24 септември 2011 г.

Есенно :) и върхарки. Втори сезон - пържено пиле с чушки и чесън


Старата серия е тук.   Най-вкусни ми са зеленчуците  в началото на юли и края на септември -  през юли са първите от градината, които на фона на гумените или хрупащи от пазара са  наслада за небцето - не само на салата, но и в манджа :))  а септемврийските - сладки, наситени с  последните  слънчеви лъчи.  И преди да е дошъл октомври и да са заложени бурканите и бидончета с трушия,   време е да си сготвим последните дребни чушлета, неуспели да пораснат за печене или пълнене, но пък достатъчно вкусни и сладки, за да разнообразнят  приготвянето на някое месо.  Пилешко, в случая.  А добавена и домашна лютеница към него прави вкусът му невероятен :)))  Иначе пиле и чушки си е класика, която може да се приготви по всяко време - като  това Пиле на лютика на Ели , което е  в дъното на това



Продукти (за само 2 порции) 
500 гр. бяло пилешко месо (1 голямо филе "пеперуда")
350-400 гр. червени чушки и 1-2 печени червени
1 неголям домат (около 100-150гр)
2 с.л. лютеница 
60-70 мл олио 
1 глава чесън (10-на скилидки, не от огромните-китайски) 
сол на вкус, 1 ч.л. захар

Приготвяне: 
* Филето се нарязва на хапки, посолява и изпържва до готовност в олиото. 
* Изважда се с решетъчна лъжица в чиния, добре отцеждайки от мазнината. 
* Чушките се почистват от семената, нарязват се на едри парчета и поставят в същия тиган (с капак), заедно с настъргания домат. Задушават се, докато останат на мазнина.
* Посолява се, прибавят се  захарта, нарязаната на едро печена чушка, нарязаните скилидки чесън  и изпърженото пилешко месо. 
* Запържва се  още 6-7 мин. и прибавя и лютеницата. Обърква се много добре, изключва се котлона и затваря с капак да "почине" 10 мин.



Снимките, които виждате долу.... не са от прерията. От село са :) моето. Бизони насред полето, на фона на единия от трите  ТЕЦ  "Марица-изток". Нечия....една идея..... за ловен туризъм; производство и износ на  много ценно месо бизонско месо - екзотично, но бедно на холестерол,  търсено в Европа....До момента  на етап - осигурила на десетина  човека от селото  работа.


24 коментара:

  1. Много апетитно, Пепи! И снимките все по-добри, апетитни и подканящи да опитам ястието. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Евка!
    Прегръдка и хубави събота и неделя на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Много, много вкусно! И аз обичам септемврийските зеленчуци :)

    ОтговорИзтриване
  4. Хайде , чакам тогава идеи какво още да направим :)) Аз започнах подправката снощи, но спрях.. че отиде част от пръста на рендето. Днес ще продължа.

    ОтговорИзтриване
  5. Малко носталгично ме настрои тази публикация, но чувството е прекрасно - обичам есента. Рецептата също!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. И на мен есента ми става малко ... тъжно. Макар и да е красива.
    Поздрави и хубави есенни дни и на теб, Нели!

    ОтговорИзтриване
  7. Преди време в Будапеща пробвам подобна рецепта и много ми хареса. Там освен чушки и доматено пюре имаше и изобилие от червен пипер, което е разбираемо, като се има предвид, че те са го възприели за националната им подправка. Все пак си мисля, че твоята рецепта ще ми допадна повече:)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепиии, много изразителни снимки :) мммм... чудна гозба, много обичам такива...
    Бизоните са интересни, дано им потръгне на хората :)

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи,това е много обичана от мен рецепта!Ще пробвам и твоя вариант!Досега съм го правила по рецептата на Ева Тонева за пиле лютика и става невероятно!
    Снимките са много хубави,а това с бизоните не изуми,но приветствам всичко,което ще събуди нашата държава!
    Прегръщам те и ти пожелавам прекрасна вечер:)

    ОтговорИзтриване
  10. Хах, това с бизоните ме изуми :)) Ние ги гледаме препарирани :)) в НПМ от време на време :) Но ми се ще и ето така да ги видя - в почти "естествена" среда.
    А манджората несъмнено е много вкусна - днес приготвих кило и половина пилешки пържоли :)) с 4 килограма картофи. Следващият път ще имам предвид да заделя малко месце и да го приготвя с чушчици.
    Хубави есенни дни :)

    П.П. Аз слагам малко лютеница на "пържения" боб - става разкошно :)

    ОтговорИзтриване
  11. При нас са наблизо :) На първата снимка, в далечината.... се виждат къщички. Селото се пада в дол :) от там и името. И като излезем от дола от ... поне от два края - сме на километър разстояние от бизоните.
    Инче, може и с печени пилешки пържоли - е, друго е месото, като е пържено на хапки, но става - от типа бързи манджи. Хм, ще пробвам следващия път на боба - лютеница. Интересно, че на леща слагам, но на боб - май не съм :) освен ако не съм имала бурканче лютеница за изпразване - тогава на всичко слагам.

    Кате, благодаря! Много опустя оня край - останали са само възрастни хора. Не знам, дали ще живне.
    Пропуснала съм на Ева рецептата :) но сега ще поправя грешката.

    Зори, вече три години хората там се надяват да се развие нещо повече.... Знам ли; сега уж има твърдо обещание, че ще се разработи. А бизоните иначе се множат :) Има доста малки, едно дори го гледаха на центъра в двора на бившата здравна, че майката го отхвърли.

    Лулу, пробвай и сподели :) И този път като отиваш към морето да вземеш да се обадиш ли вече :)

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи,
    да ям това всеки ден, няма да ми омръзне :) Много, много, вкусна гозба предлагаш! А снимката е направо прелест!
    Поздрав и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи,пак ужасно вкусна месна гозбичка при теб,приветствам,дапада ми от раз!

    Хубава неделя,мила!

    ОтговорИзтриване
  14. Като видях снимката на дренките си помислих, че в рецептата има дренки. Но пък чудесна вкусна манджичка си приготвила.
    Това с бизоните е много интересно. Хубаво е да има такива проекти, които да дават поминък на хората. Чудно!

    ОтговорИзтриване
  15. Да, Дани, дано успеят с реализацията.... А рецепта с дренки нямам :) Като се замисля - много сок сме изпили от малки - есента баба все ни водеше за дренки.

    Еликсирче, Лети, много се радвам, че ви харесва :) Хубава седмица на вас!

    ОтговорИзтриване
  16. Предложението е много добро за нашето семейство;-) Ще се възползвам, за което благодаря!
    Но това с бизоните ме изуми!?!?! Въпреки че май бих погледала бизони отблизо:)
    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Обожавам манднички с върхари. А есенните пейзажи са страхотни. Искам да споделя една награда с теб - ела в моя блог и си я вземи.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Маги, бларгодаря ти, сега ще ида да видя какво ми споделяш :)

    Мъх, то стана.... хубава вечер на теб!
    Можеш да дойдеш, когато решиш - ще идем да ги видиш отблизо :)

    Деси, радвам се, че ти допада!

    ОтговорИзтриване
  19. Пепи, страхотно предложение! Дълбоко уважавам всички ястия с чушки :). Определено минава в графата "за пробване" :)
    Три пъти се връщах да гледам бизоните.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Рецептата е страхотна ,а снимките много апетитни !

    ОтговорИзтриване
  21. Само като видях снимката на така добре приготвеното ястие и трябваше няколко пъти да преглътна хахаха много благодаря за рецептата тези дни ще се опитам и аз да приготвя и ще спазвам тези важни стъпки както пишеш...; Филето се нарязва на хапки, посолява и изпържва до готовност в олиото. Изважда се с решетъчна лъжица в чиния, добре Чушките се почистват от семената, нарязват се на едри парчета и поставят в същия тиган , заедно с настъргания домат. Задушават се, докато останат на мазнина...."често казано не обичма много мазнина но тук всичко е премислено и направено напълно професионално очаквам и другите рецепти с нетърпение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги можеш да намалиш мазнината :) Или да сервираш с картофено пюре, вместо хляб, което ще я поеме.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...