останалите прибираме в хладилник.
* Тавата се поръсва с царевично нишесте или брашно (не се намаслява). Така се получава пита с тънка и хрупкава коричка. 
* Разточва се на  кръг, малко по-голям от дъното на тавата, с дебелина около 8-10 мм. Поставя се в нея, като краищата се вдигат по борда на тавата.
* Сирената се настъргват*** върху нея последователно, като отгоре остават моцарелата, кашкавалът и синьото сирене, ако ползваме такова. 
* Поръсва се с ригана и гранулите чесън (или на прах). Разбива се яйцето с киселото мляко и се "наръсва" върху сирената.
exclaim Ако държим питата да остане тъничка и с хрупкава коричка - печем в загрята предварително фурна на 250° до зачервяване на сирената отгоре.
Ако предпочитаме питата да е пухкава и мекичка, оставяме така приготвената тава с пита да втаса за 15-20 мин на топло,  след което поставяме в студена фурна и включваме да печем на 180°.


*** Когато оставям да пека сутринта, всички видове сирена настъргвам от вечерта и прибирам в хладилник, завити със свежо фолио или полиетиленов плик.

5 коментара:

  1. Пеп, Асан е много човек:)
    Винаги когато имам го добавям /синьото/
    А питата е много изкусителна и най-вече, правиш я от вечерта!
    Поздрави и усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
  2. само я подготвям вечер, Дани :)
    Иначе сутринт трудно ставам рано :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,много харесвам такъв тип печива!С много и различни сирена-супееееер!А синьото го внедрих покрай теб!Само дето докато се пече не се трае около фурната :)) !Ама после е вкуснооо!

    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  4. Истински разкош - лесна за приготвяне, ароматна и с много сирене... Благодаря за споделената рецепта, Пепи!
    Сърдечни поздрави с пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, аз обичам и като мирише :) Хубави почивни дни!
    Благодаря, Еви, поздрави и хубава почивка и на теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...