7 януари 2012 г.

"Ужас!"

възкликна едно другарче, което много си обичам,  при гледката на отчетения ПЪЛНЕН ДАЛАК.
Ама нали затова за всеки влак си има пътници :))


     Не е толкова страшен, явно е и съвсем ядлив, щом го продават в почти всички месарски магазини.  Не ми се е случвало да купувам, но нали често ги преглеждам нашите (по път са ми два, какво да се прави)  имам наблюдения.
      На свинската Коледа обикновено се задържам на мезетата. Пък  и човек за скарата трябва. Наред с другите мезета, далака е един от тези, който задължително се пече там. До скоро биваше само нацепен, поръсен с подправки и изпечен..... що ли ми трябваше да го предлагам с екстри. Сега - не само, че всеки път си играя да го пълня, ами и никой не зачита предпочитанието ми  - добре изпечен на скарата, натурален. Което потвърждава максимата, че кой каквото си направи........ трябва да си го сърба. 
     В горния случай поне съм си намерила доброволци дегустатори, които с удоволствие го хапват. Но вече няколко пъти авджи Стоев има нахалството да  ми носи и глигански. Надявам се никога да не прочете това, което следва, но първите два бързо ги запратих за храна на Рита, с констатацията, че миришат.
Миришат, друг път. Точно толкова, колкото мирише черен дроб blush2 и по-малко от бъбреци и т.н.. 
Мише обаче е много последователна личност и миналата седмица пак донесе.
Напълних, изпекох :))) опаковах и му го пратих обратно.  Да си го хапват със здраве!
Пък аз ще добавя още едно предложение към  частта 10 ястия с дивеч от проекта 10 ястия с....




Пълнен далак

Продукти за 1  далак (глиганския е ~ 40/60см.; колкото на питомно прасе, но телешкия е голям - също става за пълнене.) 

1  стрък праз(лук)
1 пълна ч.л. кимион 
1 равна ч.л. черен пипер 
1 равна ч.л. сол 
20-30 мл вино 
парче було или 2 с.л. олио*

Приготвяне: 
* Праз-лукът  се нарязва на ситно и смесва с всичко останало от продуктите
* Далакът се срязва на две половини - напречно
* С остър нож се прави процеп от срязана част към върха на парчетата така, че да се оформи джоб. Дори да е изтънен някъде не е проблем, тъй като ципата го държи здрав.
* Отворите на джоба се пълнят с нарязания праз - той е еластичен; сипват се  2-3 лъжички в отвора, стисне се "джоба" над тях - и сместа се отмества навътре към края на парчето далак. 



 * Когато са готови, съвсем леко се посоляват и отвън;  завиват се  в парчетата було* и пекат на скара  (или грил тиган в жилищно-блокови условия)   до пълното им зачервяване от трите страни. Може би не знаете, но далака, когато се напълни има три страни :)))

*  Булото е тази бялата мазна ципа, която в някои случаи се изважда цяла и ползва за правене на сарма-кебап,  или печене на ситно накълцано и завито в него месо, защото тя е почти прозрачна, но здрава - не пропуска нищо,  когато е сурова. Когато се изпече вече мазнината от нея се стопява и вкусът на завитото вътре каквото и да е - става невероятен. И къде е далака, къде е бонфилето, но заради булото ме спохождат едни мисли, благодарение на Ели-то Драгомирова, които нямат място в тази публикация. Само исках да споделя, че ако няма налично було, далака може да се намаже с олио и тогава да се изпече. А праза вътре си има мазнинка; няма да остане сух. 


Като бонус към далака напомням и за  рецептата на най-вкусно приготвения дроб - Дроб с чесън и лимон,  за който  мога да се жертвам и на мига да стана да изпека и по една пърленка - :)) от ония, мързеливите, в тостер-сандвича :))









20 коментара:

  1. хахаха...Наистина "ужас",но неми пречи да те поздравя за хубавите снимки, особено първата в разрез...
    Лека, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  2. Лека нощ, Кате :) Хайде да спим вече :))

    ОтговорИзтриване
  3. И моята първа дума беше 'Ужас" ...още като прочетох 'ПЪЛНЕН ДАЛАК" и преди да видя снимките:)
    Но бих опитала;)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепка, страшна си! Не ме познаваш, но аз съм ти фен отдавна. Само в твоя блог има такива екстравагантни предложения!
    Винаги като се чудя какво да готвя днес идвам при теб на виртуално гости и с кеф избирам менюто :)
    Поздрави и много, много БРАВО!
    Мира

    ОтговорИзтриване
  5. Хич не ме интересува, че деликатните у дома ще възкликната "Ужас", аз само "ЕХААААА" мога да кажа. Това ще си го направя и като не ядат тъкмо за мен ще има повече:))) За много години- здрави и вкусни!darkslayer

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусно изглежда, Пепи! Ако, ми попадне далак знам какво да го направя! Хубава Неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз пък съм ужасена,че не мога да опитам от тия вкусотийки! А така ги обичам! Пеп, трябва да издадеш книга за рецепти с дивеч.Вече е направо наложително! Няма такава специализирана и направо ще избиеш рибата.

    ОтговорИзтриване
  8. Затова е световната криза!Изхвърлят хората разни карантийки- вкуснотийки.
    Браво , Пепчо!
    Скоро правих зайче по твоя рецепта и стана много вкусно.Показах блога ти на една приятелка , авджийска майка , че се чудеше вече какво да измисля.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Хубава неделя и на теб, Вили!
    Радвам се, за зайчето :) А карантиите - нормално е; при положение, че не всички ядат всякакво месо - какво остава за тях. Въпрос на вкус - казал Дяволът,събул си панталоните и седнал в копривата :))

    Ето Йоли, която твари всякакви пробва - охлюви, миди, раци, мекотели, жаби.. какво остава за някакви си далаци :))
    Йоли, идеята ти е хубава (наистина няма кой знае какви книги с готвене на дивеч), но на този етап - неосъществима. Поне докато не спечеля джакпота, ако започна да играя тото :))

    Благодаря, Марианка, хубава неделя и на теб! Ще чакам да споделиш дали ти харесва така!

    amber, ако ще опитваш - търси си съмишленик :) да не си само ти. Пък и сравнително голям е.

    Мира, радвам се, че те улеснявам с избора. Много ти благодаря за доверието, което ми оказваш и най-вече към предложените рецепти. Дори и нетрадиционните :) Но както казват на моите младежи - не можеш да казваш, че не ядеш нещо, ако дори не си го опитал.
    Благодаря ти, хубава нова седмица на теб!

    За много години, darkslayer! (Милена беше, ако не се лъжа? :)
    Направи си го, но първия път пробвай с по-малко праз, да видиш дали ще ти хареса.

    Хубав неделен ден, дами!

    ОтговорИзтриване
  10. Далак няма пълня, че ще ме изхвърлят с него от вкъщи, но отдавна се каня на твоята рецепта за дроб, че и пърленка ми се прияде...
    Прегръдки, Пепи и пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Пепчо, вземам си от пърленката, но бих опитала и основното. А и щом си го приготвяла ти, съм сигурна, че е много вкусно:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи, у дома пълненият далак е традиционно ястие и много го обичам приготвен по рецептата на майка ми. Винаги ми е навявал и къде, къде по-приятни спомени:))), при това комични.В блога си имам две рецепти за далак, но ето линк само комичната: http://margatyna.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

    ОтговорИзтриване
  13. Еви, надявам се да ти хареса дроба. До сега нямам негативни мнения за него, а доста съм го предлагала на момичетата. Прегръдки и хубава седмица!

    Зорница, вземи си пърленка, далака остави на някои други желаещи :) Поздрави и на теб!

    Светлана, теб те следя и знам, че имаш много хубави домашно приготвени мезета. Сега ще видя далака и случката му, нещо съм го пропуснала :)

    ОтговорИзтриване
  14. Пепчо, аз "ужас" няма да кажа, а "тююююю, язък" - що чак сега го пускаш това чудо, кога кучето излапа нашия далак...нищо, за друг път ще знам.
    Чупвам си пърленка и отивам да видя дроба, че съм намислила утре-вдругиден това да сготвя.
    Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  15. Пепче, без да ми се сърдиш, ама вече доста време съм веге, та и аз ще кажа "ужас" съвсем добронамерено, защото много те уважавам.:)))
    Ооообаче, тая пърленка така ме съблазни, че ми се прииска не да си отчупя, ами да ти я открадна цялата. Изглежда чудесно!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Рони, ама разбира се, е не се сърдя :) Знам, че отказа месото, още по-малката карантия би ти харесала :))
    Дърпай пърленка :) много ми е лесно с тостера и бързо ги правя :)

    Мариета, догодина ще знаеш :) Пък аз от снощи си имам друг такъв "деликатес" със същата поръчка. Нахалници :))
    Хубава и усмихнаха нова седмица, дами!

    ОтговорИзтриване
  17. Изглежда превъзходно.
    Току виж, обичам такова нещо. Щом е с праз, най-вероятно обичам.
    Да ме бяха убили, нямаше да знам че далакът има трийъгълна форма.
    Кой казва, че кулинарните рецепти нямат познавателна роля.
    А пърленката е просто мечта!
    Хвани момците от ловната дружинка на Мишо да ти станат спонсори и издай книга. Какво ги гледаш. Няма само да им готвиш вкусотии я!

    ОтговорИзтриване
  18. Виж сега Ели. От едната страна той е гладък и равен. От другата плоска страна, точно по средата има един ръб, който държи булото (м/у другото намерих си булото във фризера аз) И като се напълни, този ръб разделя двете части на тази повърхност - става като пирамида. Пък и така лесно се пече.
    Не те знам, пробвай на Драгомиров, тогава ще знаеш дали обичаш :))
    Пърленка обичаш ли?
    За момците съм ти казвала.
    Отбих дружината. Готвя само за групата на М.

    ОтговорИзтриване
  19. Пепи, аз такива неща не ям. По-скоро не съм и опитвала, но на снимки изглежда много вкусно:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, не може човек всичко да яде :-) Но ако сега дадеш от твоя тутманик, ще ти правя компания

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...