1 ноември 2011 г.

Език с масло и чесън ; език със сос


На пръв поглед нещо елементарно, но ако не е изкиснат или сварен добре, удоволствието да хапваш език се превръща в неприятно дъвчене на жилаво парче месо.  Независимо дали е свински, телешки или агнешки, задължително е предварително да се свари, почисти от ципите и обели. Не беля само гладките части на езиците от домашно отглежданите прасета.  И на сравнително малките екземпляри. 

Почистените от ципи и мазнини езици  се поставят в дълбока тенджера, заливат  със студена вода, която да ги покрие и е 3-4 см. над тях и включва котлона.
Когато заври се прибавят подправки, които обикновено имаме винаги - сухи, корени или зелени - целина, магданоз, пащърнак; настъргано индийско орехче или бахар; черен пипер, едро нарязана глава лук, морков....Може и  чаша вино. 
Посолява се и вари, докато омекне месото. Понякога отнема и два часа.... Изваждат се и още докато са топли се белят.  От бульона оставям 100-на мл***; другия го  изхвърлям.
Тази процедура може да се съкрати, ако се сварят в тенджера под налягане. Само дето аз не я харесвам и не ползвам отдавна.  

Вярно, че  предварителната подготовка  се оказва  дълъг процес, но  затова  пък не е трудоемък;  може да се приготви материала  от предния ден (или  сварени, нарязани на филии и замразени) ,  а когато сме решили да ги хапваме - само запържат/запекат с масло, поднесат студени с някакъв сос, желират - както при Гуинет,  може да се  панират  или .....предложения още много. Сега ще похапнем език в масло и с чесън :) или без чесън. Въпрос на вкус.


Език в масло и чесън 

Количеството на продуктите е относително, зависи колко езика (и колко големи) се приготвят.
Обикновено правя два броя, в широк тиган.
 

Парче  масло (1/3 пак) с 1 лъж. олио се загрява в тигана, поставят се филиите език и запържва за по 2-3 мин от двете страни (ако се пържи повече се "стяга").
Към края се прибавят счуканите (пресовани)  няколко (5-6) скилидки чесън, обръщат се парчетата език още веднъж в маслото, запържват отново 1-2 мин. и изваждат. 
*** Понякога, ако бульона  е светъл и  не  много солен, това количество  го прибавям в тигана към  загрятото масло, но после изчаквам, докато се изпари и езика остане само на мазнина. Така става още по-крехък, а пърженето е вече  избегнато.  Поръсването с подправки е по желание - обикновено го ръся само с черен пипер, в редки случаи (когато се сетя) - и с червен пипер)
Друг вариант е да се запекат филиите език в силно загрята фурна и залеят с разтопено масло с червен пипер.
Сервира се топъл. exclaimexclaim Чашата вино е съвсем задължителна. Ако имате и хрянова паста, удоволствието е двойно 

Следващото ми предложение за готов, сварен език е

Свински език със сос от каперси и сметана,



където езика е сварен,  студен и нарязан на филии (ето тук е домашен и видимо не е избелен целия). И съвсем обилно (не вярвайте на снимката; на нея е мизерно)  полят  с този невероятно вкусен сос със каперси  

24 коментара:

  1. Признавам си, у дома език не съм правила :( това е ястие, което си поръчвам само по кръчмите, но ах, този сос от каперси, ах колко ми харесваааа, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох,тая вкусна снимка е безмилостна! "Деликатните" у дома не хапват език и аз жална-милна въздишам пред снимката:))) И да попитам, защо не харесваш тенджерата под налягане- от майстор като тебе съветите са добре дошли.darkslayer

    ОтговорИзтриване
  3. Не ми харесва манджата, приготвена в нея. Харесва ми, когато е готвено на кротък :)) огън, по-вкусно ми е. Особено, когато си говорим за месо. Имам чувството, че дори да се разпада на конци, не поема миризмите на манджата.
    Когато се омъжих я ползвах много, безценен помощник е, но малко по малко спрях да я ползвам.
    Предпочитам да варя месо от предната вечер, за да си помогна за вечерята, но да е в нормална тенджера и да ври тихо.
    Или да приготвя всичко и да сложа в глиненото гърне/гювеч.
    А език съм си правила и само за себе си :) Е, като е ядат...ако искат. Но последния път девойката видя снимката, че стои на монитора и пита "Кога, как и защо на мен няма?"

    Соса е чуден, Иве! И на всичко върви, да ти кажа :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ииии, тъкмо се върнах от магазина, 5 пъти се чудих дали да купя език и не го купих. Утре пак ще ходя няма начин :)
    За последно го правих май преди 5 години и много му се услади на мъжа ми (той не беше ял преди). Сега направо яд ме хвана, че не го купих.
    Ще го пробвам със соса от каперси и ще дам отзив :)

    ОтговорИзтриване
  5. Не мисля да показвам тези рецепти на любимия, но понеже и той ти е фен, Пеп :) най-вероятно ще си ги види сам :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, невероятен фен съм на език!!!!
    И този пащърнак щях да го търся в Ст. Загора :)
    Ох, сега няма да имам търпение да си купя!!!!!!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Много елегантни и апетитни са и двете рецепти, Пепи! Истински деликатес, придружени с финес и неустоим вкус! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Да ти кажа ли какво ми причини публикацията ти или сама си знаеш вече :( -разби ми сърцето от раз!
    Пепи,че ще го сънувам е повече от сигурно,но и че ще се пробвам да си направя у дома дори само за мен ,също вече е решено!!!
    Аххххх,Пепи,Пепи,напълни ми очите с тези снимки!

    Приятен утрешен ден,мила! :))

    ОтговорИзтриване
  9. Маргарита, ако сме си в къщи и няма да излизаме, предпочитам този с чесъна :) По крехък е, имай го предвид. Нищо де, пак ще купиш. Щом има често при вас. Тук само на два магазина го виждам и то не винаги.

    Зори, половинът ти би се справил отлично с приготвянето му :), показала си неведнъж; нека гледа.

    Иххх, Дани! Много ме е яд, че беше лошо времето. Като се разделихме, ние с Норче и Таня минахме през пазара (видимо от отчетите на г-жа Нора) - имаше тук там пащърнак, макар и не много хубав, но поне щеше да го пробваш. Ще трябва да го измислим някак.... Лека нощ на теб!

    Евка, благодаря ти! За мен зимата е хубав сезон - имаме не само домашни, но и глигански :))) които са по-малки, но и по-нежни. Деликатеси :-) Прегръдка и хубаво утре!

    Ароматно е, Нели, точно като за вечеря :)

    Роси, сърцетуп? :))
    Направи за себе си. Пък може и на друг да хареса. Стоев твърдеше преди години, че не яде език, но сега пък твърди, че нищо такова не е твърдял :)) Дори на Жул хареса.
    Хубав утрешен ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда страхотно и в двата варианта, Пепи,
    чудесни са и допълненията с пастата и соса.
    Поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Много изкушаващо...Заповядай в моя блог, имам изненада за теб :)

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи, обичам го това чудо. Сосчето от хрян вече го пробвах - уникално вкусен е и с езичето ще върви добре. И другото сосче си го бива:)) А втората снимка може да ме накара да забравя всички принципи на диетата! Лошо момиче такова!:))

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи,а не си ли попадала да продават някъде сварен и избелен език, за палачорки като мен?Нали уж вече имало сварено шкембе,никой ли не се сети и език да продава сварен и замразен?

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, сварено шкембе отдавна има - продава се или вакумирано, или в месарски магазини на големи "черва" като преди години саздърмата. И други работи продават сварени, но точно езици - не.

    Гуинет :) първата и втората снимка са ми фаворити... съдържанието им де. Обожавам езика, приготвен така. Но и другия сос е хубав. Ти май него не си пробвала :) Хайде, след края на д.... да е!

    Благодаря, Маги! Сега ще ида да си я взема :)

    Благодаря ти, Дианка, радвам се, че ти допадат тези предложения!

    Хубави почивни дни на вас, дами!~

    ОтговорИзтриване
  15. Пепи,заповядай при мен да получиш награда!

    ОтговорИзтриване
  16. Пепи аз залагам на този с маслото и чесъна! Като я гледам тази снимки и ми се прииска да си сипя една чаша червено винце и да си бодна от езика за мезе:) За тази вечер май ще си остана само с червеното винце, но за утре ще видим:)
    Аз съм от тези, които ползват тенджера под налягане, но не и за месо. И аз като теб предпочитам да си го готвя на бавен огън. И без това толкова рядко ядем месо у нас, че си е цяла съсипия да го бодна в тенджерата под налягане...

    ОтговорИзтриване
  17. Лулу, на правилния заложи :)) Наздраве!
    Аз... някой път ще ти прошепна за какво последно използвах тенджерата под налягане.

    Понякога тормозя моите хора още след вечеря да ги питам "утре какво ще вечеряме", а те отказват да отговарят с мотива, че са наранени и не могат да мислят.... А не правят сметка, че трябва да приготвя "заготовката" от предната вечер.

    Нинка, благодаря, сега ще видя!

    ОтговорИзтриване
  18. Стана върховен мерси за рецептата

    ОтговорИзтриване
  19. Мултикукър с функция под налягане може да се настрои така, че да има вкуса на бавно сготвено. На моя се регулира температурата (от 90 до 200) и степента на налягане (ниска, средна,висока)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предпочитам слоууккъра :) за бавно готвене. Вътрешния му съд е керамичен.

      Изтриване
  20. А рецептата за соса с каперси може ли

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Последният израз "невероятно вкусен сос с каперси" е и линк към рецептата за соса натиснете там и ще я видите

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...