10 март 2012 г.

Спаначено песто


Това песто ни стана любимо от два дни насам. Т.е. откакто го направих пробно. Но вече е заело трайно място в сърцата ни :))  Точно както спанака преди 8 години,  преди които не биваше да внасям тази "трева" в къщи.
През лятото често правя магданозено песто и винаги има в бурканче в хладилника, но зимата решавам да си почина от "любимата" ми подправка  Laughing Спанак обаче ядем целогодишно, на супи, готвен, печен,  суров, нарязан на салата с топка катък или с хубав домат.  Време беше за разнообразие, още повече едни сандвичи от Кевин-аспарагуса с песто от спанак ме преследваха от няколко дни....... 

Тази пропорция долу е съвсем приблизителна. Сещате се, че може да се сложи нещо в плюс или минус. Дори аз не мисля да я спазвам точно следващия път :)  Един недостатък има   пестото от спанак: правенето е в пъти по-бързо от миенето му. И задължително трябва да са подсушени  листата. 


Продукти: 
~200гр. почистени, измити и подсушени листа от спанак (без дръжките) 
50 гр. ядки от орехи 
1-2 скилидки чесън
1 с.л. сок от лимон
~100 мл зехтин 
80 гр. твърдо сирене (тук сложих пармезан и твърдо бяло козе сирене)

Приготвянето се състои в следното : Поставя се всичко в купа (или блендер)  и пасира, докато стане като ей онова горе :))) около 2 мин.


Малко по-късно ще го видим на сандвичите :))) невероятно ароматни станаха с него. 



11 коментара:

  1. Седя си пред компа и примлясвам :) а сандвичите са просто божествени :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Мдаа, ще се прави! Видях го на онзи смъртоносен сандвич и оттогава не може да ми излезе от главата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. сега ще покажа и смъртоносния сандвич :))
      Ням да съжаляваш, Нели!

      Изтриване
  3. Мислех да правя с босилек, но май това ще го предвари. Страхотно е пепи! Отивам да погледна и сандвича. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ако трябва аз да избирам - босилека ще почака (но това есамо защото не съм му фен :)
      Прегръдки и хубав неделен ден, Евка!

      Изтриване
  4. Обичам всякакво песто, но такова все още не съм пробвала. Изглежда много апетитно и веднага си го записвам и ще го пробвам още сега, по време на поста (без сиренето).

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Цвети и хубава неделя!
      Надявам Можеш да увеличиш ядките, за да не остане рядко.

      Изтриване
  5. От известно време съм се зарибила по сушените домати и магданозено песто, като гледам сандвичите май ще дам шанс и на спаначеното песто. Не че има шанс да се задържи дълго, но имаш ли представа колко може да издържи в хладилник.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 4 дни изкара в хладилника, без да му се промени вкуса. За повече не знам, Ети.

      Изтриване
  6. ох, мн хубаво изглежда; и като нямад а слагам кедрови ядки , а орехи, направо икономично
    хамм
    то при мен ако и 4 дни изкара в хладилника... ще е постижение

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...