31 май 2011 г.

Свински пържоли с брашно от манатарки



Пържоли като пържоли, с  аромат на  манатарки, подсилен от соса :)))  колкото повече, толкова по-вкусно.

Продукти:
6-7 бр. пържоли от рибица (около 1.2-1.4 кг.; или котлети)

100 г сушени манатарки (или брашно от манатарки )
100 г царевично брашно
малко сол, малко черен пипер.
100 мл олио за пържене

за гъбения сос:
~30 г . сушени манатарки
200 г . други гъби (имах печурка и кладница)
2-3 скилидки чесън
50 г . масло
200 мл бульон (пилешки си имам, но може и друг, в краен случай-топла вода)
2 с.л. препечено брашно
сол на вкус.

Приготвяне: 
* Пържолите (котлетите) се начукват, посоляват, поръсват с черен пипер.
* Сушените гъби се смилат на фино брашно и смесват с царевичното, щипка сол и черния пипер.
* Всяка пържола се овалва и добре натепва в сместа от брашното и нареждат на хартия.
* Загрява се  мазнината и всяка пържола изпържва в нея  до зачервяване от двете страни; изваждат се в тава за печене.
* Когато са готови всички, в тавата се налива малко течност - около 150-200 мл вода или бульон, завива тавата с фолио и пече в загрята на 250* фурна - 10 мин., след това на 180* - още 30 мин.
* Изважда се тавата, развива фолиото и :) връща пак във фурната, за да се  запиче още 15 мин.
* През това време се накисват сушените гъби за соса в 100 мл топла вода - за около 10-15 мин. отцеждат се, но водата се запазва; останалите гъби почистват (измиват) и нарязват на едри филийки.
* Скилидките чесън се смачкват с широката част на ножа/или пасират и запържват в маслото за 1-2 мин.
* Прибавят се всички гъби, задушават се, докато се изпари водата от тях. Прибавя се брашното, запържва до смяна на цвета и  прибавя затоплената вода от отцедените манатарки, заедно с бульона.
* Бърка се, докато се сгъсти соса.
* Всяка пържола се залива с 4-5 лъжици сос и поднася.



*** Ако пържолите са крехки от младо прасенце :)) няма смисъл от завиването им и печене с фолио. Правила съм такива, но оваляни само в царевично брашно и изпечени в тава на хартия, без да се задушават, достатъчно крехки са. А и брашното по повърхността им се превръща в фина, хрупкава коричка. 
Но точно тези пържоли не бяха подходящи за тази цел и си искаха задушаване.  

16 коментара:

  1. Оле, това изглежда адски вкуснно!
    Ще се пробвам да смеля манатрките с блендер, дали ще стане? Абе, ще пробвам, пък каквото стане.
    Много ми харесва рецептата. И тук ще докладвам после :))

    Хубава вечер, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако са достатъчно сухи, ще се смелят и в блендера.
    Аз си запазих една ел. кафемелачка от времето, когато си мелехме кафето в къщи, та нея използвам :)
    Надявам се да ти хареса, Ина!
    Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Mмммм, точно щях и аз да питам от къде това брашно :)
    Както винаги при теб, Пепи, чудесна месна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, заменям торта с плодове / по избор/
    с тези вкуснотийки :))))
    Много са ароматни и изкусителни, Пеп!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Пеп,пак си поднесла мръвка в твой стил-страхотно изкусително изглежда порцията!И с аромата на манатарки ще е още по-неустоимо!
    Хубава вечер и от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Божествени са, Пепи! Много ароматни, сочни и несъмнено вкусни са! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, в нета има сайтове, които предлагат такива брашна, но цените са .... гледаш 100гр а предполагаш килограм :)
    И сушените манатарки не са евтини, но пак са по-приемлива цена от брашното.
    Дани, съгласям за всяка плодова торта!
    Роси, Евка, наистина аромата на манатарките "гушна" месото и бяха невероятни :)
    Благодаря ви, мили дами,
    Лека нощ и хубаво утре на вас!

    ОтговорИзтриване
  8. Какви са сочни и апетитни! Тия манатарки със сигурност са невероятна добавка към рецептата!
    Прекрасно предложение, Пепи!

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи,
    сякаш усещам аромата през монитора -
    изглеждат страхотно. Чудесна рецепта!
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Интересно,Пепи!
    И аз не съм виждала гъби на прах...а отдавна търся!
    Усмихнат ден! :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи, уникално вкусно звучи и изглежда това чудо!! Не знам брашно от манатарки от къде ще намеря, но :)) съм твърдо решена да го пробвам!! Гений си ти :)

    ОтговорИзтриване
  12. ох...направо в десятката ,браво!

    ОтговорИзтриване
  13. Така. Ето тук вижте за брашната от гъби http://www.tartufoestivo.com/bg/produkti_3.html. И не само, доста работи още има.
    Обаче и цените са "доста". Виждала съм в магазин обаче такова брашно (а може и да се лъжа, да е било на Панаира в Пловдив - там всеки път на изложенията имаше една италианска фирма за гъби, трюфели, брашна ... ако ли не и същата, която е с линка и от там съм си купвала много хубави, чисти сушени манатарки.
    Няма да има разлика обаче, ако си смелите в къщи, като мен. Освен това може и други сушени гъби да прибавите, всички горски са ароматни.
    Миленка, Диди, Мина, Краси,
    благодаря ви, хубав ден и на вас!

    ПП: Краси, ще ти пратя едно ЛС на теб, да видиш къде има при вас.

    ОтговорИзтриване
  14. Много добре стана. В София за брашно от манатарка на Женския пазар. Има в средата една жена която продава билки и сушени гъби. Има и брашно от манатарки.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...