13 март 2012 г.

Заек с грах

 

Нищо ново под слънцето, една яхния, много добре позната на всички жени над 33 Laughing   
Тази яхния винаги гледам  да я готвя в гювеча, но може да се сготви и на котлон в тенджерата, а този, последния път аз я правих и в бавно-готвещия  Крок-пот.  Сложих сутринта  и вечерта когато се прибрах си имахме вечеря, което ми е много, ама много голямо облекчение. 

Продукти за 6-7 порции: 
~1,5  кг. заешко месо  (по същия начин правя свинско, телешко и пилешко в глинения съд)
1 консерва грах от 800 г. 
1 глава лук
4-5 ск. чесън
2 с.л. универсална подправка (която все я споменавам, но ако няма - подправки - морков, чушка, целина, магданоз, копър пащърнак - каквото има, от всичко по малко) 
1 с.л. червен пипер
1 с.л. гъсто доматено пюре
60-70 мл. олио 
~800 мл. вода
*сол не слагам, когато ползвам подправката. Ако не ползвам от нея - сол на вкус)

картофи - опция :) понякога слагам 2-3 картофа, нарязани на дребно в края, заедно с граха, някои от любимците ми харесват тази манджа повече с някое картофче вътре 


Приготвяне: 
*  Месото се нарязва на порции; лукът се нарязва ситно; чесънът счуква или пасира..
* Всички продукти се поставят  в съда (независимо глинен гювеч или крок-пот, )
* Ако се готви в глинен гювеч - поставя се в студена  фурна, включва на 170* и забравя там за 3 часа. Тъй като тук водата се изпарява малко повече, количеството и може да се увеличи.
* Ако се готви в Крок пот - включва се уреда  на І - low за  7 часа ( ако месото е "старо" на възраст и не е омекнало след тях, може да се включи веднага за още час или два уреда. Тъй като вече е достатъчно загрял, няма да му е нужна "началната скорост" от достигането на температурата, при която се готви. 

Приготвяне в обикновена тенджера: 
* Заекът се нарязва на парчета и запържва за по минута от всички страни в тенджерата (обикновено на два пъти, колкото да се запечата месото)
* Лукът и чесънът се почистват и нарязват на дребно. 
* Прибавят се към месото  и запържват заедно 2-3 мин; прибавя се червения пипер, доматеното пюре  и универсалната подправка. 
* Разбърква се добре и налива водата - в тенджерата слагам  повече вода, тъй като тук ще изври - около 1,5л. 
* Оставя се да ври до омекване на месото - тук време няма как да кажа, ако е млад заека е готова и за един час. Проверявайте го, когато започне да се къса лесно е готово. Грахът се прибавя малко преди готовността на месото - на него му трябват 5-10 мин. готвене. 
* Водата трябва да е извряла наполовина - ако е много водно, увеличете степента на котлона, за да се изпари - трябва да се получи яхния, а не супа :) 
* Изважда се малко от соса, охлажда се и разбърква с 1-2 лъжици препечено брашно. Налива се обратно в тенджерата и разбърква - целта е сосът на ястието да бъде плътен, не бистър. 

Ако не ползвате универсалната зеленчукова подправка - която както писах вече си е доста солена, прибавете  морков, чушка, парче целина при запръжката на лука и добавете сол. 
Ами това е :)) остана само заек да намерите  newsm53




15 коментара:

  1. Много вкусно и полезно е заешкото месо.Тази яхния изглежда апетитно!Чудесно съчетание на зеленчуци и подправки!
    В къщи сме фенове на такива ястия.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира!
      Вкусно и полезно, но ...... рядкост, за съжаление в кухнята. В голяма част от хората.
      Лека нощ на теб!

      Изтриване
  2. Грах обичам, заек обичам :) рецептата е като за ме :)
    Хубава вечер, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепчо,
    аз не я готвя често, но не защото не я обичам, а защото забравям, че мога да я сготвя;)
    И с това да имаш топла вечеря като се прибереш от работа, направо ти завиждам за този урОд;)
    Някой ден като намеря място в кухнята и аз ще си взема;)
    Хубава веччр!

    ОтговорИзтриване
  4. Мъхче, я се огледай по-прецизно :))
    Това с вечерята си е проблем у нас, откак сме семейство. ПоловинЪт иска да вечеря едва ли не от асансьора. Заради това се радвам толкова на тази "тенджера".
    Лека нощ на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хехехех...от асансьора...и у дома има един такъв,дето ако може ще седне от вратата на масата,но не е половинката,а госпожицата...глад мори тийнейжърската й душа след 6 учебни часа.
      Вкусна гозбичка,Пеп!И аз съм фен на граховата яхния,много даже!
      Спорен ден!

      Изтриване
    2. ааа, щерката е търпелива в това отношение, Роси.
      На граФа и тя е фен, добре че и половинът склони да хапва - може веднъж на месец два да е, но пак е нещо. А аз го обичам и и в супи, в гарнитури, на кюфтета...
      Хубав и според да е и на теб деня!

      Изтриване
  5. Оххххх толкова са ти апетитни порцийките :)))). Много ми харесва този твой "крок-пот" уред, дето готви сам :))) Поздрави Пепи и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. защото са големи, Дианка :))
      Поздрави и на теб и хубав ден!

      Изтриване
  6. Много обичам яхнийки с грах :) Стана ми интересно... защо познато на всички над 33?:)
    Баща ми гледа зайци много зайци и винаги имам готови консерви със заешко месо ( положителната страна на студенството хехе ) и даже много лесно готвя яхнийката за има няма 15 минути :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бурканите спасяват студентите от глад, нали :)) Бурканите са голямо богатство.
      Ти си изключение, Мащерке.
      Защото предната вечер гледах как една госпожица на 32 не само неможе да готви, но и не се постара ни най-малко; а във ФБ се надяваха, че с годините ще се научи :))) затова ги писах 33. И да, точно със студентите сравниха нейната вечеря, че студент би се справил по-добре и извадил буркан с месо.

      Изтриване
  7. Любимо ястие, твоето е както винаги много апетитно и вкусно, Пепи! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Виж какво... ако имам път към твоя край, да не се чудиш после що съм ти довтасала пред прага :)) То с такива манджички как да не ти цъфТне човек на гости :)
    Много вкусно изглежда, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  9. Току що приключихме по 1-2 порции :) Не го направих в крок пота,защото счупих съда и още не съм проверила дали мога да го заменя :( обачееее стана страхотно :) Добавих даф.лист и канела :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...