27 април 2012 г.

Рибни кюфтета

     Рибните кюфтета не са често явление на масата (предполагам не само у нас, но и другаде), но понякога са много добър вариант за използване на  дребна речна, морска  или язовирна риба, която е пълна със ситни кости и освен, ако не се препържи така, че да хрупка, яденето и е цяло наказание. Всичко това при положение, че някой близък е много запален рибар и често ходи да си къпе червея я на река, я на язовир. Или просто е риболовец с късмет. Нещо такова (тук показвам дребната риба, не шарана-нудист, който трудно се събра и в леген)


     Аз все пак я  "облагородявам" с 1-2 парчета рибно филе (най-вече скумрия, че е по-добро от всички други замразени, които след размразяване се оказва, че са  поне 70% вода), а рибата меля  в месомелачката с  решетката с най-ситните дупчици -  не по-големи от 2 мм. 
     Вкусът на пържена риба пак преобладава, но го няма оня елемент, дето  се чудиш дали вечеряш или чоплиш семки. 
     И още нещо. Ако сместа е повече, предпочитам да я оставя в хладилника, а не да пържа наведнъж всички кюфтета. Пържа толкова, колкото се очаква да изядем в момента, защото кюфтета са  хубави, когато коричката им е леко хрупкава, а не омекнала. 



Продукти за ~ 15 кюфтета:

около 700-800 г риба  ( филе или риба със ситни кости***, ако си имате рибар под ръка и ви донесе дребни риби, които са пълни със ситни кости и няма желаещи да ги ядат.)
1 яйце  за спойка на продуктите
1 глава лук - съвсем ситно нарязан
сол+черен пипер+щипка лют червен
1 сварен и настърган картоф
1 филия хляб, накисната във вода и добре отцедена
100 мл оцет (ако кюфтетата са от дребна риба. Рибата се накисва в топла вода с оцета за час, измива,  отцежда, подсушава и тогава се смила)
черен пипер, щипка червен пипер и сол
зелена подправка-може магданоз, копър, девесил или мащерка - въпрос на вкус

5-6 лъжици галета/брашно , или царевично брашно/бяло брашно за овалване - равни части 
олио за пържене ( 1 см. в тиган)

Приготвяне:
* Ако е филе, рибата се накълцва на ситно, ако е  прясна риба като горната  -  мели с машинката/комбайна на най-ситната решетка. ***
* Омесват се всички продукти. Сместа е гъста, като за  кюфтета от кайма. Зависи от качеството на рибата (филето, колко вода е имало)  но ако е мека  или рядка - трябва да се  държи на стегната  топка)  се добавя или още една филия хляб, или 2-3 лъжици галета.
* Оставя се да почине на студено в хладилник за около  два  часа.
* Оформят се топки от сместа, овалват се хубаво в галетата или брашното, изтупват се преди поставяне в добре загрятата мазнина и изпържват  от двете страни до зачервяване.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят. 
* Сервират се със зелена салата или зеленчуково пюре (като картофеното на баба, което   е на голяма почит у нас.

*** Ако рибата е с повече месо и по-малко кости, или се притеснявате от смлените кости (пр.деца ще ядат от тях) сварете рибата, обезкостете я, нарежете месо и така ползвайте - по същия начин, както със смляната риба. Тогава дори нямат толкова силен рибен вкус кюфтетата. 


 И ако на външен вид приличат на кюфтета с кайма  - няма нищо чудно. Рибата все пак е месо, а изпърженото кюфте от риба може да не се усети и на вкус, ако подправките са повече и като вид, и като количество.

22 коментара:

  1. Никога не съм яла рибни кюфтета, Пепи и се опитвам да си ги представя как са на вкус. Това със ситната рибка ме стряска малко, но щом ти гарантираш, че е ок, тогава имам пълно доверие. На снимките изглеждат невероятно вкусни. Защо ли изобщо го казвам, кое ли твое ястие не изглежда така, че дори току що да се е нахранил човек, пак да огладнее.

    Прегръдки и пожелавам прекрасни събота и неделя!!!

    P.S. Почини си добре, че отпуската отминава ;)))).

    ОтговорИзтриване
  2. Пепчо, Пепчо,
    царица си на разказа;) И на рибните кюфтета;)
    Откъде ги намираш тези думи, за да разкажеш точно какво се случва, когато ядеш риба с костици или пък историите за рибаря, който къпе червея;))))
    Аз избягвам да използвам дребна риба, но ако случайно някой заблуден рибар ми я донесе, ще знам как да си доставя удоволствие с нея;))
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ги обичам и благодаря за подсещането, отдавна не съм правила. Моят вариант е по-мързелив - на фурна. Прекрасни почивни дни ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам да направиш на фурна, а щом е по-мързелив може и да се възползвам, Еви .

      Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  4. Кюфтетата изглеждат много добре, а сигурно са и невероятно вкусни, но не е ли много по-лесно просто да опържим рибата в някаква вкусна панировка??

    Горан
    Goran.blog.bg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. по-лесно е. Но и еднообразно.
      А ако има и от онази със ситните костици - тя може да се хапва само препържена - е вариант да се хапне разнообразно.

      Изтриване
  5. Пепи, една приятелка ги правеше същите /от години живее в Италия и може и там пак да ги прави/ страхотни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, те са много "стари" :)) и аз откакто се помня разни рибари ги правят. Малко са по-пипкави, заради което явно не се правят много-много.

      Изтриване
  6. "....запален рибар и често ходи да си къпе червея..." хехехе,Пепи,големи бисери намирам тук понякога!
    Кюфтенцата много добре изглеждат и мисля,че едва ли има по-подходящ начин да оползотвориш дребна рибка!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  7. Тази рецепта много ми допадна, за първи път ще правя рибни кюфтенца и се надявам да изглеждат както на снимката :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много фино смелете каймата и ще станат ) няма начин.

      Изтриване
  8. Преди много години бях правил рибни кюфтетата от каракуда. Още бях ученик. :-) Споменът за тях беше много вкусен. :-)
    Преди време се сдобих с дребна каракуда и си припомних тази моя "тайна" рецепта за рибни кюфтета. Отново станаха вкусни. Тази вечер ще пробваме твоята рецепта. "Каймата" вече 2 часа е на студено. И след малко отивам да ги приготвям. Очаквайте отзивите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Силно се надявам да са станали за ядене и да не си ме споменавал с лошо :)
      Чакам отзиви :)

      Изтриване
  9. Смело мога да заявя, че твоята рецепта е едноличен лидер за рибени кюфтета. Всички останаха много доволни и изненадани от прекрасния им вкус, включително и аз. Изпълнихме твоята рецепта с всички продукти. Само един не добавих и в последствие се оказа, че съм сгрешил- щипката лют червен пипер, но другия път няма да пропусна тази подробност. Също така и скумрията я пропуснахме.
    Чудих се какъв сос да направя за кюфтенцата, но накрая си останахме с кетчупа на една много известна американска фирма.
    Някакви предложения за сос към рибените кюфтета има ли?
    За салата приготвихме "Зайова салата" (от един известен ресторант от град Банско). Ако желаете мога да я споделя.
    Наистина прекрасна рецепта за рибени кюфтета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. йеее! Много се радвам! Като писа, че си имаш твоя любима рецепта и се зачудих дали ще ти хареса моята :) Благодаря ти, че опита и тази рецепта!
      А скумрията е "пълнеж" за такива, които се притесняват от дребните тънки костици на другите риби. Но пък като се смелят, а преди това и накиснат в оцет - проблема е решен.
      Ще се радвам, ако споделиш "Зайовата салата".
      За сос - аз ги харесвам и си ги ям :) С млечно-чеснов сос - равни количества кисело мляко (цедено дори) и майонеза, с чесън. Но милото не съвместява тия продукта в едно ядене. Ако не те притеснява смесването на млечни продукти с риба - пробвай. И пюрето на баба пробвай като гарнитура - особено докато е топло :) няма по-вкусно от него, според моите човеци.
      Весело посрещане на Новата година!

      Изтриване
  10. Честно казано и аз не накиснах рибата в оцет. Проблемът с дребните костички се решава като прекарах рибната кайма два пъти през мелачката за месо.
    И аз се сетих за млечно-чесновия сос, но и моята любов се страхува да смесва мляко с риба и затова си останахме на кетчупа.
    Видях и рецептата ти „Пюрето на баба“. Изглежда интересно, особено чесънът в него. Ще го пробвам. Мога да предложа и моята рецепта за „Полусалата-полупюре от картофи“.

    Ето и „рецептата за "Зайова салата“:
    • ½ прясно българско зеле;
    • 1-2 български моркова;
    • ½ жълта ябълка;
    • ½ зелена ябълка;
    • ½ червена ябълка;
    • 1-3 стръка целина /кервиз/;
    • 3-7 скилидки чесън;
    • Олио /зехтин/, оцет и сол на вкус;
    • Щипка или две, три сладък червен пипер;
    Начин на приготвяне:
    Зелето се нарязва на ситно, посолява се със сол и се намачква доста добре. Оставя се за около 20- 30 минути /може и повече/ да се отцеди в наклонена тава или друг съд. Морковите се настъргват. Ябълките се обелват, махат се семките и се нарязват на дребни лодки и след това напречно /да се получи нещо като трапеци/. Целината се нарязва на ситно. Скилидките чесън се смачкват с преса или хаванче. Всички продукти се смесват, разбъркват се добре и „Зайовта слата“ е готова.
    Забележка: Към продуктите може да се добави и:
    • ½ настъргано червено цвекло;
    • Сладка консервирана царевица /аз използвам замразена сварена царевица на зърна от градината на бащата на жена ми/;
    Весело посрещане на лето 2015 :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Няма коментари по "Зайовата салата". Да разбирам ли, че не Ви е харесала? :-(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я, все си мислех, че съм ти отговорила :) Така става, откакто проверявам коментарите през телефона си, пробввам се да пиша, но не винаги ми се отдава :)))) щото не се справям с него още :)
      Салата ми хареса (няма как да не ми хареса, при наличието на чесън ) още на първо четене и ще я направя, но чакам милото да си иде на село и да ми донесе наше зеле - тук от пазара е българско, обаче е онова, което е твърдо като камък и съм го бойкотирала. Така че - ще направя, обещано :)
      А после ще може ли да я публикувам като отделна публикация?

      Изтриване
    2. За зелето си напълно си права. Дали е българско или е кръстено така за да се продава повече е друг въпрос. Разбира се, че може да публикуваш "Зайовата салата" като отделна публикация.
      А рецептата за „Полусалата-полупюре от картофи“ да давам ли?

      Изтриване
    3. Давай да видя дали ще се котира у нас :) Че има едно разделение в картофите.... не ти е работа.

      Изтриване
    4. Това "разделение" на картофите не ми много ясно за какво става дума. Ако ще всея смут и раздори с тази рецепта, по-добре да не я казвам.

      Изтриване
    5. сложно е. Единия любимец признава само картофено пюре класик - масло, сметана или мляко - пухкаво и гладко е. А'има бучица - а'не го е ял.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...