19 януари 2012 г.

ЧРД, майне либен и Глиган в сметанов сос

 
Каква по-подходяща рецепта за рожден ден на  старшия канибал в къщи от глиганска :)) Но този път глигана е в по-различен сос; сметанов с горчица.
Неоспорим факт, след толкова проби с глиганското е, че трябва да бъде много добре задушено месото, но всеки път се оказва, че е с червено вино, лук и/или някакви зеленчуци.
Това със сметаната отдавна го замислях, ясно ми беше само, че трябва да сваря предварително месото. Пък какво ще се получи - не се знае; единствено ме успокояваше мисълта, че девойчето обича сметанови сосове.
Е, всички го харесахме. Сочно и крехко месо, с нежен бял сос. И предложение № 8 от Проект 10 ястия с дивеч.  И  може да се изпълни с телешко  месо, което също е достатъчно сухо.
Ако някой е обърнал внимание, повече ми рецепти са за 5 до 7-8 порции.
Но има едни такива ястия, които заради времето на приготвяне  (макар и не под наблюдение) не си струват  готвенето за двама души. Затова пък много от тях се замразяват успешно - в кутии, на порции. А това, че големината на порцията може да бъде различна, е съвсем друг въпрос girl_haha



Продукти за 5-6порции: 
~ 1.5 кг. месо от глиган
2 зърна бахар, 10-на зърна черен пипер, сол
2 моркова, връзка магданоз

~250 гр. гъби
50 гр. масло
250 мл. готварска сметана
2 пълни с.л. горчица
150 мл бяло вино
2 с.л. царевично нишесте (или препечено брашно)
сол (вече съвсем малко, колкото за сметаната)

Приготвяне: 
* Месото се нарязва на едри късове, поставя в студена вода и вари 10-15 мин. след  кипването.
* Изхвърля се водата, измива се мосото и отново се повтаря същата процедура.
* На третото кипване във водата (не повече от 1.5л.) се поставят бахара, черния пипер, солта, почистените и нарязани на едро моркови и връзката магданоз - вързана на дръжките, за да се извади лесно.
* След като заври, намалява се степента на котлона и оставя на тихо да къкри, докато месото омекне :)) на пипане (къса се лесно)
* Изваждат се морковите и връзката магданоз. Бульона трябва да е останал около 300-400 мл, ако е повече - редуцира се до това количество (увеличава се котлона да изври, след като се извади и месото)
* В тенджерата се загрява маслото, поставят се почистените и нарязани гъби, посоляват се и задушават с 1/3 от виното, докато се изпари водата от тях.  Прибавя се накъсаното на по-дребни хапки месо
* Сметаната, горчицата и виното се разбиват (тук аз мързеливо ги поставям в купата на пасатора) и със сместа залива месото и гъбите. Прибавя се и бульона, от който се отделя 50-60 мл.
* Оставя се да ври 15  мин, след което се прибавя размитото в отделения бульон нишесте (или препечено брашно), бърка се, докато клокне и отмества от котлона.

***Соса може да бъде повече, увеличавайки количеството на бульона.



И по случай  помъдряването  с една  година на Мише   да ви почерпя с едни набързо направени, но вкусни Баунти-блокчета по Йоли ( я нейните каква визия имат) .

Да ти е сладък живота, Мише и (поздрав в типично ваш с ЖулЕ стил) много да ме слушаш!  newsm51newsm51  



54 коментара:

  1. Много е хубава рецептата :)!Комплименти ! И аз като госпожицата :)обичам сметанови сосчета ....,но сигурно ще опитам с телешко ,че де глигани тук ....виж канибали има :)))!
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ивана.
      Давай с телешко; подобен съм правила и със свинско. Всеки канибал ще го оцени :))
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Ма как няма да те слуша!Че и в очите ще те гледа!
    Само какво ястие и какъв забележителен десерт в негова чест!
    Пепи,да ти е здрав,любящ,усърден и да ти е мил другар в живота!
    Сърдечни поздрави и хубаво празненство!

    ОтговорИзтриване
  3. Да ти е жив и здрав мъжа, дълги години да се радвате един на друг Пепи!
    Страхотно ястие!
    Това е любимия ми сос, само дето с него правя пилешко!
    Пожелавам ви един чудесен празник!
    Поздрави за Рожденика!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! Соса ще го пробвам с пилешко и аз, със сигурност ще е хареса.

      Изтриване
  4. Честит ви празник, Пепчо!!! Да е жив и здрав рожденника и много да те слушка! Невероятно ястие си му поднесла за празника, а бонбонките са толкова изкусителни, че с удоволствие ще се почерпя! Прегръдки и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поредното дивечово и глиганско изкушение!
      С нетърпение очаквам следващото, но защо само 10?!
      Пеп-4о и тук да ви пожелая много щастие,здраве,и нови споделени мечти!
      Весел и незабравим празник!
      Нови и по-големи ловни успехи!С един куршум два заека :-)))С глиганите е ясно, че е така!
      Прегръдки

      Изтриване
    2. Катя, Бети, благодаря, ви и предавам!
      Бети, вече два сезона нямаме оплаквания, но си и гледат "района" .
      Хубава вечер на вас!

      Изтриване
  5. Жив и Здрав, Мишо и много да слушаш Пепи! Страхотно ястие, а десерта е великолепен Пепи! Хубав Празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марианче! Хиххище му прочета тези пожелания!

      Изтриване
  6. Сега отиваш и залепваш на Мишо едно голяяяяяяяяма целувка от мен! Ама много голяма! Да е здрав, Пеп, да е все такъв готин и да му е годината наслука. А ти почвай сериозно да мислиш за книга!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. първата поръка - изпълнена! А пожеланията - предадени :)
      За последното... някога :))
      Мерси, Йоли!

      Изтриване
  7. Да те е жив и здрав половинът и още много години все така да се радвате един друг! Голяма вкусотия си му направила! Непременно ще опитам с телешко месо! Прегръдки и Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  8. Пеп, да ти е жив и здрав!
    А и си мисля, че той много те слуша!
    Страхотно ястие, отново по темата с глиганското :)
    А сладкиша е толкова изкусителен!!!!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Хм, да си призная слушаме се взаимно. Или поне се стараем :)
      Не мога да кажа, че ни е с кучно.
      Прегръдки и на теб!

      Изтриване
  9. Пепи да ти е жив и здрав старшия канибал:) А с тези глигански рецепти акъла ми взимаш, страхотно изглежда както винаги ! И десерта е страхотен!
    Много весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, още 2 и "проекта" ще вземе нова насока.
      Двойно благодаря :)

      Изтриване
  10. Честит рожден ден на старшия канибал-от здраве, щастие и късмет да не може да се отърве! Предложение №8 изглежда много апетитно! Поздравления! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи, здраве, успехи и много щастие желая на рожденика!
    За почерпката, каквото и да кажа, ще е малко - царска!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  12. Честит рожден ден на Мишо и хубав празник, Пепи!
    Сърдечни пожелания за здраве и късмет, много успехи, радост и щастие!
    Прекрасно предложение - изглежда страхотно и е отлично попълнение в десятката.
    Десертът е разкошен, благодаря за почерпката.
    Поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз сърдечно благодаря за поздравите, Диди!

      Изтриване
  13. Здраве и щастие на рожденика, заедно да остареете и побелеете като планините през зимата!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, Иглика,

    Благодаря за пожеланията, много мило!

    ОтговорИзтриване
  15. здравейте аз сам Мишо благодаря на всички куленарни Девойки за сърдечните пожелания и една целувчица специално за йоли

    ОтговорИзтриване
  16. Пепи, и тук да кажа да ти е жив и здрав! И... много да те слуша :) и ти да го слушаш :)
    Хубав празник!
    Глигчето в сметана ще се пробва скоро :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, Зори, ще слушаме :) и двамата.
      Пробвай и така, ще ти хареса.

      Изтриване
  17. Пепче да ти е жив и здрав рожденника. Много да те обича и слуша и парички да ти носи :)).
    Глиганското изглежда разкошно, а от почерпката си взимам непременно.
    Прегръдки много и хубава празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка и за теб, Дианка :)
      Абе всичко да носи, не отказвам на нищо аз - ни на пари, ни на дивеч ...
      Като зараза е това с дивеча напоследък :))

      Изтриване
  18. Да ти е жив и здрав рожденика, Пепи :) и много да те слуша и радва!! Да ви поздравя за празника ви и тук!! А рецептата ще се пробва, ама вероятно с месце от питомно животинче :)

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря, Мина. Хубава ден е 19.01, нали :)

    ОтговорИзтриване
  20. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!
    Авджи Мише, от здраве да се не отърваш, много да слушаш / в момента Пепи и Жул....за снахата...по-късно..../...:))))
    Живота ви да е изпълнен с много любов, усмивки, щастие, късмет, нежност и още много празници да посрещате заедно! Внуци, правнуци и прапрапра....внуци да дочакате, гледате и им се радвате!
    Редовно дивеч да носиш, пернати- не!
    За хубавата трапеза Пепи, която си приготвила моите комплименти! Вземам си бонбонче!
    Весел празник на цялата фамилия! НАЗДРАВЕ!
    Поздрави и целувки от четири госпожици!!!!!
    Нанси, Ани, Нора, Ая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наздраве, Норче, да сте живи и здрави!
      Прегръдка за вас, пък поздрава ще го отчета на авджи в неделя вечер :)

      Изтриване
  21. Честит празник на ловджията! С пожелание за здраве и да му спори във всичко, с което се захване. Най-важният улов в живота му е сполучлив (визирам теб :)))

    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Инче, сигурно си права за улова...ЯВно му върви на човека :)
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  22. Пепи да ти е живо и здраво ЛИБЕТО......,за да те слуша :)

    ОтговорИзтриване
  23. Пепчо,
    откога се каня да намина да честитя и да се възхитя на глиганското, ма все нещо ми виси на крачола.
    Да ти е жив и здрав ловджията, много любов ви желая и дните ви да са пълни откъм хубави емоции!
    И пак да ни сготвиш , че аз докато дойда, всичко свърши:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, Мъхче, ще сготвя пак :) Без друго днес е неделя :) Благодаря ти!

      Изтриване
  24. Пепче,да е жив и здрав рожденика!
    Много наслука и прекрасни семейни празници да си имате!
    Хубав празник ви желая!

    ОтговорИзтриване
  25. Пепи, жив и здрав да е рожденника! ...и все така да зарежда трапезата с дивеч!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано, Диди :) Поне докато го държи хобито. Надявам се да е за дълго :)

      Изтриване
  26. Пепи, пред рожденика-ловджия се отчетох вече на другото място, но този глиган в сметанов вид не ми дава мира. Ееех! Дали не можеш да ми замразиш малко във фризера?:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Гуинет, не стигна до там.
      Но винаги мога да направя прясно :))

      Изтриване
  27. Хахаха, много забавна публикация:)))
    ЧРД на старши канибал! Да е жив, здрав, щастлив, обичан, да е късметлия и да има успешен ловен сезон!:)
    "Каква по-подходяща рецепта за рожден ден на старшия канибал в къщи от глиганска :))" - Ей на това много се смях!:)
    Пепи... пожелавам ти много да те слуша и много месце да носи вкъщи;)

    ОтговорИзтриване
  28. Да ти е жив и здрав старшия канибал, нищо, че празника е минал, пожелавам му го от сърце.
    Ако е останало едно блокче, вземам си за негово здраве.
    Надявам се да сте си изкарали хубаво.:))))

    ОтговорИзтриване
  29. Правя рецептата вече два пъти, вторият - надминах себе си. Наистина, след толкова много готвене на глиганско с червено вино във всякакви варианти, този начин, със сметаната и гъбите, се оказа много добро попадение - нежно, елегантно и много изискано. Много, много съм доволна! Имам още малко глиганско месце - и него смятам така да приготвя, защото се хареса и от главните консуматори. АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. браво, Ани! Сигурна съм, че са си облизали пръстите твоите дегустатори :)
      Тъкмо ме подсещаш, че не съм го правила скоро, ще сложа едно тези дни и аз.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...