29 юли 2011 г.

Зеленчуков тартар

или нашенска салата, подредена по друг начин. girl_hahagirl_haha Който преди доста години видях в кукинга и от време на време се сещам да го "приложа" в къщи.


продуктите са съвсем ориентировъчни, в зависимост от големината на ринга, с който разполагаме и зеленчуците.
Разбира се, това не е точна рецепта, а само идея как да разнообразим поднасянето на салатата, която през  лятото присъства ежедневно на масата ни.


3-4 сурови чушки - по възможност различен цвят
3-4 средни узрели домата
2 средни краставици
150 гр. маслини без костилка
1 пакет моцарела от 125гр. или шепа бейби
2 малки глави лук

За дресинга:
20 мл ябълков оцет
20 мл. балсамов оцет (или само такъв)
1 ч.л. едро смлени зърна от синап
100 мл  зехтин
щипка сол
босилек или магзаноз, сол

Приготвяне:
* Доматите се обелват (най-лесно е да се поставят във вряща вода за 10-15 сек.-след това веднага в студена;  или с опакото на ножа да се минат по цялата
повърхност), срязват се на две - успоредно на дръжката, изваждат семките и отцеждат; белят се и краставиците  и нарязват  на  Roll Eyes брюноаз, казано на кулинарен език. А казано на разбираем български - на  дребни кубчета - по 6-8 мм.  girl_haha
* По същия начин се нарязват и чушките, половината количество моцарела, маслините и лука.
* Посоляват се съвсем леко и поставят в голяма цедка или гевгир на студено  място да се отцедят - за около 15 мин.
* Всички продукти за дресинга се поставят в малко бурканче с винтова капача, затваря се и разтръсква.
* Зеленчуците се слагат с лъжица в ринг - с диаметър около 10-12см., притиска се добре отгоре и  ринга се маха.
*  Украсява се с листенца  босилек (магданоз) , и  поръсва със ситно нарязани такива; декорира се с по още топчица или две бейби моцарела.
* Залива се с 3-4 лъж. от дресинга и веднага поднася.


***Доматите и краставиците може да не се белят. Женската част у нас ги предпочитаме небелени, че ни замирисват на "манджа",  но някои хора у нас - белени. Така че - това си остава въпрос на предпочитание, както и всички вложени продукти.
***Хубаво е да се направи малко преди сервирането, защото така, нарязани на дребни кубчета зеленчуците бързо губят свежестта си.
***Ако нямате ринг използвайте PVC бутилка от минерална вода, срязана по средата там, където е с еднакъв диаметър, или кутия от консерва, с отрязани капак и дъно.

12 коментара:

  1. Пепи,много хубаво ти се е получило!Това е един от любимите ми начини за поднасяне на зеленчуковия тартар,който за първи път видях от MarianaG от "Гответе с мен".Снимките са много хубави!Поздрави и хубав уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  2. Пепче, толкова апетитно изглежда и красиво цветово :)
    Идва ми да го започна!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,как не те хвана съклет да режеш толкова нещо "на брюноаз" :))!Че и в ринг да го нагиздиш!Обхванало те е творческо вдъхновение и търпение с френски отенъци!
    Много красиво поднесено!Босилека от лимоновия ли е?Мирисах такъв на нашия пазар-много ми хареса,съвсем по друг начин се усеща спрямо класическия!

    Поздрави и хубава почивка!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, хубаво е, когато се оценява :) А при Марианка всичко е страхотно! Тя е единия от хората, които ме провокираха да си снимам "манджите" преди години, дори на светлинни години разстояние от нейните.

    Дани, дръпни го, друг ще направя :))

    Еликсирче, не ме хваща съклет :)) на дъската става много бързо, мама ме плескаше през ръцете, като видеше, че съм без дъска като .... млада и така свикнах. Права е била.
    Какво ти вдъхновение, краста е това...
    Да, босилека от оня. Другия така и не възприех. Особено връхчетата - повече на лимон си миришат, отколкото на босилек. Сега цъфти, а Стоев каза, че ще вземем семе от него.

    Поздрави, хубава вечер на вас, хубави почивни дни и до скоро, ще изчезвам аз за няколко дни.

    ОтговорИзтриване
  5. Пепчо, много идейно предложение! И тъкмо се размислих, че нямам ринг, за да го приложа и ти си предвидила и това :) Пожелавам ти хубави почивни дни и заповядай после да си вземеш една награда :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ей Пепинке, пак нещо разкошно виждам при теб!
    Красота!
    Винаги изненадваш с прекрасни предложения, ама сега си влязла направо в серия.
    Хубави почивни дни и прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много е красива салатката, поднесена по този начин, Пеп :)
    Хубав уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда невероятно!!!!!!!!! Прекрасно е!

    ОтговорИзтриване
  9. В петък очаквам гости и определено ти реши каква ще бъде салатката. Пепи, благодаря.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Габи, понякога тези импровизирани помощници вършат учудващо добра работа :))

    Лети, просто понякога времето е в повече :) за щастие.

    Зори, а сега хубав уикенд на теб!

    Дани, благодаря ти! Щом естет като теб го оценява :)

    Станимира, надявам се да си направила вече и да са харесали у вас идеята :)

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесно оформена салатка! Идеално предложение за гости. В+К (вкусно и красиво)
    Весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Жани!
    На теб също хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...