5 януари 2012 г.

Заек със спанак и ориз

     В случая  заекът е див. Но така сготвен - в тенджерата, харесваме ориз със спанак ( и  с месо най-различно). А понякога Rolling Eyes дори и у нас - без месо.
     В нея  остават по-сочни и ориза  и  месото - особено ако е от дивеч. Месото може да бъде всякакво - диво или питомно свинско; заешко, пилешко; телешко, агнешко; овче.... тъй като предварително се сварява, а после се обединява   с ориза и спанак (или лапад).  С единствената разлика, че ако е дивечово - месото се изкисва 24ч. в студена вода с оцет и подправки разни.
Както и да го въртя - месо със спанак и ориз е. Но малко по-различен от печен. И още едво предложение от  планираните 10 ястия с дивеч
     Пробвайте, може пък и да ви хареса така :)


Количества е трудно да се посочат, но това, което ще напиша по-долу - съвсем ориентировъчно, е за ~ 6 порции - производно от 1 див заек (от който е отделена част за супа). Месо - колкото толкова; спанак/лапад - също - пресен, или замразен; ориз - според броя на порциите, които ще трябва да се получат.  От свеки видях за пръв път и така правя..... ~ 25 години. И ми се получава. Та за порция на човек, ако месото ще е с ориз - 1 полуотворена (като мида) женска шепа. И когато отброя шепите :)) тогава го измервам с чаша или в купа и измивам.

1  заек - без ребрата, коремната част и вътрешностите (~ 1.2кг)
~ 600-700 гр. спанак/лапад  (пресен или а замразен)
~ 350 мл. чаша с ориз
~ 80-100 мл олио (за заека -  неговото месо е сухо, а ориза поема мазнина. Ако е с друго месо  - наполовина)
3-4 стръка пресен лук
10-на стръка пресен джоджен или 1 с.л. сух 
сол и черен пипер 

Приготвяне: 
* Заекът се нарязва на парчета за готвене и поставя да се изкисне за 24 ч. в студена вода с малко оцет и шепа подправки - магданоз, целина, джоджен, девесил...
* Измива се, поставя се в тенджера с чиста вода и се кипва. Отпенва се; посолява се и оставя да се вари, докато месото му омекне. Тук ще споделя, че преди години се чудех, когато мама ми обясняваше, че месото трябва да омекне що е то.... Ами то било, като  стиснеш месото, то да е като гъба между пръстите ти Laughing или ако те е страх от горещото (като мен) като дръпнеш с вилица - да се откъсне лесно парче месо.
* Следва прецеждане на бульона, измиване на месото, защото аз колкото и да се старая, все пропускам нещо при отпенването.
* В олиото се задушават едро нарязания  спанак/лапад и  ситно нарязания лук за 3-4 мин.  ; прибавя се измитият до прозрачна вода ориз и запържва още 3-4 мин. Ако спанакът е замразен - операцията се извършва обратно - първо ориза...
* Залива се с горещия бульон - задължително горещ; съотношение 1 част ориз - 4 части бульон, а ако той не е достатъчен - допълва се с вода.
* Когато ястието заври се прибавят отделените парчета месо, захлупва се с капака тенджерата и оставя кротко да къкри около 20 мин. - през които 2-3 пъти се разбърква. * Щом ориза набъбне (не развари) поръсват  се джоджена и черния пипер, отстранява се тенджерата от котлона и отново захлупва с капака. Оставя се така да почине за още 15 мин. , разбърква и:
Положението трябва да е следното: ястието да бъде като  мнооооого гъста яхния, но не туткал или ориз, който трябва да се реже. Почти всеки готвещ си познава ориза, който ползва и първо знае времето, за което той набъбва, второ знае колко вода му поема за печен в тавата. Е, тук е малко повече водата. 


27 коментара:

  1. Мммм... зайци готвя :) не ги пазя :) и спанак обичам :)
    от вчера във фризера ми и една патица живее ;) Ще трябва скоро да се отнеса по-сериозно към обитателите там :)
    Поздрави, Пеп :) и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепчо, признат майстор си на вкусотиите с дивеч и не само :) Това е поредното ти много, много изкусително предложение! Ще взема да пратя моичкият на лов - стига само на риболов е ходил :) Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, този твоя фризер е явно добре населен. Редно е да го прегледаш :)
    Поздрави и на теб, Зори и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Габи :)) ние ходим от време на време на риболов, но обикновено той преминава в разходка, ползване на барбекюто... и ей такива работи. Можем да менкаме, а? Хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Ще те убия.Така сте се разлигавили вече с този дивеч!Срамота е просто!Да изхабиш тази прелест със спанак с ориз!Ужас!Донеси го,че да го изядем дружно.Ама без ориза и спанака!

    ОтговорИзтриване
  6. Време е за закуска, но няма да откажа една голяма порция, Пепи! Много вкусно и апетитно, жалко, че вкъщи само аз ще го оценя. :(
    Прегръдки с пожелания за весели празнични дни! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, следя с интерес "проекта 10", но за съжаление не мога нищо да си приготвя. Седя си пред монитора и преглъщам. Заека е много апетитен. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Ели, ти поне си лесна :) т.е. под ръка. Винаги можем да разменим кутия с дивеч и кутия бонбони, примерно :)

    Еви, така като го пишеш се радвам, че моите хора, започвайки от половинът, откриха спанака и листните. До преди 6-7 години дори не смеех да готвя в къщи. Весели празнични дни и на теб!

    Йоли, тези дивите само на задушени стават. А аз с луци, със сини сливи и зарзавати правих вече. Печен най-много на питомен да склоним. Но ако довлекат друг див, ще ти го оставя да опушшиш, може и да стане.
    И се вземам с ръце. Най-тържествено обещавам до неделя едни гарги да покажа :)

    ОтговорИзтриване
  9. Пхахах, по повод възмущението на Йоли се сетих за една позната,която сготви глиганското на мъжа си със ....зелен фасул :))))
    Аз, да си призная, дивеч не съм готвила, но пък много обичам да ме канят на такава трапеза :Р
    Поздрави, Пепи!
    бтв. не споменах, че обожавам спанак с ориз, дори с див заек да е вътре :)))

    ОтговорИзтриване
  10. А на мен много ми хареса рецептата, както и идеята за проект "10 рецепти с дивеч" . И я следя с интерес.
    Точно такъв по-сочен спанак с ориз харесвам и аз. Като няма заек, с телешко ще е.

    ОтговорИзтриване
  11. Ели, може и с глиган :) И задължително се отчети пред Йоли-то :))
    Иве, ама то верно със зелен фасул си е...кощунство. да изхаби така глигана :)) Каня те :) Когато имаш път насам и решиш - заповядай, с удоволствие ще приготвя, а с теб най-сетне ще се запознаем :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама ще взема да дойда, че напоследък кухнята е пренебрегнато място :(
      хихих, аз и за гарги съм навита, особено по Ришельо :Р

      Изтриване
  12. Ама едвам ги издържам вече тия двамцата с Мишо!Ще ме побъркат с този дивеч!Сега и гарги... да не са моите,Пеп?Убих те,ако ми ги изядете!

    ОтговорИзтриване
  13. Твоите?!?!
    Възмутена съм, че го помисли, дори. Та те не са оскубани!
    Моите съм си ги одрала :))) а внасянето на други вече е строго забранено :)

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи, сега знам, защо снощи след няколко неуспешни опита да напиша коментар в твоя блог, той ми изчезна от списъка с блогове, които следя. То било, за да не пропусна днес моето любимо ястие, а именно спанак с ориз, пък за месото нямам претенции, само да не е свинско. :)
    Много е съблазнително, Пепи! Защо ли ми трябваше да поглеждам точно преди обяд :)))

    ОтговорИзтриване
  15. Пеп-чо, да знаеш - за бой си - и зайците, и спанака останаха на дъното на фризера и направо незнам как да стигна до тях...а иначе манджичка с месце, спанак и ориз вкъщи обичаме точно така - в тенджера, по-редичка...ох, така ми се прияде...
    Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. ааа, Мариета... вие защо такъв фризер си купихте? Много неподходящи са, за домашни цели. Или месото трябва да е еднообразно :)
    Абе когато стигнеш до спанака ще е :)
    Хубава празнична вечер у вас!

    Вени, знам, че не искаш със свинско, заради теб е със заек :) А при вас знам доста дивеч се продава :) Пробвай, не оставяй спанака така постен :)
    Хубава съботна вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  17. Пепи, ние най-обичаме спанака или с телешко с картофи или с пилешко с ориз, та в понеделник като ида да пазарувам, ще видим какво ще му купя, спанак имам вече, остава да реша какво ще е месото. :)))
    Приятна и изпълнена с много положителни емоциии неделя, ти пожелавам, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  18. С каквото има, Вени :)
    Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  19. Направих го! :)Страхотно се получи. Уча се да готвя по вашите рецепти, благодаря ви!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво! и моля :)
      Радвам се, че мога да помагам. Поздрави :)

      Изтриване
  20. Страхотна рецепта! И за малка маймунка на една годинка става, а отдавна търся рецепта за зайче, в която да има и оризец. Мисля, че това ще е следващото нещо, което ще сготвя! Благодаря от сърце, Пепи! А дали имаш идея ако зайчето се вари в тенджера под налягане, колко време му трябва след завиране?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи от възрастта му :) ако е младо и 20 мин. ще стигнат. Днес правих заешко със спанак и за час в нормална тенджера месото беше сварено. А друг път на стари ми се е случвало да варя по 2ч. докато омекне месото. А защо не го свариш в обикновена тенджера? (аз отписах наБлягащата, предпочитам бавно да се вари), но заешкото е богато на белтъчини и ако не се отпени хубаво тоя коагулирал белтък ще полепне яко по парчетата месо, а не е приятно (за окото). Няма и как да се отпени хубаво в нея.

      Изтриване
    2. Позамислих се и аз защо пък да не го сваря в обикновена тенджера наистина... Така и ще направя! Сега ще го извадя да се размрази и ще отида да купя спанак. За довечера ще изненадам моите момчета с вкусно заешко - не съм опитвала рецептата друг път, но само като чета и като гледам снимките, ми потичат лигите! Знам, че ще е страхотно! Благодаря ти, Пепи!

      Изтриване
    3. Чакам да кажеш дали се е получил :)

      Изтриване
  21. Аз да поотупам праха от тази рецепта и да споделя, че е перфектната манджичка за въвеждане на месо на 7 месечен :) Благодаря за идеята. Най-много да подям детето :D :D :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заешкото месо е деликатно :) и добра идея да захраниш детето с него. Виж, когато моите бяха малки нямахме зайци :) но внучета мога да захраня :)
      А ти сготви повече, не посягай на храната на детето :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...