14 юни 2011 г.

Маринован чесън с джанки



По Тин-Рина :) Валентина. Да ви го представя тук този невероятен маринован чесън, докато е времето на млечния все още чесън и на малките, зелени джанки. Киселичък, не люти и :)) не толкова  ......... миризлив, казано направо. 


Необходими са: 

За 1 буркан омния:  

80-90 мл оцет 

1 равна с.л. сол, 
1 с.л. захар с връх  

1 аспирин 

глави млечен чесън, 
зелени, кисели джанки 


Ако главичката е много голяма, се разделя на скилидки, или на части. В обикновени буркани (омния, или подобни) се слагат ред главички чесън, ред джанки (може и само чесън). Заливат се с марината - предварително кипната с всички продукти за 1 буркан. Затварят се с топла капачка, обръщат се и стоят така 12 часа.


Готов е за хапване след три дни :)) кой ще ти чака зимата. Но съм заложила още бурканчета.
Следващата  партида ще направя с повечко захар, че  някои трушии ги обичам сладникави :))

С голяма благодарност newsm51


За маринатата: 
Когато напълня бурканите с почистените скилидки чесън и джанки, налея водата и оцета, за да мога да кипна точното количество.  Изсипвам в тенджера и слагам да заври, а през това време сложа солта, захарта и аспирина в бурканите.


20 коментара:

  1. Пеп, невероятно съчетание :)
    Със сигурност не може да се чака!!!!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Утре отивам на пазар ...за чесън,ще го пробвам и аз!Хубава и спокойна вечер,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  3. Пеп, "Мара" се присети : продуктите за маринатата ги кипваш нали?

    ОтговорИзтриване
  4. Да, Дани, кипват се, но водата и оцета. Налях в бурканите - студените течности, за да видя колко ще отиде като количество, после ги сипах в купа и кипнах и пак залях. Отива да допълня горе.
    Лека нощ и на теб, Веси, ще чакам отчета :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Пепи :)
    Чесъна е купен, следват джанките и...
    го правя!

    ОтговорИзтриване
  6. Хе хе, Дани, голям си бързак :) Ще чакам да кажеш дали ти харесва.
    Аз си отивам днес при мама, ще направя по-голяма партида за зимата вече.

    ОтговорИзтриване
  7. zdraweite
    moje li proporciite na oceta , solta i zaharta :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :)
      Там горе, в публикацията, където пише "Ето я рецептата на Валя" - това е линк. Като кликнеш на него се отваря рецептата.
      Ето и пропорциите - оцет до резката на буркана, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 аспирин и гореща вода до ръбчето на буркана

      Изтриване
  8. kolko mililitra e burkan omnia

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. буркан Омния винаги е бил 800 лв.
      Дори да го направите в по-малък буркан, измерете оцета до ръбчето долу (ако има) Ако не - разделяйте пропорциите за Омния на Вашия буркан.

      Изтриване
  9. Ааааааааа, ама не така! Три дена го киснем във вода със сол, като всеки ден се подменя с нова саламура, а после като киселите краставички и повечко копър! Така направен не мирише!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Киснете си го, нямам нищо напротив! Аз нямам проблем с миризмата му :) все пак е чесън и много ни харесва така маринован! И без копър! Приключих преди години с кисненето и сменяне на води!

      Изтриване
  10. Аспирина е вреден може ли без него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще трябва да ползвате друг консервант, натриев бензоат, калиев сорбат.... или да ги държите в хладилника. Защото без някой от тези няма да изтраят до пролетта.
      Но ако разделите 1 аспирин на количество чесън от 800мл, а човек изяжда по една главичка чесън от този...И това са 10-на буркана за цяла зима........

      Изтриване
  11. Чесън и джанки без копър ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда. Факт, вкусни са, въпреки, че обичам копъра. Когато става въпрос за чесън го обичам чист. Но това не пречи да сложите няколко стръка копър, ако ги правите.

      Изтриване
  12. Отговори
    1. на консервант. Вместо салицилов прах, който е труден за дозиране в мг за едно бурканче.
      Бурканите не са стерилизирани и след ферментация няма какво да ги държи чесъна вътре да не омекне и се развали.

      Изтриване
  13. Защо намирам рецепти без аспирин( консервант) и без стерилизация

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам. Всеки си знае как го прави. Този, който правя по Валя /лека и пръст/ е така, с аспирин.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...