24 октомври 2011 г.

Пилешки хапки с ананас



"Тоз картоф какъв е жилав"  каза г-ца Стоева, която започна да обядва без да ни дочака, примряла от глад. А мен ме би някой през устата да признавам, че това не е картоф, а ананас girl_haha . Така  тези парченца, които се виждат в чинията бяха изцедени до капка, но щастливо изхвърлени в малката купичка до тях.... Признавам, и аз не останах очарована от ананаса, но то е, защото не обичам този плод. Но пък сока му придаде невероятен аромат на месото. И най-неочакваното е, че половинЪт ги хареса. А може би защото той обича този плод :)) 

След кратко проучване рецептите на Юлка и Нина-Леля Ог, съобразих с домашните предпочитания и се получи ето това вкусно пиле и  както казвам на един приятел - у нас нещата се ядат до втръсване, когато ни хареса нещо.   Пък и да продължа съчетанието на месо и плодове от тези дни :)) следващия път - дюля :) с месо.

Продукти: 
650-700гр.  пилешко филе
4 с.л. соев сос, 4 с.л. зехтин/олио 
сока на половин лимон
1 с.л. къри на прах (пише, че е индийско, но дали е...) 
1 ч.л. чесън на прах 
1 ч.л. сол

и още: 
100 мл. готварска сметана
1 консерва компот от ананас ( ~500гр) 
1 ч.л. нишесте 
черен/шарен пипер, кората на горната  половина лимон

Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва на хапки (за Н.: 3/1/1см)
* В купа се смесват  сока на лимона, соевия сос, зехтина и подправките; пилешките хапки и разбърква добре.
* Оставят се за 30-40 мин. в хладилник.
* Загрява се тиган (по възможност по-широк), изваждат парчетата пиле и поставят  в него.
* Останалата марината се смесва със сока от компота. 
* Хапките се запържват  за 2-3 мин., след което започва да се прибавя  по малко от течността и половината от парченцата ананас (другата половина през това време пасирате и правите на кремче, или просто изяждате, ако го обичате) . По малко, за да не стане варено пилешко месо exclaim
* След наливане на последната част от течността (отнема около 10 мин. на силен котлон) се прибавя сметаната и  оставя да покъкри 3-4 мин.
* Сосът се сгъстява с нишестето, размито в 2 с.л. вода  и отстранява от котлона. 
* Поръсва се с пипера и предварително настърганата кора на лимона.


Аз го поднесох feeding с лимоновия ориз на Дани, (трябваше да е ризото),   който много добре си пасна с пилешките хапки, а успях да приготвя и успоредно с тях :)) 

Докато писах всичко това, не спрях да си тананикам (в никакъв случай на глас,  че съм музикално бедствие) една стара песничка от детско филмче, което в продължение на години беше единствения шанс на един вече млад мъж да се събуди и тръгне за детската градина. 

Поздрав, Ники smile3503

15 коментара:

  1. Пепи, а купичка с твърдия картоф какво направихте?
    А за лимоновия ориз се радвам!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно ястие, Пепи, но и дума ще трябва да се послъже за "жилавия картоф":)

    ОтговорИзтриване
  3. Еха, Пепчо, пак си приготвила невероятна вкусотия. Не съм правила подобно пиле, но много харесвам това, което предлагат в китайските ресторанти като пиле с ананас, така че трябва да се направи и домашен вариант :) Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз пък бих омела всичко в чинията и нищо нямаше да е побутнато встрани!!! Обичам комбинацията от пилешко, ананас и сметана - даже много я обичам :)
    Пък и това, което виждам на снимките, определено ми отваря апетита. Да му мисля сега :))

    ОтговорИзтриване
  5. Всичко изглежда невероятно ароматно, Пепи! Ананасът е на почит вкъщи, така че предчувствам успех с тази рецепта :-)

    Спорна и усмихната нова седмица!
    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Какво да ти кажа, Пепи, то моите мъже не ги обичат тия смесени вкусове, направо ми се реве :( но пък точа ...така де, припадам си по вкуснотиите ти :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Не бих подбутвала жилавото от тази гозба:-)
    Обичам комбинацията на месо с ананас.
    Чудно е ,Пепчо!

    ОтговорИзтриване
  8. Пиле с ананас харесвам :)
    С нетърпение очаквам дюлите с месце :)
    Поздрави от мен, Пеп и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Ооо идеята за пиле с ананас е много добра, аз обожавам такива съчетания, а и обичам ананас ... ще опитам!
    Поздрави Пепчо и хубави есенни дни :)

    ОтговорИзтриване
  10. Хе-хе,много интересно предложение! Признавам си,че до сега не съм се пристрашила нито да опитам,нито да приготвя месо с ананас. Но много ми допада идеята за тази комбинация!
    Страхотно е предложението ти,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи,
    аз пък обичам такива странни сладко-солени комбинации. Изглежда невероятно всичко, което си направила. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи,много скорострелно се завръщаш,не съм доволна!Не можа ли да откраднеш малко повече време за почивка,душа?!
    Но пък имаш настроение,чувствам прилив на енергия у теб,радваш ме!
    Ястието е много по мой вкус,пък и тача ананаса,обаче все в китайския го хапвам,у дома още не съм го представяла.
    Да докладвам за свинското с яблоки-божествено,облизахме пръсти и чинии,но....ще покажа в следващата петилетка надявам се!:)))

    Спорен ден,миличка!

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, да, прибрахме се без време. Писах ти.
    Момичета, радвам се, че ви харесва това предложение. Струва си да се пробва, дори без плода ананас.
    Седмицата започна зле, да се надявам, че ще свърши добре :)

    Поздрави и хубава на вас!

    ОтговорИзтриване
  14. Пеп, изглежда страхотно! Обичам сладко-солени комбинации, така че купичка с парченца у нас няма да има :)
    Пожелавам ти седмицата да завърши много по-добре, отколкото е започнала :)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти, Мира! Надявам се таз ивече да е добра :)

    Хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...