7 септември 2011 г.

Хрупкави чушлета


 Много люти, приятно люти или чорбаджийски. Без значение какви са чушките, те си остават хрупкави. Хубавото им е, че може да се приготви голямо количество чушлета или по малко - с останала шепа излишни, които сме си набрали, но не-изяли smile1   И за да не хвърлим.
Приятно кисели и леко люти са тези - камбички и рибки.
И  съвсем не люти са чорбаджийските. 
От най-лютите не съм документирала, но още не съм направила от тях - 3-4 бройки все ще успея да направя до края на септември. 
С едно уточнение, че в последните години им прибавям по 1 аспирин. Знам, че е лекарство, но вкусът с натриев бензоат не ми харесва. Още повече аспиринът е от 100 мг, направените бурканчета с чушки са около 20, а изядените от нас - наполовина. Продължавайки в цифри, може да го сметнем на 4-5 човека колко аспирин се пада. Двама така или иначе пият аспирин профилактично, другите двама   ако може ще хапват на крак, камо ли чушки да си извадят, ако са сами.
Дори без аспирина, чушките остават хрупкави и твърди, но престоявайки, на дъното се образува бяла утайка - от млечната киселина; нищо отровно, но за някои - неприятно. Или капачката се надуе малко. От ферментацията е.


И така, точна рецепта за тях разбира се няма,  така или иначе никога не мога да позная  какво количество бурканчета ще напълня. А и различни буркани   подбирам, за да мога да отварям в зависимост от случая - малък или голям. Затова давам пропорциите на буркан от 700-800 мл. Като последно ще добавя, че имам приятелка, която ги предпочита много кисели - вместо с вода, допълва буркана с оцет. Това е въпрос на вкус, киселината и сладостта може да се коригират. 

В един такъв буркан се слагат: 
1 равна с.л. сол - 15 гр. 
1 с връх с.л. захар - 25 гр. 
1-2 скилидки чесън 
70-80 мл. оцет 

следват чушлетата - измити, с отрязани до дъното дръжки, а чорбаджийските - без дръжки и срязани на две - ако са  дълги, за да могат по-лесно да се подредят (прави) и запълни по-добре буркана. 

Отгоре - няколко стръка магданоз, целина/кервиз или листа от дюля, толкова, че да покрият плътно отгоре чушките, за да остават най-отгоре на сухо (ако все пак са останали сухи - имайте предвид, че те са.... едни по-тъмни на ц вят, аз ги хвърлям тях.). Част от течностите се поема в чушките отдолу и затова след известно време се вижда как водата в  бурканите е намаляла.  По тази причина слагам отгоре поне 1см. дебел пласт от  зелените листа. 

Пълни се с вода  буркана :)) не до ръбчето, ако може и мъъъничко по-нагоре, пак заради предното обяснение - чушлетата поемат вода; поставя се 1 аспирин, ако ще се поставя (ако е по-голям от 100мг- половинката), затваря капачката/запечатва буркана.
Оставят се на сравнително хладно място за 2-3 дни, като се разклащат (или обръщат) от време на време.
След това се прибират в мазето.
Могат smile1 да се консумират  5-6 дни след като се направят. 


25 коментара:

  1. Пеп4о,много малко неща недолюбвам в кухнята и готвенето по принцип, и това са туршиите.Някак не са ми творчески - все едни и същи действия и много сол,за моя вкус в тях.Не си падам въобше.Не само защото не ги консумирам самата аз,но и фемилито съм приучила май. Краставичките са изключение,защото се явяват съставка в разни салати и месни рула.А чушките са на почит-заради лютото,всички у дома ядем люто и чушките-пърленички или от този тип са на поччит.Никога не мога да запомня рецепта за туршия-веднага се изтрива от съзнанието ми.Нямам идея защо е така, помня торти и какви ли други неща...Твоето предложение със сигурност ще направя,нищо че не съм ги опитала-имам абсолютно доверие в кухнята ти.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. ммм.. вкусно :) и аз бих опитала :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, тия чушчици са на почит у нас, само че ги прави мама/за по-лесно/. Твоите изглеждат чуднички!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, със сигурност ще се възползвам от това предложение, обожавам именно такъв по-свеж и пресен вид на зеленчуците, а не варено, задушено, печено и не знам си какво. Страхотно, благодаря.:)

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, и аз много обичам туршии-особено хрупкави или пикантни. Благодаря за рецептата!Тази есен едва ли ще имам време да направя зимнина за у дома, но се надявам да помогна с малко поне на родителите си, защото заминавам утре за България.
    Радвам се, че те има!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепчо, имам едни в хладилника, още днес ще ги затворя :) Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, можеш да пробваш с 1 бурканче :)

    Благодаря, Траяна :) а моята мама едва тази неделя разбра, че тези бурканчета не ги варя :)

    Зори, ще вървят с рибката :)

    Моля, Рони, ще се радвам, ако ти допадне!

    Кате, за теб съм убедена, че ще се хареса :)

    Светле,хубава почивка ти желая на теб при мама!

    привет, Мъх :)

    ОтговорИзтриване
  8. Е, майстор си Пепи!
    Има нещо за теб в кулата. Това е "билетът ти" - http://towerwitch.blogspot.com/2011/09/blog-post_08.html
    С пожелание за нови кулинарни щуротии!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Станислава, сега ще надникна в кулата ти :)

    ОтговорИзтриване
  10. Е, Пепи, майстор си ...,
    Прекрасно изглеждат тези чушчици и съм убедена, че са също толкова и апетитни. Харесвам този вкус.
    Чудесни са и другите ти нови предложения.
    Сърдечни поздрави и очаквам още рецепти за туршии /и не само:)/, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Привет, пепчо ! Отскоро следя блога ти, и аз съм пепчо и реших да опитам тази хрупкава туршия със средно люти чорбаджийски чушки, много тънки и дълги.
    Спазих дозите сол и захар, но сложих малко повече - 100 мл бял оцет, 7 градусов (каквото и да означава това). Направих ги на 16 септ, току-що опитах. Вълшебство ! Точно за такъв вкус и хрупкавост си мечтаех от години, сега ще си правя постоянно, защото обожавам. Дали ще се получи и с карфиол и моркови ?

    ОтговорИзтриване
  12. Привет, адаш :)

    Радвам се, че са ти харесали чушчиците така!
    Количеството оцет е на вкус - може повече кисело, или по-малко, както ви харесва. Макар че, погледнато тук моя е 9 градусов, твоя - 7 - долу горе - все тая.

    А за карфиол и моркови рецептата ми е подобна - хрупкава, виж тук Цветната трушия

    За нея е още рано да се приготви като зимнина, но ако е малко - за скоростно хапване - става :))

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти за препратката. Направих си днес три буркана, сложих по лъжица и половина захар, останалото по рецептата. То само аз си ги ям, мъжът ми е чужденец и така и не разбра тази българска туршиена страст:)

    ОтговорИзтриване
  14. Поздравления за блога! Невероятни рецепти! Вече изпробвах някои и съм мноооого доволна от резултата! А сега да попитам за чушлетата - не ги ли дупчиш, преди да ги наредиш в буркана? И аз правя такива, но винаги дупча всяка чушка на няколко места, за да поеме от маринатата. Но ако стават и без тази процедура, би спестило много време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя, не ги дупча. Те си поемат от маринатата. За 4-5 дни са готови. Но тъй като попиват водата, горния ред остават сухи и затова ги притискам хубаво, а най-отгоре слагам подправките. Пробвай тази година с 1-2 бурканчета, отбележи ги и виж, дали ще си доволна от резултата, за да съкратиш процедурата с дупкането :)

      Изтриване
  15. Много благодаря, Пепчо, точно така ще направя, защото много ме мъчи това дупчене - отнема много повече време, отколкото самото правене на туршията.

    ОтговорИзтриване
  16. Тъкмо си търсех рецепта за един килограм рибки и добре, че знам къда да надникна :)
    Така ще ги направя, Пепи, звучи ми чудесно предложението ти!
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези са хубави, но виж и пуканите, Таня :) У нас май те повече се тачат.

      Изтриване
  17. Здравейте!
    Чушлетата изглеждат страхотно!
    Искам да питам вариант ли е да се пропусне аспиринът?

    ОтговорИзтриване
  18. Пепчо, благодаря за рецептата :) Да, пропуснах аспирина, но държа бурканчетата в хладилник (пробвах с около 1кг тънки люти чушлета - chili). Маринатата е така страхотна, че в момента я пробвам на класическата царска трушия :)

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотни чушлета!
    Благодаря за рецептата🌹

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Хапвайте със здраве!

      Изтриване
    2. Здравейте! Искам да попитам каква сол ползват(морска или йодна)? Благодаря предварително!

      Изтриване
    3. Ползвам фина ситна сол, на която пише - "морска". Но колко е морска, не знам :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...