28 август 2011 г.

Шарено руло с плънка


 Преди известно време видях едно шарено руло в този блог.  Поне няколко пъти до тук съм си признавала, че луд на шаренко се радва и веднага се впечатлих, решавайки да го направя някой ден.
Докато чакам подходящия случай обаче (все едно не можех да направя за нас си, ами чаках повод; но като са все едни мнителни напоследък -  не, че нещо не се изяжда, ама да питат.......) реших да го пробутам на приятел да го изпробва преди мен и така щях да имам сигурното и компетентно вкусово  мнение на г-жа Драгомирова.
Ами какво да кажа - съжалявам, че чаках повод. Който всъщност  се оказа много по-голям и аз не взех рулото, но пък го хапваме с апетит и зарадва двама младежи.


Продукти:

За жълтата част:
2 жълтъка и 1 яйце
2 с. л. течно, но охладено масло
1 с.л.  заквасена сметана (или гъсто кисело мляко, но аз използвах сметаната)
2 равни с. л.  брашно
1/2 ч. л.  бакпулвер
4-5 с.л. настъргано сирене
щипка риган

За зелената част:
2 белтъка и 1 яйце
2 с. л.  течно, но охладено масло
2  с. л.   заквасена сметана
2 пълни супени лъжици брашно
1/2 ч. л.  бакпулвер
2 с.л. ситно нарязан магданоз
3 с.л. бланширан и ситно нарязан/пасиран  спанак (от замразения - 4 топки размразен и добре изстискан от водата. Когато има пресен - ок. 400-500гр.  спанак, почистен, бланширан за 1-2 мин. във вряща, подсолена и подсладена вода,  а след врящата вода - веднага изваден с в ледено студена вода, която запазва свежия зелен  цвят)
щипка сол

За оранжевата част:
2 яйца + 1 белтък
2 с.л. течно, но охладено масло
1 с.л.  заквасена сметана
2 пълни  с. л. брашно
1/2 ч. л.  бакпулвер
2 пълни с.л.  лютеница
щипка сол, щипка чубрица


За пълнежа:
2 пакета крема сирене (от по 125гр)
100 гр. твърдо сирене
1 с.л. заквасена сметана
( или 100 гр. майонеза + 1 пак. крема сирене, 150 гр. твърдо сирене)  
3 с. л. разтопено, но охладено масло
2-3 ск. - счукани -  чесън
копър, черен пипер
Пилешко роле - около 250 гр. на тънки ленти/слайсове  (или шунка, филе, бекон - в много от големите магазини вече го режат на такива - тънки и правилни, по желание на клиента, ако нямате машинка за рязане на колбаси. А аз като имам, пък я използвам..... )



100 гр. маслинен пастет (т.е. пасирани 70 гр.  черни маслини без костилка, хубаво отцедени от водата с 30 мл. зехтин 
варианта на Ели за пълнежа може да видите горе в линка на името и.
Следващия път (защото това руло се прави бързо, а е ефектно  и го усещам, че ще стане многооборотно) ще направя плънката от твърдо сирене, крема сирене и заквасена сметана


Приготвяне:
За всеки цвят от блата:
* Разбъркват се яйцата, заедно със сметаната и маслото, брашното и бакпулвера. Слага се съответната добавка, за да се получи жълто, зелено или оранжево тесто и съответната подправка.
* Или се разбиват добре всички общи съставки за блата. После се разделя тестото на три части и се оцветява със сответната добавка.
* Всяка част от сместа се поставя в отделен пош за еднократна употреба или найлоново пликче, които се поставят изправени в чашка, за да стоят самостоятелно, докато се работи с другите.
* Фурната се загрява на 170-180*
 * Тава с приблизителни размери 40/35 см се застила с хартия за печене.
* Отрязва се ъгълчето на  поша или пликчето и се нанасят неправилни ивици от различните видове тесто. Колкото са по-тесни ивиците, толкова повече броя ивици се получават и по-шарено става рулото. Чашите за пошовете се държат съвсем близо до тавата, защото сместа е течна и лесно излиза. Райетата се правят надлъжно в тавата - успоредно на  дългата страна на тавата, тази от която после започва навиването на рулото  - това е важно да се знае, защото аз не обърнах внимание на навиването и навих точно от обратната - по-тясната страна, за да се получи по-дебело руло. Да, ама не. Пак щеше да е шарено, но в едно парче щеше да се получат 1-2 цвята, не повече, точно заради тези раета.
* Блатът се пече в предварително загрятата фурна за 10-12 мин. - колкото да се стегне. Това си е почти омлет и не му трябва много печене, защото ако пресъхне ще се чупи, когато се навива.



* Поставя се топъл на кърпа, заедно с хартията и навива - както горе писах - хващайки дължината на шарките, на руло. (навива се с хартията, с кърпата само си помагаме )
* Оставя се така поне 40-50 мин. да изстине добре и внимателно се развива.
* Всички продукти за пастета се поставят в блендер/купа и пасират до получаването на сравнително еднородна смес. Добавят се смачканите скилидки чесън, черен пипер и  ситно нарязания копър. 
* Блата се поставя на парче алуминиево фолио (или друго парче хартия за печене, тъй като това е вече влажно. 
* Намазва се на - ни дебел, ни тънък пласт, около 3-4 мм, започвайки 2см. по-навътре от началото му; поставят се парчетата филе/шунка,  следва тънък пласт от сиреновата смес, но този път се поставя и една ивица от маслинения пастет - толкова, колкото стигне пастета. Отново следват няколко парчета филе. 

 
* Завива се на стегнато руло, опакова заедно с фолиото  тип "бонбон"  и прибира в хладилника за поне 2-3 часа да стегне.




* Рулото се развива и реже  преди сервиране на филии, а по време на съхраняването му в хладилник - завива със свежо фолио.   Рязането става много лесно - както при тортите, с остър нож, потопян в гореща вода при всяко рязане на парче. Така то не се намачква, а крема не се размазва.
 

Внимание exclaim поне 2см. от края на рулото не трябва да се намазва, защото при завиването му, сместа се измества. Не е голям проблем, тъй като филето също се измества и краищата му залепват за блата на рулото от външната страна, но е малко цапащо :)) докато се стегне.
Ако остане от сместа, не се притеснявайте, приберете в кутийка - много е вкусна върху препечена филийка smile1  




***Излишно е да споменавам, че с пълнежа може да се импровизира. 
***Но не е излишно да кажа, че направих рулото (дори с престоя след фурната) два пъти поне по-бързо, отколкото написах тази публикация тук. devil

27 август 2011 г.

Патица с кисело зеле


 Първо две уточнения:

- Зелето не е  с типичния за БГ вкус, а е  "сладко-кисело" по препоръка на отдавна живущия в Германия Драго, който е добре запознат както с патиците, така и с киселото им зеле.
Учудващо вкусно се получи и хареса от обичайните дегустатори, но следващия път ще направя с кисело зеле, нарязано на конци :))), че да докарва и малко по-немски вид. Зелето, което ползвах си беше кисело, стерилизирано, но човека, който го е рязал хабер си е нямал, че ще тръгна да го готвя по нестандартния начин. Ориза сложих за "замазване на очите", ако нещо се усъмнят във вкуса, но и него ще пропускам  в бъдеще.

- Патицата е от този вид, но дива. По-малка  и на възраст - неизвестна. Или както тук ловците я наричат - юрдечка. smile3506 ама защо все в женски род, не смея и да предполагам. А и за разлика от другите пернати, дето съм скубала - на тази не и личеше пола. 



Общо продуктите са долу-горе следните, съвсем ориентировъчни, точните мерки са напълно излишни: 
1 патица (около 1.2 чисто тегло)
по 1-2 зърна карамфил и бахар, малко сол - зелето е солено;

1 кг. кисело зеле 
100 мл олио (според Драго трябваше да е  мас, ама ..... 
100мл червено вино
60-70 мл. балсамов оцет 
1 пълна  с.л. мед
2 дафинови листа
1 кафяна чаша ориз (напълно излишна, както вече казах)

 Приготвяне:
* Патицата  се сварява в подсолена вода заедно с подправките, докато месото и започне да се къса нормално, без прилагане на сила :)) . Дивеч е - червено месо със стегната структура.   Когато е готова котлона се усилва ,за да може да поизври бульона и остане не повече от 600-700 мл.
* Зелето (нарязва се, ако не е) се запържва  в мазнина за 10-на минути; прибавят се балсамовия оцет, виното и бульона и оставя да поври отново 10-на мин. Прибавя се ориза, меда  и отстранява от котлона.
* Прехвърля се в тава, в средата се поставя патицата (вътрешността и се пълни със зелето), прибавят се дафиновите листа, завива се с фолио и пече 20-30 мин. на 200*. Развива се фолиото и запича още 5 мин.  на мах.  градуси.


Три от етапите  Laughing Laughing (втория би ме отказал завинаги от чистенето на патица.)  




25 август 2011 г.

Сос със каперси и сметана. За едни палачинки със сьомга




Защото палачинки всеки може да прави и да гарнира със сладка или солена плънка. Зависи от случая -  дали за десерт, закуска или като предястие. 
Този сос е невероятно вкусен; шеф-готвач Иван Манчев беше много любезен да ми го прошушне във Фейса, след като се изтърва за него в Черешката girl_haha Каква съм досада понякога.


Палачинките:
Правите си по любима рецепта, количеството зависи от броя на  човеците, които ще ги хапват :)) 
У нас през последните години ги правя повече с кисело мляко, отколкото с прясно  и мога да се похваля, че са тънки и крехки. А ако изпусна кашата и тя стане по-рядка - почти като дантели :)) не чак брюкселска, но прозрачни и тънки. За тези горните пънчета обаче не трябва да са чак толкова тънички; освен ако не държим на количеството плънка.
Ето набързо какво слагам за около 20 бр. палачинки:
3 яйца, 1 кофичка кисело мляко (400гр), 1 каф. л. сода за хляб; 500 мл вода, 1 каф. л. сол, 1 ч.л. захар, ок. 50 мл. разтопено масло или олио и около 400-500 гр. брашно  - това вече съвсем на око, но бъркайки, преценям гъстотата - трябва да е като боза.
Следва печене в тиган с незалепващо покритие, който само намазвам с разтопено масло с четка и тънък пласт от сместа. 

Пълнежа: 
Филе от сьомга. Излишно е май, но ще кажа, че може да се получи и с друго филе риба, стига да е добре отцедено от маринатата, в която е съхранявано. 
Вярно, че сьомгата е много по-нежна от херингата, но пък съвсем не е риба, с която да се храним ежедневно :))) 

Нареждат се:  палачинка; намазва се с крема сирене, овкусено с малко сол и копър; пак палачинка и ред пушена сьомга.  Завиват се на руло, което се стяга с ръка и нарязва на парчета - аз си харесвам "пънчетата" като вид рязане -добре стоят в чиниите. 

и идва ред на най-важното при тези палачинки. Сосът nyamnyam  

За два "комплекта" такива палачинки (  2 по 2бр. - излизат 10 бр. пънчета-рулца)

2 с.л. каперси се запържват (силно казано е пържене) в 40гр. масло. за 2 мин. 
Прибавят се 2-3 ск. чесън -ситно скълцани, запържва се минута.
Налива се около. 150 мл. сметана, разбърква се внимателно, оставя да клокне тихо за 2-3 мин. и прибавят  на тънка струя бялото вино и сока от лимон (около 80  мл вино  и 30 мл сок) ; бърка се, докато сместа стане хомогенна  и оставя за минута-две да клокне. 
Приготвените палачинкови рулца се заливат с топлия сос и се поднасят.


Толкова. Много писане за три  изречения. heat
Ще добавя обаче, че този сос бих го пробвала и на палачинки с пилешко месо. А за един език :)) ще си помисля. 

23 август 2011 г.

Сладко и солено. И чаша вино :)


 „Ти какво си мислиш, ма? И ние пушим цигари КЕНТ и ядем бонбонки ТИК-ТАК!“

Това е  репликата на Павката във филма, с която много често правя асоциация, гледайки "Черешката на тортата" и напъните на някои участници от родните ни звезди  да се покажат с миризливи сирена, сьомга и тирамису w00t  все едно хубавия продукт само  по себе си ще се приготви вкусно.
"Който го може си може" според поговорката и много от участниците се справиха умело с менюто за гостите си, залагайки  не на точно тези продукти, а на изпитани рецепти, продукти, на собствения си вкус и рутина в кухнята, а най-вече - на желанието да го направят. Защото видяхме и такива, които го правеха меланхолично, без никакво желание.
Това обаче е друга тема.smile3505
Публикацията ми е за съчетанието на сладкото и соленото, но не за печено пиле с мед  newsm03
а за онези сиренца, които се хапват с плодове, за да  угасят или подсилят вкуса на чаша вино. 
Поставени в нормално състояние до плодовете, или запечени върху тях. Лично за мен е без значение, ако имам време - може и запечени. Може дори и с парченце бекон или прошуто :)) Макар последното да не ми е фаворит, предпочитам бг пастърма.  И тъй като колкото повече пиша, толкова повече мисълта ми отива в една зимна посока За пастърма, саздърма и вино, пускам снимките на едни от любимите си съчетания  от сирене с плодове и се покривам.




Горните снимки са на Гриловани праскови със синьо сирене по Марианка. Първата ми среща със запечените плодове със сирене. Защото в прясно състояние плодове със сирене хапвам и обичам от ........... както се помня  - ябълки, диня, смокини, круши. С всякакви сирена, дори такива, които престояли една година в саламура вече имаха лееекинко по-странен вкус, който за мен беше страхотен, а за всички останали от къщата - неприятен. Всеки луд с номера си, някои - с цял репертоар.  В днешно време сиренето е синьо
Един нюанс балсамова редукция...........




Смокини, нектарини (или праскови) и синьо сирене


Една стара снимка от средно-творческия ми фотографски период - Зелена салата с ябълки, сиренА и фреш лимон (че е по-сладък или портокал)



И круши в масло и вино със сирене.
Маслото (30-40гр)се разтапя в тиган/касерола, прибавя се лъжица захар, почистените и разполовени круши  (2бр) и налива виното - малко по малко, докато го поеме - около 50-60 мл. червено вино. Крушите се обръщат 2-3 пъти. При последното наливане  на виното,  в ямичката на крушата се поставя сиренето - по избор, може 2-3 вида по парченце. Съдът се затваря с капак и задушава, докато сиренето се разтопи.


Така и така темата е сирене и плод, включвам и това панирано сирене в сусам със сладко от  боровинки


19 август 2011 г.

Тарталети :))) с гъби


 
Нищо ново, тарталети сте виждали, не е като и аз да не съм показвала. Обаче тези са с гъби. И то не какви да са гъби, а пачи крак. Неееееееееевероятно ароматни и вкусни. Някои ги бъркат с кладницата, но това са съвсем различни гъби.  И тъй като това е само идея за пълнеж на тарталетите с гъби, мога да кажа, че не по-малко вкусни и ароматни ще станат и с други горски гъби - манатарка, масловка, сърнела. Стига да има -  пресни, или сушени.  Ако са в  голямо количество - правим  мариновани, като тези масловки
Според един черен виц, горските гъби били три вида - ядливи, докторски и  попски. Грозно, но е истина - ако не познавате гъбите, по-добре не берете (като мен), чакайте някой вещ да и ги покаже, набере, ако може - и достави на място :)) 
Аз ги смесих с култивирани печурки, защото това, което набрах щеше да стигне за  пълнеж на 2 тарталети girl_hahagirl_haha Така е, като реших, че и сушени ще правя.....  Икономична булка съм. Понякога. 
Сушени също ще станат за пълнеж -  трябва  да се накиснат предварително с топла вода за 10-15 мин. Следващата ми пробва обаче ще бъде със сушена манатарка. Защото такава имам :))  Не мога да не спомена, че  ароматът на гъбите много подбре си пасна със сирена от което вкусът на тарталетите само спечели.

Ето моите гъбки  


И така тестото за тарталетите е маслено, добре изпитано, а моето любимо е това:

150гр. масло
щипка сол
1 яйце
3-4 лъж. ледена вода
ок. 220-230 гр брашно

Това тесто е за 4 тарталети, с големина  d ~ 10см.
Плънката е също за тези 4бр.Видовете сирена подлежат на промяна.

Продуктите  за нея са:  
300 гр. пачи крак (или др. диви гъби)
200 гр. печурка 
50 гр. синьо сирене 
50 гр. камамбер
50гр. пушено сирене
30-40 гр. пармезан -може да се прескочи, но пък е приятна коричката с него
100 мл бяло вино 
200 мл прясно мляко
50 гр. масло
1 глава лук
3-4 ск. чесън
черен пипер , ако трябва - сол.



Приготвяне:
* Гъбите се почистват и нарязват.
* Лука се почиства и нарязва на ситно, чесъна пресова. 
* Всичко се задушава в маслото в тиган (съд) с капак, прибавяйки по малко от виното, докато  гъбите омекнат, а то се изпари.  
* Прибавят се сирената (настъргани), бърка се сместа, докато се поразтопят и по малко прибавя прясното мляко. Щом заври се оставя тихо да къкри около 10 мин., посолява при нужда и поръсва с черния пипер. 
* Охлажда се сместа.
* Тестото се приготвя:
- Маслото се размеква и разбърква с яйцето и щипката сол, прибавя  брашното и ледената вода. Замесва се бързо и прибира в торбичка или свежо фолио в хладилника за около час. Разделя се на 4 топки и всяка точи точи на кръг, малко по-голям от къдравия ръб на тарталетата. Дебелината - около 4-5 мм. Всяка се поставя в намазаната с олио и четка тарталета и притиска плътно по стените и.  Остатъците над ръба се отстраняват много лесно - с едно движение на точилката по цялата площ на формата - така тестото е равномерно изрязано. Остатъците - на следващия кръг :)))
* Пълнят се приготвените форми и  пекат се на 200 * до зачервяване.

Целодневни са: Стават за закуска  за обяд с чаша 
 или за вечеря с 2 вино



16 август 2011 г.

Питки с патладжани


Аламинутки. Но с патладжани. И ароматни подправки, които ги превръщат в

Средиземноморски питки с патладжани 

Много, много вкусни.
Манипулирах девойчето, като се направих на недочула въпроса и "Какво има вътре?" и отговорих: "Със салам са". А салама сложих с точно такава цел -  да замаскирам положението, ако възникнат неудобни въпроси, невярвайки в добрия резултат на забърканото от мен изделие.  Обаче пък от 3-4 дни ми стои един печен патладжан в хладилника.... И кьопоолу никой не иска да яде. 
Затова  го реших :)  - сирене, салам, яйца и патладжан - няма как да се обърка нещо. 
Резултата е леко отчайващ: От получените 16 бройки преди 3 часа (които трябваше да са закуска за утре) има цифром и словом  3 (три) броя. Добре, че има още изпечен патладжан heatheat   


Продукти:
100 гр. овче (или козе) сирене 
150 гр. печен, осолен и отцеден патладжан
100 гр. шпеков салам
80 мл олио
2 яйца
2 с.л. ситно нарязани листа босилек ( лимонов, знаете, че се хваля с него и го слагам наред. Ама и той на лимон мирише повече, отколкото на босилек)
1 ч.л. риган
2 ск. чесън - ситно нарязани
1 бакпулвер (10гр)
150 гр. брашно
30 гр. царевично брашно (или пак бяло, но малката добавка на царевично брашно прави питките по-хрупкави)
щипка сол ако трябва, тъй като всички продукти са солени



Приготвяне:
* Фурната се загрява на 200*
* В купа се поставят:
   - съвсем ситно нарязания патладжан; скилидките чесън, едро настърганото сирене (или ситно натрошено) , нарязания на кубчета салам, едно яйце и единия белтък.
* Разбъркват се с вилица, прибавя се олиото, разбърква; след това се добавят  подправките и на 2-3 пъти брашното, смесено с бакпулвера.  Обърква се с лъжица, получава се много гъста смес.
* С ръце се оформят топчета, колкото яйце и  в приготвената тава  (застлана с хартия, или намаслена) на разстояние 4-5см. едно от друго  (тестото не лепне, оформят се лесно; не е нужно да са идеални)
* Останалия 1 жълтък се разбива с 1-2 лъжици олио и с четка намазват оформените питки отгоре.
* Пекат се в загрятата фурна до зачервяване - около 15-20 мин. 



Размисли на глас LaughingLaughing 
- Не вярвам, че ще е фатално, ако сиренето е краве. Но трябва да е твърдо. Овчето е домашно и придаде хубав аромат и вкус, усеща се, не е като купеното краве такова.
- Салама може да се изключи - аз си признах, защо го сложих, той е твърд шпеков и няма да промени  тестото при печене. 
- Босилек ако нямам такъв, не бих сложила, но ригана е задължителен. 

ПП: А девойчето си извади щафета луканков салам,  направи си айран, и си похапна доволно от питките.  ония, със салама :)). Но с гарнитура вече.  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...